Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Για μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία προειδοποιούν οι εμποροϋπάλληλοι (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία προειδοποιούν οι εμποροϋπάλληλοι (Ηχητικό)

Για το αποτύπωμα που άφησε στις εργασιακές συνθήκες η παύση λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω του κορωνοϊού μίλησε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή Κάτι παίζει στο Κόκκινο ο γραμματέας της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπελόπουλος.

«Οι εργαζόμενοι στον χώρο του επισιτισμού βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή μαζί με τους υγειονομικούς και αυτό αποδεικνύει ποιος πραγματικά δουλεύει και είναι χρήσιμος σε μια κοινωνία που λίγοι κερδίζουν και πολλοί πληρώνουν» δήλωσε ο κ. Μπελόπουλος, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «στα supermarket τις πρώτες μέρες δεν είχε παρθεί κανένα μέτρο ασφαλείας, ότι πάρθηκε έγινε με μεγάλη καθυστέρηση μετά τις απαιτήσεις των σωματείων και των εργαζόμενων».

Σε σχέση με την κερδοφορία των επιχειρήσεων τροφίμων ο κ. Μπελόπουλος σημείωσε πως «οι εταιρείες των supermarket υπήρξε εκτόξευση του τζίρου πάνω από το 30%, κάτι που σημαίνει γύρω στο 1,5 δις ευρώ μέσα σε επτά εβδομάδες».

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/829678306&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Ωστόσο, «οι εργαζόμενοι δεν πήραν τίποτα, πήραν πίσω την «κανονικότητα τους» με το να συνεχίζουν να δουλεύουν εκτεθειμένοι, με 4ωρη, 6ωρη εργασία και μερική απασχόληση, σε καθεστώς εντατικοποίησης, και φυσικά οι λίγοι που προσλήφθηκαν μέσα στην καραντίνα ήταν για 45 μέρες με δύο μήνες και ωμά η εργοδοσία τους είπαν ότι πλέον δεν τους χρειάζονται». Επίσης, παρά την αυξημένη κερδοφορία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων καμία σύμβαση μερικής απασχόλησης δεν μετατράπηκε σε πλήρους εργασίας.

«Σε αυτούς τους τζίρους δεν μπορείς να έχεις τους εργαζόμενου έτσι. Μπορούν άνετα να κάνουν τις συμβάσεις με 5θήμερο και 8ωρο.  Το μόνο που δώσανε είναι κάποιες επιταγές των ίδιων των supermarket. Έτσι είναι οι ήρωες για αυτούς. Χωρίς τους εργαζόμενους δεν θα μπορούσε να ταϊστεί η Ελλάδα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μπελόπουλος.

Αναφορικά με τα εμπορικά καταστήματα που επαναλειτούργησαν τα πράγματα μοιάζουν το ίδιο δύσκολα καθώς η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων εκφράζει την εκτίμηση ότι από την 1η Ιουνίου οι εργοδότες θα παρουσιάσουν μείωση του τζίρου 20% και πάνω, ώστε να εκμεταλλευτούν την νέα δυνατότητα για την εκ περιτροπής εργασία.

«Από 1η Ιουνίου που λήγουν οι αναστολές συμβάσεων μπορούν οι εταιρείες με ένα και μοναδικό κριτήριο να παρουσιάσουν μείωση τζίρου 20%, μπορεί μονομερώς να βγάλει σε εκ περιτροπής εργασία τους εργαζόμενους, να δουλεύουν τις μισές ώρες. Τον μισό μισθό ο εργοδότης και το υπόλοιπο μισό το κράτος, αλλά αυτό θα ισχύσει μέχρι και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αν έχεις πιο παλιά σύμβαση τότε θα έχεις 20% μείωση του μισθού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της Ένωσης προσθέτοντας ότι «για παράδειγμα ένας εργαζόμενος που έβγαζε 800 ευρώ καθαρά, θα παίρνει 400 από τον εργοδότη και από το υπόλοιπο ποσό θα παίρνει το 60%, δηλαδή άλλα 240 ευρώ. Μιλάμε καθαρά για μείωση μισθού».

«Όλες τις μέρες που ήταν κλειστά τα καταστήματα οι εργοδότες δεν πλήρωσαν τίποτα, αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια βγάζανε ένα σκασμό λεφτά. Γκρίνιαξαν κιόλας και μας είπαν ότι δεν έχουν τζίρο. Η εκ περιτροπής εργασίας υπήρξε, τώρα πάει να γίνει μόνιμο. Πάνε να τσακίσουν ό,τι έχει μείνει όρθιο» δήλωσε καταληκτικά ο κ. Μπελόπουλος.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL