Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του κλάδου της εστίασης

Eurokinissi

Οι 25 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι «ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης έμειναν εκτός κάθε στήριξης και χιλιάδες εξ αυτών, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν προσωπικό, έμειναν έξω και από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής»

Ερώτηση με θέμα τη στήριξη στον κλάδο της εστίασης, κατέθεσαν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της Θ.Τζάκρη προς τον υπουργό Εσωτερικών.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι «ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης έμειναν εκτός κάθε στήριξης και χιλιάδες εξ αυτών, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν προσωπικό, έμειναν έξω και από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής».

Παράλληλά, προειδοποιούν ότι θα κλείσουν μικρές επιχειρήσεις υπέρ των μεγάλων και ζαρακτηρίζουν τα μέτρα της Κυβέρνησης απολύτως ανεπαρκή, «χωρίς να έχει οριστεί το υγειονομικό πλαίσιο λειτουργίας, ενώ ο διπλάσιος χώρος τραπεζοκαθισμάτων θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λύσει».

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε:

  • λήψη εμπροσθοβαρών μέτρων στήριξης

  • το Κράτος πρέπει να πληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις των κλειστών επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία,

  • να ανασταλούν όλες τις πληρωμές για 6 μήνες,

  • να μειωθεί έκτακτα ο ΦΠΑ στο 6% και

  • να επιδοτήσει, επιτέλους, η εργασία και όχι η ανεργία.

  • να απαλλαγούν όλα τα καταστήματα εστίασης χωρίς κριτήρια και μέχρι το τέλος του χρόνου από τα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων και  από τα Δημοτικά Τέλη.

  • να ανασταλεί η καταβολή των μισθωμάτων για τα καταστήματα εστίασης που εκμισθώνονται από τους Δήμους ή το Δημόσιο ως το τέλος του έτους

  • να ρυθμιστεί η καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων σε 24 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Γενάρη του 2021.

  • να ανανεωθούν οι συμβάσεις μίσθωσης των καταστημάτων εστίασης που εκμισθώνονται από τους Δήμους ή από το Δημόσιο  που έληξαν μέσα στην πανδημία.

  • να επανεξεταστεί ο δημοτικός φόρος της τάξεως του 0,5% επί του τζίρου και του 5% για τα νυχτερινά κέντρα για όσο χρόνο τουλάχιστον διαρκεί η υγειονομική κρίση.

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

1. Προτίθεται να προβεί στη λήψη των παραπάνω μέτρων για τη στήριξη των καταστημάτων εστίασης προκειμένου αυτά να επαναλειτουργήσουν ομαλά από τις 25-5-2020 και να μη χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας ; Πιο συγκεκριμένα:

2. Προτίθεται το Υπουργείο Εσωτερικών να προβεί σε έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να απαλλάξουν  όλα τα καταστήματα εστίασης χωρίς κριτήρια και μέχρι το τέλος του χρόνου από  τα τέλη τραπεζο-καθισμάτων και από τα δημοτικά τέλη;

3. Προτίθεται το Υπουργείο Εσωτερικών να προβεί σε ρύθμιση που θα δίνει την δυνατότητα να ανασταλεί η καταβολή των μισθωμάτων για τα καταστήματα εστίασης που εκμισθώνονται από τους Δήμους ή το Δημόσιο, ως το τέλος του έτους και να ρυθμιστεί η καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων σε 24 δόσεις  αρχής γενομένης από τον Γενάρη του 2021;

4. Προτίθεται το Υπουργείο Εσωτερικών να προβεί σε ρύθμιση που θα δίνει την δυνατότητα να  ανανεωθούν οι συμβάσεις μίσθωσης των καταστημάτων εστίασης που εκμισθώνονται από τους Δήμους ή από το Δημόσιο  που έληξαν μέσα στην πανδημία.

5. Προτίθεται το Υπουργείο Εσωτερικών να επανεξετάσει τον δημοτικό φόρο της τάξεως του 0,5% επί του τζίρου των καταστημάτων εστίασης και του 5% για τα νυχτερινά κέντρα για όσο χρόνο τουλάχιστον διαρκεί η υγειονομική κρίση.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο