Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πέθανε η Μάγδα Κοτζιά

Μια σημαντική κυρία του εκδοτικού χώρου, η εκδότρια του Εξάντα Μάγδα Κοτζιά, πέθανε χθες σε ηλικία 75 χρονών μετά από μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη στις 2 μ.μ. από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών...

Μια σημαντική κυρία του εκδοτικού χώρου, η εκδότρια του Εξάντα Μάγδα Κοτζιά, πέθανε χθες σε ηλικία 75 χρονών μετά από μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη στις 2 μ.μ. από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Φινετσάτη, μορφωμένη και κοσμοπολίτισσα, η Μάγδα Κοτζιά έφερε έναν άλλο αέρα στον χώρο των εκδόσεων από τη Μεταπολίτευση και μετά. Συστηματική και απαιτητική αναγνώστρια η ίδια, πάντα διάβαζε τα βιβλία που εξέδιδε και διέτρεξε την εκδοτική της διαδρομή θεωρώντας ότι "η επιλογή και η έκδοση κάθε βιβλίου είναι πράξη πολιτική". Έκανε πράξη τη φιλοσοφία της μέσα από τον "Εξάντα" ο οποίος από την ίδρυσή του το 1974, σύστησε στους Έλληνες αναγνώστες σπουδαίους συγγραφείς και βιβλία, αισθητικά ρεύματα και στοχαστές. Αριθμεί περισσότερους από 1.000 τίτλους βιβλίων ψυχολογίας, ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, παιδικής λογοτεχνίας, κ.ά. εκπροσωπώντας συγγραφείς, όπως οι Βασίλης Αλεξάκης, Κώστας Ταχτσής, Ερνέστο Σάμπατο, Φερνάντο Πεσσόα, Χόρχε Σεμπρούν, Αλέχο Καρπεντιέρ, Ζαν Ζενέ, Σιοράν κ.ά.

Η Μάγδα Κοτζιά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1940 και σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Το 1968, διέφυγε στο Παρίσι ως μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας, όπου και γνώρισε τη Χρύσα Ρωμανού, τον σημαντικό τεχνοκριτικό Pierre Restany που συγκέντρωνε γύρω του όλες τις πρωτοποριακές τάσεις του Παρισιού και της Ευρώπης και τον Νίκο Κεσσανλή, με τον οποίο δημιούργησε την ομάδα του Mec Art. Την ίδια εποχή γνωρίστηκε με σημαντικούς Γάλλους εκδότες υπογράφοντας από τότε μαζί τους συμβόλαια για τα βιβλία τα οποία εξέδωσε αργότερα στην Ελλάδα.

Συμμετείχε ενεργά και στα συνδικαλιστικά δρώμενα του εκδοτικού χώρου και διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου την περίοδο 1995-1996.

"Ο κόσμος της ανάγνωσης της οφείλει τη γνωριμία με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες και ξένους λογοτέχνες και διανοητές" σημειώνει μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους οικείους της. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι "πριν αναδειχθεί ως μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες του εκδοτικού χώρου στην Ελλάδα, είχε ήδη διακριθεί για τη βαθιά της καλλιέργεια και την πολιτική της ενάργεια. Διαφεύγοντας στο Παρίσι εξ αιτίας της δικτατορίας, στήριξε την εικαστική πρωτοπορία της εποχής".

Ανακοινώσεις για τον θάνατό της εξέδωσαν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου και ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Ξέρουν ήδη ότι χάνουν

  Εχθές η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Ζαχαράκη έστειλε στο ΕΣΡ επιστολή, με την οποία επιχειρεί να μπλοκάρει τη μετάδοση της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα την Παρασκευή το βράδυ. Το τυπικό ζήτημα είναι ότι ο...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο