Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Περί βιβλιοθηκών...και εβδομάδων

Ξεκινά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στις 12 Απριλίου, η Εθνική Εβδομάδα Βιβλιοθηκών. Το φετινό σύνθημα του εορτασμού: «Απεριόριστες δυνατότητες @ (στη) βιβλιοθήκη σου». Ο εορτασμός αυτό πρωτοξεκίνησε το 1958, διοργανώνεται από την Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών και βιβλιοθήκες...

Ξεκινά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στις 12 Απριλίου, η Εθνική Εβδομάδα Βιβλιοθηκών. Το φετινό σύνθημα του εορτασμού: «Απεριόριστες δυνατότητες @ (στη) βιβλιοθήκη σου». Ο εορτασμός αυτό πρωτοξεκίνησε το 1958, διοργανώνεται από την Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών και βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα. Είναι μια ευκαιρία για να έρθει στο προσκήνιο η συμβολή των βιβλιοθηκών και των βιβλιοθηκονόμων στο Αμερικανικό Έθνος καθώς επίσης να προωθηθεί η χρήση και η υποστήριξη των βιβλιοθηκών. Συμμετέχουν όλου του τύπου οι βιβλιοθήκες: σχολικές, λαϊκές, ακαδημαϊκές, ειδικές. Στους φετινούς εορτασμούς ξεχωρίζουν τρεις ημέρες: Η Εθνική Ημέρα Κινητών Βιβλιοθηκών, η Ημέρα της Νεανικής Λογοτεχνίας και, τέλος, η Εθνική Ημέρα των Εργαζομένων στις Βιβλιοθήκες.

Εκτεταμένη εισαγωγή, που αρκεί να καλύψει το όλο θέμα χωρίς επεξηγήσεις. Ξεκινώντας από το θέμα του φετινού εορτασμού, όπου αναγνωρίζεται στις βιβλιοθήκες ένας ολιστικός ρόλος που δεν έχει όρια, κατανοούμε τη δομική σχέση που έχουν οι βιβλιοθήκες με την κοινότητα που εξυπηρετούν. Βέβαια, η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών επιμένει εδώ και χρόνια στο σύνθημα «@ (στη) βιβλιοθήκη σου», το οποίο εξάλλου έχει κατοχυρώσει ως πνευματική της ιδιοκτησία. Με το σύνθημα αυτό εμπλέκει το ακροατήριό της στην ίδια τη λειτουργία των βιβλιοθηκών. Την κάνει κτήμα του καθενός που τη χρησιμοποιεί. Γιατί η βιβλιοθήκη δεν είναι αυθύπαρκτη οντότητα. Η βιβλιοθήκη είναι οι γνώσεις και οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται.

Βιβλιοθήκες λοιπόν που χρησιμοποιούνται από τους πολίτες της χώρας, παρέχοντας γνώση, πολιτισμό, πληροφορίες, ψυχαγωγία και τόσα άλλα, δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν σημαντική συμβολή στο ίδιο το κράτος (ή έθνος, ανάλογα με την ανάγνωση και την αφήγηση). Συμβάλλουν καίρια και καταλυτικά, διαμοιράζοντας το αγαθό της πληροφορίας στο σύνολο των ανθρώπων που απαρτίζουν το αμερικανικό έθνος. Και δίνοντας σε κάθε έναν από αυτούς τους ανθρώπους τη δυνατότητα της προόδου.

Δεν είναι βέβαια έκπληξη ότι πίσω από τη συμβολή των βιβλιοθηκών στην κοινωνία κρύβονται άνθρωποι. Βιβλιοθηκονόμοι και άλλοι εργαζόμενοι στις βιβλιοθήκες αναγνωρίζονται ως ο καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας τους και της θετικής συνεισφοράς τους. Τόσο ώστε να υπάρχει ξεχωριστή μέρα εορτασμού προς τιμήν των ανθρώπων που εργάζονται γι' αυτό τον σκοπό. Κυνηγώντας τις λέξεις σημειώνουμε την αγγλική ονομασία: National Library Workers Day. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο σκέψης. Είναι η μέρα των εργαζομένων.

Μήπως λοιπόν στη χώρα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού ξέρουν κάτι παραπάνω από δημόσιες δομές; Μήπως αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην πληροφόρηση και στη γνώση ως τόσο βασικό, αλλά και αναγκαίο; Μήπως δεν είναι ακόμα αργά και εδώ, στη χώρα μας, να αρχίσουμε να κοιτάμε πιο σοβαρά την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών μας;

Καλλίμαχος

Δείτε όλα τα σχόλια