Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο δικαστής Πρετεντέρης αποφασίζει και διατάζει

«Μια στάση πληρωμών και ένα πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα δεν έχουν μόνο πολιτικές αλλά και βαρύτατες ποινικές ευθύνες για εκείνους που θα πάρουν την απόφαση. Πώς θα διατηρηθεί το σημερινό δημοκρατικό πλαίσιο όταν οι κυβερνώντες γνωρίζουν ότι μια απώλεια...

«Μια στάση πληρωμών και ένα πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα δεν έχουν μόνο πολιτικές αλλά και βαρύτατες ποινικές ευθύνες για εκείνους που θα πάρουν την απόφαση. Πώς θα διατηρηθεί το σημερινό δημοκρατικό πλαίσιο όταν οι κυβερνώντες γνωρίζουν ότι μια απώλεια της εξουσίας θα ισοδυναμεί με ειδικό δικαστήριο και ενδεχομένως με πολλές δεκαετίες φυλακής;». Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Ο "αρεοπαγίτης" Ιωάννης Πρετεντέρης απήγγειλε τις κατηγορίες, δίκασε, καταδίκασε, εξεμέτρησε και την ποινή. Δεκαετίες θα φάτε, κουφάλες, αν δεν πλερώσετε τη δόση του ΔΝΤ. Γιατί μόνο δεκαετίες, κύριε Γιάννη; Ρίξτε τους ισόβια, ρίξτε τους εις θάνατον, να τιμήσετε και τους "απριλιανούς" που εορτάζουν σήμερα.

Χρόνια και χρόνια στο στρατοδικείο του δελτίου των 8, ο δικαστής Πρετεντέρης έχει αποκτήσει τεράστια πείρα δικών και καταδικών. Κανένας δεν ξέφυγε από τα γουνάκια του, δάσκαλοι, καθηγητές, πανεπιστημιακοί, διοικητικοί, φοιτητές, αγρότες, λιμενεργάτες, καθαρίστριες, συνδικαλιστές, διαδηλωτές, κόμματα, όλοι οι εχθροί των αφεντικών του Γιάννη -κι είχε πολλά αφεντικά, τρομάρα του- πατήθηκαν χάμω σαν τα σκουλήκια. Στόμωσε η πένα του Πρετεντέρη να υπογράφει καταδίκες, έγινε σαν το σπαθί του Μπότσαρη, που στόμωνε από αίμα στα γιουρούσια του 1821.

Τι είναι αυτός ο βόρβορος του Πρετεντέρη; Μην είναι η μνησικακία τού διαμορφωτή της κοινής, επειδή η κοινή γνώμη τον έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της και ψήφισε αντίθετα από τις επιθυμίες και της ορμήνιες του; Διαμορφωτής κοινής γνώμης, χωρίς κοινή γνώμη, σκιάχτρο αφημένο στους αχυρώνες να το τσιμπολογούν μετά χαράς τα κοράκια της AGB. Του γύρισε οριστικώς την πλάτη η κοινή γνώμη, μετέτρεψε την πάλαι ποτέ κραταιά εκπομπή του σε περιφρονημένη παρέλαση γραφικών, Πάγκαλος, Σώτη, Ψαριανός, Τατσόπουλος μαζεύονται κάθε Δευτέρα βράδυ στο Mega και μόνοι τους τα λένε, μόνοι τους τ' ακούνε. «Ερωτοδικείο» κατάντησε η «Ανατροπή» και μάλιστα χωρίς το μπρίο του αξεπέραστου Πέτρου Λεουτσάκου.

Τι είναι αυτός ο βόρβορος του Πρετεντέρη; Μην είναι η οργή και ο φόβος των εργοδοτών του; Ολόκληρο το «Βήμα της Κυριακής» ήταν φωτιά και τσεκούρι, κομμάτια σάρκας θα έκοβε το χαρτί αν είχε δόντια. Η οργή και ο φόβος του ΔΟΛ, που κινδυνεύει να υποστεί, για πρώτη φορά στην ιστορία του, έλεγχο των οικονομικών πεπραγμένων του. Να τους διώξουμε άρον - άρον αυτούς τους περίεργους που κυβερνούν, γιατί μπορεί να ελέγξουν τα δάνειά μας και ν' ανακαλύψουν ότι μυρίζουν θάλασσα, φύκια και αρμύρα. Αυτά δεν είναι δάνεια, είναι κουτσομούρες.

Μνησικακία, οργή, φόβος και άλλα συναισθήματα του παλαιού καθεστώτος, που βλέπει την αδιαλλαξία του Σόιμπλε και της Λαγκάρντ σαν το ελιξίριο που θα το αναστήσει εκ νεκρών. Σπρώχνουν οι Πρετεντέρηδες την ταφόπλακα για να ξαναβγούν στην επιφάνεια και να κατασπαράξουν όποιον βρουν μπροστά τους. Ας έχουμε, γενικώς, τον νου μας, διότι, ως γνωστόν, τα ζόμπι δεν είναι χορτοφάγα.

Γιώργος Ανανδρανιστάκης

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο