Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Τοπική Κοινοτική Ανάπτυξη στην Αττική;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τοπική Κοινοτική Ανάπτυξη στην Αττική;

Πραγματοποιήθηκε στις 3.9.2015, στα Καλύβια Αττικής, η τρίτη συνεδρίαση της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Τοπική Ανάπτυξη στην Αγροτική Αττική, στον φιλόξενο χώρο του δημαρχείου Σαρωνικού.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Τοπικής Ανάπτυξης Αγροτικής Αττικής λειτουργεί ως μια άτυπη πλατφόρμα συνάντησης, συζήτησης, ενημέρωσης, ανταλλαγής εμπειριών, συναντίληψης, προώθησης από κοινού θέσεων των συλλογικοτήτων που θα μετέχουν, τόσο μεταξύ τους όσο και με όσους θα ήθελαν να προβάλουν και να προωθήσουν την Τοπική Κοινοτική Ανάπτυξη στην ύπαιθρο της Αττικής. Σημειώνεται ότι ως Τοπική - Κοινοτική Ανάπτυξη χαρακτηρίζεται η ευημερία των κατοίκων ενός τόπου.

Η πρόθεση της Ομάδας είναι να συνδιαμορφωθεί ένα όραμα για όλη την ύπαιθρο της Αττικής. Φαίνεται ότι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, κάτοικοι της υπαίθρου της Αττικής, είναι η χωροταξία και η χρήση γης, όπως παρουσιάσθηκε κατά την παράσταση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής στον αντιπεριφερειάρχη Αττικής στην Παλλήνη, στις 16.9.2015, με αφορμή ανακλήσεις αδειών λειτουργίας κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Συνεχώς χάνονται τα μέσα της αγροτικής παραγωγής (έδαφος, νερά, αέρας κ.λπ.), ενώ οι εξαπλωνόμενες ανεξέλεγκτα κατοικίες εκδιώκουν από τις πατρογονικές εστίες και εκμεταλλεύσεις κυρίως τους κτηνοτρόφους και τους άλλους αγρότες, ενώ μοιάζει να υφίστανται δίωξη τόσο οι αγρότες - κτηνοτρόφοι όσο και ο τρόπος ζωής τους, καθώς και η κοινωνία της υπαίθρου.

Κάτοικοι της υπαίθρου της Αττικής δεν είναι μόνο οι αγρότες, αλλά και πολλοί άλλοι επαγγελματίες και υπάλληλοι. Στόχος θα μπορούσε να είναι η διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου, «από κάτω», ώστε, όποτε εξασφαλίζεται κάποιας μορφής παρέμβαση, αυτή να μπορεί να ενσωματώνεται στον κεντρικό σχέδιο και έτσι να μεγιστοποιείται η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου, πάντα σε συνεννόηση με τους συμπολίτες.

Ήδη έχουν γίνει τρεις συναντήσεις της Ομάδας Πρωτοβουλίας στα Μέγαρα (29.7.2015), στις Αχαρνές (27.8.2015) και στα Καλύβια (3.9.2015), καθώς και δύο επισκέψεις μελέτης (Καρδίτσα και Λεβίδι) σε περιοχές που υλοποίησαν προγράμματα υποστήριξης της τοπικής ανάπτυξης.

Η επόμενη ανοικτή συνάντηση - συζήτηση προβλέπεται να γίνει στις 28 Σεπτεμβρίου 2015, στις 19.00, στο Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου, στον Μαραθώνα, και αμέσως μετά στις 5 Οκτωβρίου 2015, στις 19.00, στο αμφιθέατρο του παλαιού δημαρχείου στη Χασιά του Δήμου Φυλής Αττικής. Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Δευτέρα σε άλλη περιοχή της υπαίθρου της Αττικής.

Τέλος, όσοι έχουν τη δυνατότητα θα ήταν χρήσιμο να παρακολουθήσουν το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, στις 24-27 Σεπτεμβρίου 2015, στον Βόλο, που οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας http://conferenceprd4.prd.uth.gr/

(Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL