Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Διαμαρτυρία απόγνωσης ασθενών στο "κολαστήριο" - νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού

Μετά την δημοσίευση του αρχικού σχεδίου νόμου για τις φυλακές, ασθενείς κρατούμενοι του νοσοκομείο Κορυδαλλού “Άγ. Παύλος” διαμαρτύρονται με επιστολή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς, όπως υποστηρίζουν, το νομοσχέδιο καθιστά δυσμενέστερη την μεταχείρισή τους...

Μετά την δημοσίευση του αρχικού σχεδίου νόμου για τις φυλακές, ασθενείς κρατούμενοι του νοσοκομείο Κορυδαλλού "Άγ. Παύλος" διαμαρτύρονται με επιστολή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς, όπως υποστηρίζουν, το νομοσχέδιο καθιστά δυσμενέστερη την μεταχείρισή τους, αφού, όχι μόνον, δεν αποκαθιστά τις ανισότητες και τις αδικίες που ταλανίζουν τους ασθενείς κρατούμενους, αλλά, τους αφαιρεί και τα λιγοστά ευεργετήματα που ήδη είχαν με τον προηγούμενο νόμο:

σημειώνεται ότι το νέο νομοσχέδιο ουσιαστικά γράφει από την αρχή το άρθρο 110Α. Προβλέπει αποφυλάκιση υπό όρο για κρατούμενους που είτε πάσχουν απο συγκεκριμένες ασθένειες (προβλέπονται περισσότερες κατηγορίες ασθενών από πριν), είτε έχουν αναπηρία από 67% και πάνω, είτε έχουν 50% και πάνω και έχει αποδειχθεί από την πραγματογνωμοσύνη ότι η παραμονή τους στη φυλακή καθίσταται επαχθής. Ευεργετούνται, λοιπόν, περισσότεροι. Επιπλέον, α) βγαίνει η προηγούμενη διάταξη, που προέβλεπε χρήση του 110Α μόνο μια φορά (ωφελείται, δηλαδή, και ο υπότροπος κρατούμενος που έκανε χρήση παλαιότερα, πράγμα που αποτελούσε πάγιο αίτημα των κρατουμένων) και β) την πραγματογνωμοσύνη διατάσσει ο εισαγγελέας και όχι το Συμβούλιο, ώστε η διαδικασία να επιταχύνεται.

Όπως έχει επισημάνει όμως και το Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, "το προβληματικό είναι ότι μπαίνει ως όρος για όλους η πραγματική έκτιση του 1/5 της ποινής, όταν πρόκειται για πρόσκαιρη κάθειρξη (5-20 χρόνια). Για τα ισόβια μπαίνει ο όρος ο κρατούμενος να έχει μείνει 5 χρόνια και να έχει ποσοστό αναπηρίας 80% και πάνω – δηλαδή γίνεται διάκριση, και οι ισοβίτες πρέπει να έχουν από 80% και πάνω, ενώ προβλέπεται όρος έκτισης ποινής που πριν δεν υπήρχε".

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο διαμαρτυρίας – δήλωσης – πρόσκλησης των ασθενών κρατουμένων προς τον υπουργό Δικαιοσύνης:

"Κύριε Υπουργέ,οι κρατούμενοι και νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο Κρατουμένων ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για την μεταχείρηση, που μας επιφύλαξε το νομοσχέδιό σας, όπως διοχετεύθηκε στο τύπο, γιατί συνειδητοποιούμε(για μία ακόμη φορά), ότι αντιμετωπιζόμαστε ως "μιαρά απορρίματα" της σωφρονιστικής πολιτικής, της οποίας η προσοχή και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ειδική μεταχείρηση συγκεκριμένων, κάθε φορά, κατηγοριών κρατουμένων με την αφειδή παροχή ευνοιών και προνομίων...

Δεν αρνούμαστε τέτοιες διακρίσεις, υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι δεν προσβάλλουν, δεν αναιρούν, δεν καταργούν και δεν παραβιάζουν τις βασικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, διαφορετικά αναπαράγεται ο γνωστός ιδιότυπος πατερναλιστικός ελιτισμός, υπό την σκέπη, μάλιστα, της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η δική σας προσωπική, επιστημονική, βιωματική και ιδεολογική διαδρομή και ιστορία ήταν για όλους εμας εγγύηση, πως κάτι θα άλλαζε στο άνυνδρο και άδενδρο τοπίο της δήθεν σωφρονιστικής πολιτικής και πρακτικής της χώρας.

Αντ' αυτού έκπληκτοι βλέπουμε το νομοσχέδιο σας να είναι μια χύδην αποσπασματική και ασπόνδυλη καταγραφή ρυθμίσεων, χωρίς λογική, ειρμό, πολιτικό-δικαιϊκό μπούσουλα και αρχές.

Κατανοούμε βέβαια π.χ. (με καρτερική ανοχή και αντοχή...) τις εξαντλητικές ρυθμίσεις του άρθρου 6 για τους χρήστες ναρκωτικών, που οδηγούν σε πλήρη, σχεδόν, ποινική ασυλία τους, αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί η ίδια, τουλάχιστον, μεταχείρηση δεν γίνεται ΚΑΙ στους ασθενείς κρατουμένους, οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση, ούτε έχουν επιλέξει αλλά ούτε και φταίνε οι ίδιοι για την κατάσταση της υγείας τους!

Το χειρότερο, όμως, είναι, ότι όλοι εμείς οι νοσηλευόμενοι (και όχι μόνον...) βλέπουμε ότι με το νομοσχέδιό σας ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ η θέση μας, ενώ οι διαδικασίες και ρυθμίσεις που εισάγει δημιουργούν τις πρϋποθέσεις για ατέρμονες, χρονοβόρες, ατελέσφορες, περιττές και αδιέξοδες δικονομικές διεργασίες επαμφοτερίζουσες ερμηνείες και γραφειοκρατικές τυπολαγνείες.

Ακόμη και οι περί τα νομικά αδαείς, σαν και εμάς, αναρωτιούνται αν οι συντάκτες του νομοσχεδίου έχουν σχέση με την ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ της νομικής επιστήμης, της δικονομικής διαδικασίας και της διοικητικής πρακτικής.

Απελπισμένοι και απογοητευμένοι δεν μας δεν μας μένει τίποτε άλλο παρά μόνον να αντιδράσουμε, σε περίπτωση που επιμείνετε, με το μοναδικό μέσο, που έχουμε στην διάθεση μας, δηλαδή: ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ, ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ελπίζοντας, πλέον, ΜΟΝΟΝ στην απελπισία και την δική μας μοίρα!

Σας δηλώνουμε λοιπόν ότι από σήμερα παραδίδουμε τα φάρμακα μας και απέχουμε απότο συσσίτιο και σας καλούμε να τηρήσετε αυτά που μας υποσχεθήκατε.

Κορυδαλλός 23/3/2015

ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ

Οι νοσηλευόμενοι κρατούμενοι του Νοσοκομείου Φυλακών Κορυδαλλού

twitter: @kolastirio

ΥΓ 1:Θα σας αποσταλεί και υπηρεσιακά η παρούσα με πάνω από 100 υπογραφές ασθενών κρατουμένων.

ΥΓ 2:Σας επισυνάπτουμε και τα αιτήματα μας μόνον σε σχέση με το νομοσχέδιο

Μετά τιμής

Νοσηλευόμενοι κρατούμενοι στο "Κολαστήριο" Νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού".

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις