Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας: Για να ανοίξει η αγορά απαιτείται ένα σοκ ρευστότητας (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας: Για να ανοίξει η αγορά απαιτείται ένα σοκ ρευστότητας (Ηχητικό)

Στις 11/5 ξεκινάει το β’ στάδιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων, που είχε επιβληθεί λόγω κορωνοϊού, και πλέον ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό τα υπόλοιπα καταστήματα και επιχειρήσεις. «Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, έχουμε απολυμάνει χώρους και είμαστε έτοιμοι. Είναι προαιρετικό το μέτρο χρήση μάσκας, αλλά συνίσταται για να είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας και για τους άλλους» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, Κώστας Ζαφειρόπουλος.

Δυστυχώς δεν λείπουν τα μηνύματα από εμπόρους, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν θα ανοίξουν, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ζαφειρόπουλου, πρόκειται για ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 20%. «Πάρα πολλοί θα αντιμετωπίσουν προβλήματα μέχρι το Σεπτέμβριο, που θα κληθούμε να πληρώσουμε κάποιες υποχρεώσεις, που έχουν μείνει πίσω, όλα τα έξοδα, που έχει ένα κατάστημα, συσσωρευμένες υποχρεώσεις. Εμείς ζητάμε ρευστότητα στην αγορά, να δώσει σε εμάς για να παραγγείλουμε στους προμηθευτές, αν θέλουν να έχουμε ανοιχτό καταστήματα. Η αγορά θέλει ένα σοκ ρευστότητας, διαφορετικά θα δούμε απολύσεις, και δεν είναι εκβιαστικό, απλά δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και στο κόστος ενός υπαλλήλου» επισήμανε.

Ο εμπορικός κόσμος της Πάτρας περιμένει ύφεση του κορωνοιού, αλλά ανησυχεί για την ύφεση της οικονομίας, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Κομισιόν στην Ελλάδα, θα αγγίξει το 10%. «Εμείς με 553 ευρώ το μήνα, που πήραμε δεν μπορούμε να ζήσουμε. Ήταν ακριβώς το πόσο για να βιοποριστούμε, για να έχουμε ένα πιάτο φαγητό στο σπίτι μας» και πρόσθεσε για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ότι «άργησε να δώσει ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα, το οποίο μας κατεβλήθη αρχές Μαΐου και για 45 ημέρες δεν είχαμε κανένα εισόδημα. Έχουμε συσσωρευμένες υποχρεώσεις, ενώ ήλθαν και κάποιες από Φεβρουάριο και Μάρτιο, και όλα αυτά, απλά τα κάναμε μια αναβολή για το τέλος Αυγούστου, λες και θα γίνει ο χαμός. Να υπενθυμίσω ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα συνεισφέρει στο 25%-30% του ΑΕΠ και είμαστε ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, και από τη κυβέρνηση έχουμε λάβει μόνο αυτά τα χρήματα και τίποτε άλλο».

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/816130552&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Για τις χρηματοδοτήσεις σε μορφή δανείου σχολίασε ότι αν γίνουν με αυστηρά κριτήρια, οι περισσότεροι θα μείνουν εκτός. «Θέλει ουσιαστικά να είσαι ενήμερος, αν συμβαίνει αυτό, τότε δεν χρειάζεται να πάρεις δάνειο. Έχουμε πει για ένα ποσό της τάξεως των 5.000 ευρώ, ώστε να καλύψουμε μέρος των ενοικίων και να έχουμε μια ρευστότητα για να παραγγείλουμε πράγματα από τους προμηθευτές μας, που έχουν και αυτοί τα ίδια προβλήματα, και μας λένε δώσουμε λεφτά για να σου στείλουμε εμπόρευμα» δήλωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα είναι και το εμπόρευμα, που έμεινε αδιάθετο, δεν μπήκε ποτέ στη βιτρίνα ή στα ράφια των εμπορικών καταστημάτων για να πουληθεί. «Στην ένδυση και στην υπόδηση είναι δύσκολο, διότι δεν παίρνει κάποιος εμπόρευμα της προηγούμενης χρονιάς και να προμηθευόμαστε εμείς νέο εμπόρευμα για τη καλοκαιρινή σεζόν. Η παραγγελία προμήθειας σε εμάς, δεν είναι σαν την εστίαση για 1-2 εβδομάδες, αλλά για 4-6 μήνες και πολλοί παραγγέλλουμε τα εμπορεύματα, ειδικά τα κοινοτικά, τουλάχιστον 9 μήνες πριν. Τι θα τα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι;» διερωτήθηκε, ενώ τόνισε ότι η εκ περιτροπής εργασία είναι ημίμετρο και «δεν πρέπει να υιοθετήσουμε τέτοιες πρακτικές μαύρης εργασίας».

Τέλος, κάλεσε τους καταναλωτές να στηρίξουν τα τοπικά καταστήματα. «Τα χρήματά τους γυρνούν στην τοπική οικονομία και όσο μπορούν να προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα, αυτό πρέπει να γίνει κανόνας και να το μάθουν στα παιδιά τους. Μόνο αυτά τα χρήματα μένουν εδώ, τα υπόλοιπα φεύγουν και ταξιδεύουν σε φορολογικούς παράδεισους» είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL