Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Βαρουφάκης, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα εισιτήρια...

Στην αύξηση εσόδων 5 έως 10 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2015 και έως 20 εκατ. για το 2016 προσβλέπει το υπουργείο Οικονομικών μέσα από την αναδιάρθρωση των τιμών στα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, με βάση τον μακροσκελή κατάλογο μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης

Στην αύξηση εσόδων 5 έως 10 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2015 και έως 20 εκατ. για το 2016 προσβλέπει το υπουργείο Οικονομικών μέσα από την αναδιάρθρωση των τιμών στα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, με βάση τον μακροσκελή κατάλογο μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης μέσω τηλεδιάσκεψης στο προχθεσινό EuroWorkingGroup.

Σύμφωνα με τη λίστα Βαρουφάκη, στη νέα τιμολογιακή πολιτική για τα εισιτήρια θα ενταχθούν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ανάλογα με τη σημασία και την επισκεψιμότητά τους και σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ προβλέπονται ειδικοί όροι για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες αλλά και ελεύθερη είσοδος μία Κυριακή τον μήνα κάθε καλοκαίρι. Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο για περισσότερες από δύο "ελεύθερες" Κυριακές στη διάρκεια του χειμώνα.

Παράλληλα, κάνει λόγο για την πιθανότητα πληρωμής μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, καθώς και την εφαρμογή ηλεκτρονικού εισιτηρίου μέσω μιας κεντρικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας χαμηλού κόστους, που θα εφαρμοστεί αρχικά στους 33 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, οι οποίοι ήδη λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο.

Τη διαχείριση και την ευθύνη της αναπροσαρμογής θα έχουν το υπουργείο Πολιτισμού και το ΤΑΠ. Στο ηλεκτρονικό εισιτήριο μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αλλά και την πληρωμή εισιτηρίων μέσω καρτών, αναφέρεται από την ανάληψη των καθηκόντων του και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, χωρίς όμως έως τώρα να κάνει λόγο για αύξηση των τιμών των εισιτηρίων.

Με αφορμή ωστόσο τις μεταρρυθμίσεις στην τιμολογιακή πολιτική των εισιτηρίων που πρoτείνει ο υπουργός Οικονομικών στους θεσμούς, βλέπουμε ότι οι τιμές που ισχύουν σήμερα σε μερικούς από τους πιο διάσημους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας μας κυμαίνονται από 12 έως 4 ευρώ. Συγκεκριμένα, το εισιτήριο για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης κοστίζει 12 ευρώ, για το Μουσείο της Ακρόπολης 5 ευρώ, για τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου 4 ευρώ (μειωμένο 2 ευρώ), για τη Δήλο 5 ευρώ (μειωμένο 3 ευρώ), για την Κνωσσό 10 ευρώ, για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας 7 ευρώ (μειωμένο 3 ευρώ), για το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 6 ευρώ (μειωμένο 3 ευρώ), για το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων στις Αιγές 8 ευρώ (μειωμένο 4 ευρώ).

Την ίδια ώρα, τα εισιτήρια στο Λούβρο, για τις μόνιμες συλλογές του, κοστίζουν 12 ευρώ, για τις περιοδικές εκθέσεις του 13 ευρώ και το ενιαίο εισιτήριο για τις δυο 16 ευρώ. Η γενική είσοδος στο Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης κοστίζει 25 δολάρια (περίπου 23 ευρώ). Στο Πράδο η γενική είσοδος κοστίζει 14 ευρώ (μειωμένο 7 ευρώ), ενώ στο Reina Sofia η γενική είσοδος είναι 8 ευρώ και το εισιτήριο για τις περιοδικές εκθέσεις 4 ευρώ. Οι τιμές των εισιτηρίων στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης κυμαίνονται από 600 έως 300 ρούβλια (10 έως 5 ευρώ). Στην Πινακοθήκη Uficci της Φλωρεντίας τα εισιτήρια κυμαίνονται από 17 έως 20 ευρώ, ανάλογα με τη συλλογή που θα επιλέξει ο επισκέπτης. Στο Μουσείο Περγάμου, το πιο δημοφιλές μουσείο στο Νησί των Μουσείων του Βερολίνου, το εισιτήριο κοστίζει 12 ευρώ. Η γενική είσοδος στο Βρετανικό Μουσείο είναι δωρεάν, οπως επίσης στην Tate Galery και στη National Galery. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα τρία μουσείο δεν άλλαξαν την τιμολογιακή πολιτική τους ούτε επί κυβερνήσεως Θάτσερ, που επέβαλε εισιτήριο σε όλα τα υπόλοιπα βρετανικά μουσεία, μεταξύ των οποίων και στο αγαπημένο των Άγγλων "Victoria and Albert". Μετά την πτώση της Θάτσερ, και αφού τα μουσεία στα οποία είχε επιβληθεί εισιτήριο είδαν την επισκεψιμότητά τους να πέφτει κατακόρυφα, επανέφεραν τη δωρεάν είσοδο.

Στη χώρα μας η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου, όπως επίσης στην εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, τη 18η Απριλίου που γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μνημείων, τη 18η Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την 15η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Πειβάλλοντος, το τελευταίο Σαββατοκύριακο κάθε έτους για το "Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς" και την 6η Μαρτίου που έχει οριστεί ως ημέρα Μνήμης της Μελίνας Μερκούρη.

Σχετικά με τα προτεινόμενα μέτρα για την τιμολογιακή πολιτική στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, που αναφέρονται στις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών προς τους θεσμούς, η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων εστιάζει κυρίως στην πρόβλεψη για ελεύθερη είσοδο μία Κυριακή τον μήνα για όλη τη θερινή περίοδο, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο. "Πώς θα προκύψει αύξηση των εσόδων" αναρωτιέται, όταν "πολλές Κυριακές κατά τη χειμερινή περίοδο θα είναι ελεύθερη η είσοδος για όλους τους επισκέπτες;". Η Ένωση θεωρεί ότι απ' αυτό το μέτρο "οι μονοι ωφελημένοι θα είναι οι ξένοι και Έλληνες tour operators" καθώς "θα επιτρέπεται σε οργανωμένα γκρουπ, κρουαζιέρες και μεμονωμένους τουρίστες, να προσέρχονται εκείνη την ημέρα και έτσι να αποφεύγουν την καταβολή του προβλεπόμενου εισιτηρίου". Υπενθυμίζει δε ότι το μέτρο ίσχυε στο παρελθόν αλλά καταργήθηκε επειδή το Δημόσιο έχανε τεράστια ποσά.

Πόλυ Κρημνιώτη

Δείτε όλα τα σχόλια