Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Με δύο αλλαγές κατατίθεται το νομοσχέδιο για τις επαναπροσλήψεις

Με δύο σημαντικές αλλαγές, την αφαίρεση των διατάξεων για την Κάρτα του Πολίτη αλλά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο, κατατίθεται αύριο στη Βουλή το ν/σ για την αποκατάσταση των αδικιών στο Δημόσιο. Να θυμίσουμε ότι το κείμενο του ν/σ, που τέθηκε για διαβούλευση...

Ρεπορτάζ: Νίκος Μορφονιός

Με δύο σημαντικές αλλαγές, την αφαίρεση των διατάξεων για την Κάρτα του Πολίτη αλλά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο, κατατίθεται αύριο στη Βουλή το ν/σ για την αποκατάσταση των αδικιών στο Δημόσιο.

Να θυμίσουμε ότι το κείμενο του ν/σ, που τέθηκε για διαβούλευση, περιείχε την εισαγωγή του θεσμικού πλαισίου για την Κάρτα του Πολίτη στο πλαίσιο του προγράμματος σίτισης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η Κάρτα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν/σ, θα ετίθετο σε πιλοτική αρχικά εφαρμογή, ενώ θα περιλάμβανε βασικά μητρώα, όπως, π.χ., ΑΦΜ, ΑΜΚΑ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η αφαίρεση του άρθρου για την Κάρτα κρίθηκε επιτακτική, προκειμένου "να μελετηθούν περαιτέρω τα ζητήματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, αλλά και της αποτελεσματικότερης αξιοποίησής της στις ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών". Ετσι, μετά την αφαίρεση, θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι από το αρμόδιο υπ. εργασίας για την ταυτοποίηση των δικαιούχων του προγράμματος σίτισης. Να σημειώσουμε ότι η Κάρτα του Πολίτη είχε συγκεντρώσει πλήθος αρνητικών σχολίων στη διαβούλευση αναφορικά με τους κινδύνους έκθεσης προσωπικών δεδομένων και ηλεκτρονικού φακελώματος.

Επιπλέον, στο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί αύριο, αφαιρέθηκε και το άρθρο για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο, το οποίο όριζε ότι "οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των υπαλλήλων έχουν δικαίωμα και το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και οι ΟΤΑ αντίστοιχη υποχρέωση και αρμοδιότητα να διαπραγματεύονται για τους όρους και τις συνθήκες αμοιβής και απασχόλησης των υπαλλήλων". Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω διάταξη αφαιρέθηκε προκειμένου να μεσολαβήσει περαιτέρω διαβούλευση με την ΑΔΕΔΥ για τον τρόπο εφαρμογής των συλλογικών αυτών διαπραγματεύσεων.

Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι το νομοσχέδιο ορίζει την επαναφορά των 3.900 απολυμένων/διαθέσιμων του Μνημονίου, καθώς και την εφαρμογή μίνι εθελοντικής κινητικότητας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των υπουργείων. Στο ίδιο πλαίσιο, επανασυστήνονται οι κλάδοι των καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης, της Δημοτικής αστυνομίας, του προσωπικού των πανεπιστημίων, καθώς και των σχολικών φυλάκων που καταργήθηκαν.

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις