Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου: Ρευστότητα στους εμπόρους με ηπιότερους όρους και μικροπιστώσεις

Eurokinissi

Απαραίτητο να επεκταθεί ως τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον η αναστολή για τις επιταγές τόνισε ο Γιώργος Καρανίκας (ηχητικό)

Όλο τις συζητάμε αλλά δεν έχουμε ακόμη δει «μικροπιστώσεις», την ώρα που μετά από 10 χρόνια κρίση οι τράπεζες ζητούν ως όρο τις τρεις συνεχείς κερδοφόρες χρήσεις, μόνο οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις είναι 130.000, εμείς ζητούμε λίγα σε πολλούς, είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη. Απαραίτητο να επεκταθεί ως τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον η αναστολή για τις επιταγές, τόνισε ο ίδιος.

Κάποια από τα αιτήματά μας φαίνονται να ικανοποιούνται, για άλλα δεν ειπώθηκε κάτι με τις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είπε ο κ. Καρανίκας. Το ζητούμενο την επομένη της καραντίνας, το δόγμα για την επανεκκίνηση, είναι η ρευστότητα των μικρών εμπορικών καταστημάτων. Με 52 ημέρες κλειστά, τα ταμεία έχουν στεγνώσει εντελώς και ο τζίρος δεν φτάνει. Υπάρχει ανασφάλεια και μειωμένο καταναλωτικό εισόδημα. Γι` αυτό χρειάζονται ειδικά μέτρα από την Πολιτεία για το λιανεμπόριο.

Μόνο οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, που μάλιστα εξαιρέθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή στην πρώτη φάση (χτες ειπώθηκε ότι θα «διαφοροποιηθεί» ο στόχος της επιδοτούμενης ομάδας), είναι 130.000. Είναι άνθρωποι που χρειάζεται να ζήσουν και η επιχείρησή τους να μεγαλώσει, να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, κτλ. Είναι κρατική ενίσχυση, πρέπει να δοθεί σε όλους, περιμένουμε με τον δεύτερο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής να αποδοθεί Δικαιοσύνη, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Δεν ακούστηκε τι θα γίνει με τις επιταγές, το άλλο μεγάλο θέμα που αγχώνει ιδιαίτερα τους εμπόρους. Η αναστολή σε ένα μήνα τελειώνει, πρέπει να παραταθεί τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβριο ώστε να ομαλοποιηθεί η αγορά.

Φυσικά, είναι θετική η μείωση της προκαταβολής, πώς να δοθεί προκαταβολή όταν δεν υπάρχουν κέρδη το 2020; σχολίασε εξάλλου ο κ. Καρανίκας.

Οι μικροπιστώσεις, συνέχισε, είναι επίσης πολύ μεγάλη εκκρεμότητα και δεν έχει γίνει ακόμη. Το λιανεμπόριο έχει δυσκολία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα. Είμαστε επιχειρηματίες μικροί και τραυματισμένοι ιδιαίτερα από την δεκαετή κρίση και τα μνημόνια. Ο όρος «μικροπιστώσεις» έχει μπει στη συζήτηση εδώ και καιρό, αλλά ποτέ δεν ήταν στη διάθεσή μας τέτοιες πιστώσεις. Ελπίζω πολύ σύντομα να είναι πλέον χρηματοδοτικό εργαλείο για εμάς. Γιατί το ζητούμενο είναι η ρευστότητα, όπως επανέλαβε.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο