Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΣΥΡΙΖΑ: Να επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές στους υπεύθυνους των εθνικιστικών συνθημάτων

Eurokinissi

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν τα εθνικιστικά συνθήματα («όνειρό μας είναι στην Πόλη εμείς να μπούμε» κ.ά.) που ακούστηκαν από άνδρες των ΟΥΚ κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου.

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν τα εθνικιστικά συνθήματα («όνειρό μας είναι στην Πόλη εμείς να μπούμε» κ.ά.) που ακούστηκαν από άνδρες των ΟΥΚ κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει «απερίφραστα τα επικίνδυνα για τη δημοκρατία συνθήματα που ακούστηκαν για άλλη μία φορά από μέλη ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων» και τονίζει πως πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο σε όλους ότι η ειρήνη και ο διάλογος αποτελούν τις μοναδικές οδούς συνύπαρξης, συμβίωσης καθώς και διπλωματικών και πολιτικών σχέσεων με όλες τις γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, «αποτελεί δημοκρατικό καθήκον όλων μας να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε όλες οι κατηγορίες των σωμάτων ασφαλείας της χώρας να πάψουν να αποτελούν θερμοκήπιο εθνικιστικής ρητορικής και ρατσιστικών προκαταλήψεων. Καλούμε τους αρμόδιους υπουργούς  να δώσουν τη σχετική εντολή ώστε να ξεκινήσουν αμέσως  όλες τις ενέργειες προκειμένου να βρεθούν οι υπεύθυνοι της εκφώνησης των χτεσινών εθνικιστικών συνθημάτων και να επιβληθούν σε αυτούς οι προβλεπόμενες νόμιμες ποινές».

Για ευθεία πρόκληση κατά της δημοκρατίας κάνει λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, τονίζοντας πως πρόκειται για επικίνδυνα συνθήματα. «Είναι ωστόσο απολύτως εύγλωττα σε ό,τι αφορά την ύπαρξη και τη δράση οργανωμένων νεοφασιστικών πυρήνων στο εσωτερικό κρατικών μηχανισμών. Αναρωτιέται κανείς: Είναι ανεκτή από την ηγεσία του Λιμενικού ακροδεξιά πολιτική παρέμβαση ενστόλων σε δημόσιο χώρο; Και επιπλέον: Είναι αυτή η αποκρουστική κατήχηση μέρος της εκπαίδευσης των ΟΥΚ; Τι γίνεται άραγε στην καθημερινότητα, όταν δηλαδή δεν καταγράφουν οι κάμερες, με το σώμα αυτό;», αναρωτιέται η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι παρόμοιο περιστατικό, κατά την παρέλαση στην Αθήνα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, είχε καταγραφεί και τον Μάρτιο του 2010. Στελέχη της ΜΥΑΛΣ φώναζαν τότε «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε, γουρούνι Αλβανέ» και άλλα παρόμοια ανατριχιαστικά. Η ΕΔΕ που είχε διαταχθεί τότε, ακολούθησε, δυστυχώς προβλέψιμα, τον κανόνα της συγκάλυψης, αναφέρει η Β. Κατριβάνου.

«Οι ακροδεξιοί θύλακες μέσα στο κράτος δεν είναι πλέον κατά κανέναν τρόπο ανεκτοί. Η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει την πολιτική βούλησή της να διαλύσει τους θύλακες αυτούς, σπάζοντας τον κανόνα της συγκάλυψης και της ατιμωρησίας, τα αποτελέσματα του οποίου φάνηκαν χτες. Αποτελεί δημοκρατική απαίτηση η τιμωρία του επικεφαλής του αγήματος για τα απαράδεκτα συνθήματα, η διενέργεια ΕΔΕ για την απόδοση ευθυνών και η παρακολούθηση της σχετικής διαδικασίας από τον αρμόδιο υπουργό. Λίγες μέρες πριν από την δίκη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, η πολιτεία οφείλει να επιδείξει δημοκρατική εγρήγορση», καταλήγει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βίντεο με τα επίμαχα συνθήματα:

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις