Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Βουλιαγμένη: Ο "Αστέρας" στο "Δελφίνι" των Καμπουρίδη - Χαραλαμπίδη και του νομπελίστα Πισσαρίδη;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλιαγμένη: Ο "Αστέρας" στο "Δελφίνι" των Καμπουρίδη - Χαραλαμπίδη και του νομπελίστα Πισσαρίδη;

Του Αργύρη Παναγόπουλου

H Dolphin Capital Investors, του Μ. Καμπουρίδη και του κυπριακής καταγωγής Π. Χαραλαμπίδη, σχεδιάζει να καταθέσει προσφορά για την εξαγορά του “Αστήρ Παλλάς” της Βουλιαγμένης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που δεν αναφέρει τις πηγές του, ενώ ως μη εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου εμφανίζεται και ο νομπελίστας Οικονομίας, Χριστόφορος Πισσαρίδης! Η Dolphin, που δραστηριοποιείται στον τομέα των τουριστικών θερέτρων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής και Καραϊβικής Αμερικής, ενδέχεται να καταθέσει στις 19 Μαρτίου την προσφορά της για την αγορά των 1,3 εκατ. τετρ. μέτρων που φθάνει η έκταση του “Αστέρα”, του ξενοδοχείου που φιλοξένησε το 1993 και το 2009 την ετήσια συνάντηση της “Λέσχης Μπίλντερμπερκ”.

Η Εθνική Τράπεζα και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), που έχει την κυριότητα της ιδιοκτησίας, ανακοίνωσαν στις 16 Ιανουαρίου ένα διαγωνισμό για την πώληση του “Αστέρα”, που συμπεριλαμβάνει τρία ξενοδοχεία, ιδιωτικές παραλίες και 58 μπανγκαλόου. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Dolphin απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Οι διάφορες «Dolphin» του “διδύμου” Καμπουρίδη - Χαραλαμπίδη

Ποια είναι όμως η Dolphin Capital Investors του Μ. Καμπουρίδη και του Π. Χαραλαμπίδη, που έχει την έδρα της στις Παρθένες Νήσους; Ποιοι είναι οι δύο ιδιοκτήτες της; Ο Μίλτος Καμπουρίδης, από μια παραξενιά της ζωής απέκτησε ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια... Μητσοτάκη. Η αδελφή του, Κάλλια, παντρεύτηκε το καλοκαίρι του 2006 τον Κωστή Μπακογιάννη, ο οποίος είχε αναλάβει στο υπουργείο Εξωτερικών τη θέση του ειδικού συνεργάτη της... μητέρας του(!), αφού είναι γιος της Ντόρας Μπακογιάννη - Μητσοτάκη. Ο Μ. Καμπουρίδης, που δήλωνε συνιδρυτής και για μια 5ετία στέλεχος της Soros Real Estate Partners, συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Hellenic Land, της εταιρείας που ίδρυσε ο Π. Μίχαλος και συμμετείχε ο Ρίτσαρντ Μούλι, ένα ακόμη στέλεχος του περιβάλλοντος του Τζορτζ Σόρος. Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι ο φιλάνθρωπος κερδοσκόπος επενδυτής παρευρέθη στη Βρετανία στο επίσημο ντεμπούτο της Hellenic Land, της εταιρείας του ομίλου Soros Real Estate Investors, όπως υπογράμμισαν οι Financial Times. Η Hellenic Land, πάντως, οδηγήθηκε σε μαρασμό ή καλύτερα σε εκκαθάριση και διαγράφηκε από το μητρώο των Ανωνύμων Εταιρειών τον Φεβρουάριο του 2006. Γιατί δεν κατάφερε να επεκταθεί δυναμικά στην ελληνική αγορά ακινήτων και σε αυτές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης; Μάλλον όχι.

Την ίδια περίοδο και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2006, ο Π. Καμπουρίδης, που έχει παντρευτεί τη Μαρίνα Βερνίκου, κόρη του ιδιοκτήτη της Vernicos Yachts & Leisure Γιώργου Βερνίκου, προχώρησε με τον Κύπριο στενό φίλο και συνεργάτη του Π. Χαραλαμπίδη και τον Χαρίλαο Οικονομόπουλο στη δημιουργία της «Dolphin Capital Properties Ένα» και της «Dolphin Capital Properties Δύο» και τον Δεκέμβριο του 2006 της «Dolphin Capital Properties Πέντε» και της «Dolphin Capital Properties Τρία», φιλοδοξώντας να αλλάξουν τον χάρτη των τουριστικών επενδύσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα. H “Dolphin Capital Properties Πέντε” έλαβε μάλιστα τον Φεβρουάριο ομολογιακό δάνειο σε μετατρέψιμες ομολογίες, ενώ η «Ένα» απορροφήθηκε από την «ΑΤΤΙΣ Ακινήτων» τον Ιούλιο του 2008 και η «Τρία» συγχωνεύθηκε το 2009 με την «Omniview Ανάπτυξη».

Μεταξύ των άλλων οι Μ. Καμπουρίδης και Π. Χαραλαμπίδης ίδρυσαν το 2004 τη Dolphin Capital Partners, που έφθασε να συγκεντρώσει επενδύσεις που πλησίασαν τα 1 δισ. δολάρια. Ας μην ξεχνάμε ότι ήμασταν στη “χρυσή εποχή” των Ολυμπιακών Αγώνων για πάσης φύσεως real estate. Το 2005 έκανε το ντεμπούτο της η Dolphin Capital Investors, που αποτελούσε τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων σε νέα πάγια, με 713 εκατ. δολάρια στα τέλη Μαρτίου του 2012, στον δείκτη Alternative Investment Market (AIM) της αγοράς του Λονδίνου LSE, αποτελώντας το όχημα της μητρικής Dolphin Capital Partners. Σήμερα η Dolphin Capital Investors δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, την Κροατία, τον Παναμά και τον Άγιο Δομίνικο ελέγχοντας “πάνω στο κύμα” οικοδομήσιμες εκτάσεις 63 εκατ. τετραγωνικών μέτρων και 59 χλμ. ακτών, που συμπεριλαμβάνουν 14 μεγάλης κλίμακας θέρετρα, ενώ ελέγχει και το 49,8% της Aristo Developers, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ξενοδοχειακών ακινήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με “θησαυροφυλάκιο” που έχει τον έλεγχο τουλάχιστον 60 μικρών κατοικιών για διακοπές στην Κύπρο και την Ελλάδα. Ο όμιλος μάλιστα εγκαινίασε την 1η Αυγούστου του 2012 το πολυτελές Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, αδιαφορώντας για την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα.

Ο manager partner Πιέρ Χαραλαμπίδης

Μιλώντας όμως για τις δραστηριότητες της Dolphin στην Κύπρο αναπόφευκτα η σκέψη πάει στον Πιέρ Χαραλαμπίδη, τον manager partner του ομίλου, που έφθασε σε αυτή τη θέση περνώντας για μια τετραετία από τη IΒanking της JP Morgan, της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας σε διαχείριση παγίων, ενώ προηγούμενα είχε εργαστεί στον όμιλο της Hilton International's Corporate Development.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL