Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η ΔΗΜ.ΑΡ. καλεί το ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση για αντιρατσιστικό και ΕΡΤ

ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Με ευθύνη του κ. Σαμαρά, κυρίως, η τρικομματική κυβέρνηση λειτουργούσε ως μονοκομματική, επισημαίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, στην εισήγηση του στη συνεδρίαση της...

Με ευθύνη του κ. Σαμαρά, κυρίως, η τρικομματική κυβέρνηση λειτουργούσε ως μονοκομματική, επισημαίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, στην εισήγηση του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία ξεκινάει σήμερα Σάββατο στις 10 το πρωί.

Ο Φ. Κουβέλης θα παρουσιάσει τις επόμενες κινήσεις του κόμματος, με έμφαση στην κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ και την προώθηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, με στόχο να πιέσει το ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση στα ζητήματα αυτά. Στην εισήγηση ξεκαθαρίζεται ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. θα επιδιώξει να κινηθεί πέρα από τον διπολισμό Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξαγγέλλεται η διοργάνωση του 1ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος, με πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής τα μέσα Νοεμβρίου.

"Σε πολλά και σημαντικά ζητήματα της ασκούμενης πολιτικής ο κ. Σαμαράς μετέτρεψε την τρικομματική κυβέρνηση σε μονοκομματική. Επιχείρησε ακόμη και σε θέματα που δεν ανήκουν στον πυρήνα των μνημονιακών δεσμεύσεων να βάλει τη στενή ιδεολογικοπολιτική σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας. Διαμόρφωσε ένα περιβάλλον μη ισότιμων σχέσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων" υπογραμμίζει ο Φ. Κουβέλης.

Σ' ό,τι αφορά τη στάση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο επικεφαλής της ΔΗΜ.ΑΡ. επισημαίνει πως "η συνήθης στάση του ΠΑΣΟΚ να διαχειρίζεται επικοινωνιακά ένα ζήτημα και την κρίσιμη στιγμή να μην αναλαμβάνει την ευθύνη να σηκώσει το βάρος μιας σθεναρής διαπραγμάτευσης εκτιμούμε ότι είναι μια πολιτική γραμμή που απομειώνει στην πράξη την έννοια της συμμετοχής στην κυβέρνηση".

Ο Φ. Κουβέλης θέτει προ των ευθυνών του το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας: "Από κοινού οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. και του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν πρόταση νόμου για την καταψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΡΤ- και μάλιστα με αναδρομικά αποτελέσματα - και πρόταση για τον αντιρατσιστικό νόμο. Αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στη Βουλή. Όταν θα έρθουν για συζήτηση και ψηφοφορία, τι θα κάνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;".


Αναδιαπραγμάτευση όχι καταγγελία του Μνημονίου


Στην εισήγηση επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να θέσει θέμα αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, εφόσον υπάρχει και η παραδοχή του ΔΝΤ περί λάθους προγράμματος: "Είναι απαραίτητη μία αναδιαπραγμάτευση σημείων του προγράμματος που θα λαμβάνει υπόψη τις αποδεδειγμένες αστοχίες του προγράμματος και θα διορθώνει τις λανθασμένες εκτιμήσεις. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν επίσημες παραδοχές αστοχιών, λανθασμένων εκτιμήσεων και αρνητικών επιπτώσεων και παρόλα αυτά να μην μεταβάλλεται το πρόγραμμα προσαρμογής στο ελάχιστο".

Και προσθέτει: "Από την άλλη πλευρά είναι η πολιτική της αποκήρυξης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στο σύνολό του. Είναι η λογική της μονομερούς καταγγελίας του Μνημονίου. Είναι πολιτικά σώφρον να επιθυμεί κανείς την καταστροφή ώστε να διαδραματίσει έναν δικό του ανοικοδομητικό ρόλο μετέπειτα;".


Ανασυγκρότηση του δημοκρατικού σοσιαλισμού


Αναπτύσσοντας τη στρατηγική των συμμαχιών του κόμματος, ο Φ. Κουβέλης θα επισημάνει ότι το κόμμα πρέπει να κινηθεί για μια "ισχυρή παράταξη της Ευρύτερης Μεταρρυθμιστικής και Δημοκρατικής Αριστεράς. Γι' αυτό πρέπει να πάρουμε κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για την οικοδόμηση μιας πλατιάς συμμαχίας του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού".

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΣ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Θέλουν Μνημόνια για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους

Τις ημέρες αυτές, και εν όψει της συνόδου που θα πάρει τις αποφάσεις για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εκδηλώνουν από κοινού έντονη διπλωματική κινητικότητα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η ενίσχυση στις χώρες του Νότου δεν θα συνοδεύεται από Μνημόνια και οικονομική επιτήρηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις