Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πέθανε ο νομπελίστας Τόμας Τρανστρέμερ

Έπαιζε πιάνο καθημερινά με το αριστερό του χέρι, καθώς το δεξί ήταν παράλυτο μετά από σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Σουηδός ποιητής Τόμας Τρανστρέμερ...

Έπαιζε πιάνο καθημερινά με το αριστερό του χέρι, καθώς το δεξί ήταν παράλυτο μετά από σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Σουηδός ποιητής Τόμας Τρανστρέμερ, που πέθανε σε ηλικία 83 ετών, εκτός από ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής, υπήρξε και δεινός πιανίστας. Αλλά και σημαντικός ψυχολόγος που είχε εργαστεί σε φυλακές ανηλίκων, με κατάδικους, ναρκομανείς και άτομα με ειδικές ανάγκες. Μεταφρασμένος σε περισσότερες από 60 γλώσσες, ο Σουηδός νομπελίστας υπήρξε αφοσιωμένος δημιουργός που εξακολουθούσε να γράφει και μετά τη μερική παραλυσία του. Μάλιστα η Πένθιμη γόνδολα, μια από τις σημαντικότερες συλλογές του, γράφτηκε μετά το εγκεφαλικό. Ο Τρανστρέμερ γεννήθηκε στις 15 Απριλίου του 1931 στη Στοκχόλμη και έγραφε από την εφηβική του ηλικία. Εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο 17 ποιήματα, σε ηλικία 23 ετών.

Η ποίησή του είχε μεγάλη επιρροή, τόσο στη Σουηδία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Το 2011 βραβεύτηκε με το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας, καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, "μέσα από τις συμπυκνωμένες, διαυγείς εικόνες του, μας δίνει μια φρέσκια πρόσβαση στην πραγματικότητα". Η φήμη του Σουηδού ποιητή στον αγγλόφωνο κόσμο όφειλε πολλά στη φιλία του με τον Αμερικανό ποιητή Ρόμπερτ Μπλάι, ο οποίος μετέφρασε στα αγγλικά μεγάλο μέρος του έργου του. Το 1990 υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο του προκάλεσε μερική παράλυση και αφασία και εξαιτίας του οποίου επικοινωνούσε μέσω της συζύγου του Μόνικας, με την οποία είχε αποκτήσει δύο κόρες. Το 1997, η εργατική πόλη Βέστεραας, όπου έζησε τριάντα χρόνια προτού επιστρέψει στη Στοκχόλμη τη δεκαετία του 1990, δημιούργησε βραβείο με το όνομά του για να τον τιμήσει. Το πρώτο έργο που δημοσίευσε μετά το εγκεφαλικό, έξι χρόνια αργότερα, ήταν η συλλογή υπό τον τίτλο Πένθιμη Γόνδολα, η οποία πούλησε 30.000 αντίτυπα, αριθμός εξαιρετικά τιμητικός για ποιητική συλλογή. Στα ελληνικά κυκλοφορούν οι συλλογές του Τα Ποιήματα (εκδόσεις Printa) και Πένθιμη Γόνδολα (εκδόσεις Νεφέλη).

Δείτε όλα τα σχόλια