Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Ερώτηση 59 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ / Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Πρόσβαση για όλους στα βασικά αγαθά του νερού και της ενέργειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερώτηση 59 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ / Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Πρόσβαση για όλους στα βασικά αγαθά του νερού και της ενέργειας

Τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών στα βασικά αγαθά του νερού και της ενέργειας κατά τη διάρκεια της κρίσης, λόγω του κορωνοϊού, ζητούν 59 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτείνοντας συγχρόνως τη λήψη σχετικών μέτρων.

Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς ΠΕΝ, Οικονομικών, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών επισημαίνουν ότι η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης, και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στα βασικά αγαθά του νερού και της ενέργειας, είναι ευθύνη της Πολιτείας, ως απαραίτητο συστατικό των δράσεων που υλοποιούμε ως κοινωνία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Στην κατεύθυνση αυτή επαναφέρουν τα μέτρα που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις 18 Μαρτίου:

* Καμία διακοπή παροχής φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για ένα εξάμηνο ή όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

* Καμία αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης - αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού μέχρι το τέλος του 2020, μέτρο που πρέπει να αφορά όλους τους παρόχους.

* Παράταση εξόφλησης λογαριασμών ύδρευσης - αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού για 6 μήνες.

* Διερεύνηση της δυνατότητας κάλυψης του κόστους ύδρευσης - αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού από την Πολιτεία για την περίοδο της πανδημίας βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων, που θα περιλαμβάνει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις ή εργαζόμενους που έχασαν ή σταμάτησαν την εργασία τους.

«Πυρά» σε Χατζηδάκη

Τονίζουν παράλληλα ότι το κάλεσμα του κ. Χατζηδάκη προς τον ιδιωτικό τομέα για “δράσεις εταιρικής ευθύνης” και τα μέτρα διευκόλυνσης που ανακοίνωσε η ΔΕΗ δεν αρκούν όταν η εργασία και ο μισθός εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων αμφισβητείται, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ οι μεσο-μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα.

Μιλούν επίσης για αδιανόητη αδράνεια, ατολμία και καθυστέρηση εκ μέρους ΥΠΕΝ και κυβέρνησης στην Ελλάδα, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ληφθεί ήδη αντίστοιχες αποφάσεις και μέτρα εκτός δημοσιονομικών περιορισμών. Αναρωτιούνται πώς οι άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους θα παραμείνουν στο σπίτι χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL