Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΠΟΥ: Μισό εκατ. νεογέννητα πεθαίνουν κάθε χρόνο σε νοσοκομεία χωρίς καθαρό νερό

blogs.unicef.org

Μισό εκατ. βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο, πριν συμπληρώσουν ένα μήνα ζωής, εξαιτίας της έλλειψης καθαρού νερού και βασικών συνθηκών υγιεινής σε νοσοκομεία στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ένα στα πέντε από αυτά μάλιστα θα βρισκόταν στη ζωή αρκεί να είχε πλυθεί με καθαρό νερό...

Μισό εκατομμύριο βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο, πριν συμπληρώσουν ένα μήνα ζωής, εξαιτίας της έλλειψης καθαρού νερού και βασικών συνθηκών υγιεινής σε νοσοκομεία στις αναπτυσσόμενες χώρες. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως πάνω από το ένα τρίτο των νοσοκομείων και κλινικών στις χώρες αυτές δεν διαθέτουν κανένα χώρο όπου να μπορούν να πλυθούν με σαπούνι τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού και οι ασθενείς, ενώ σχεδόν το 40% δεν διαθέτουν ούτε νερό.

Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία φέρνει στο φως διεθνής έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης WaterAid, που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση μάλιστα διαπιστώνει ότι ένα στα πέντε από αυτά τα βρέφη θα βρισκόταν στη ζωή αρκεί να είχε πλυθεί με καθαρό νερό ή να είχε λάβει περίθαλψη σε καθαρό και ασφαλές περιβάλλον από ανθρώπους που είχαν πλύνει τα χέρια τους με σαπούνι.

"Η δυνατότητα διατήρησης της υγιεινής ενός νοσοκομείου ή μίας κλινικής είναι τόσο θεμελιώδης και (συνιστά τόσο) βασική προϋπόθεση για την υγειονομική φροντίδα ώστε να αναρωτιέται κανείς αν εγκαταστάσεις που δεν διαθέτουν καθαρό νερό ή δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής είναι σε θέση να φροντίσουν επαρκώς τους ασθενείς τους", δήλωσε η Μπάρμπαρα Φροστ, η επικεφαλής της WaterAid. "Τόσο πολλά βρέφη γεννιούνται σε συνθήκες ανθυγιεινές ώστε να καταδικάζονται...σε έναν τραγικά πρώιμο θάνατο που θα μπορούσε να αποφευχθεί" σημείωσε.

Η Μαρία Νέιρα, εμπειρογνώμων του ΠΟΥ σε θέματα δημόσιας, κοινωνικής και περιβαλλοντικής υγείας, δήλωσε ότι τα ευρήματα της έκθεσης - της πρώτης αξιολόγησης του είδους που περιλαμβάνει 54 αναπτυσσόμενες χώρες - είναι ακόμη πιο σοκαριστικά αν σκεφτεί κανείς ότι και σε κλινικές που υποτίθεται ότι έχουν πρόσβαση σε νερό, η παροχή συχνά βρίσκεται σε απόσταση μισού χιλιομέτρου αντί στο σημείο όπου θα έπρεπε.

"Οι έγκυες την ώρα του τοκετού εξαρτώνται από ένα περιβάλλον το οποίο, το λιγότερο που κάνει είναι να μην θέτει σε κίνδυνο τις ίδιες ή το μωρό τους και δεν αναφέρουν την ανάγκη για πόσιμο νερό ή το ότι χρειάζεται να φύγουν από τις εγκαταστάσεις για να αναζητήσουν τουαλέτα", αναφέρει η ίδια σε ανακοίνωση.

Εκτός του ότι στοιχίζουν τη ζωή σε νεογέννητα, οι ίδιες ανθυγιεινές συνθήκες προκαλούν επιδημίες όπως συνέβη με την χολέρα στην ΛΔ Κονγκό, την Αϊτή, το Μαλάουι, την Τανζανία και το Νότιο Σουδάν, διαπιστώνει η έκθεση.

 

Δείτε όλα τα σχόλια