Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο "Spiegel": Η ΕΚΤ εξακολουθεί να κρατά τη θηλιά γύρω από το λαιμό μας

«Δεν θέλουμε αιωνίως να δανειζόμαστε», είναι το μήνυμα που στέλνει από τις σελίδες του περιοδικού “Spiegel” στη γερμανική κοινή γνώμη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εμφανίζεται σύμφωνα με τους τρεις δημοσιογράφους που πήραν τη συνέντευξη «όχι αλαζονικός, αλλά βαθιά πεπεισμένος...».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΚΗ ΜΠΑΛΗ

«Δεν θέλουμε αιωνίως να δανειζόμαστε», είναι το μήνυμα που στέλνει από τις σελίδες του περιοδικού "Spiegel" στη γερμανική κοινή γνώμη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εμφανίζεται σύμφωνα με τους τρεις δημοσιογράφους που πήραν τη συνέντευξη «όχι αλαζονικός, αλλά βαθιά πεπεισμένος για τις απόψεις του».

Ο Τσίπρας, χωρίς να κλείνει το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υποστηρίζει ότι «το σημαντικότερο» πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι «η λιτότητα, που έχει εκτοξεύσει το χρέος στα ύψη». Υπερασπίζεται σθεναρά το τέλος της τρόικας - το οποίο αμφισβητούν επί της ουσίας οι ερωτώντες- λέγοντας ότι «τώρα μιλάμε απευθείας με τους θεσμούς, και μέσω αυτής της αλλαγής η Ευρώπη έχει γίνει πιο δημοκρατική».

Αφήνει ανοιχτό το θέμα ενός τρίτου «πακέτου» λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα έχει χρηματοδοτικές ανάγκες» και θα χρειαστεί «ένα προστατευτικό δίχτυ» μέχρι να καταφέρει να βγει στις αγορές, πλην όμως «όχι συνδεδεμένο με ένα πρόγραμμα που έχει οδηγήσει σε κοινωνική κρίση, αλλά με ένα που θα φέρνει την ανάπτυξη».

Ο Τσίπρας εξηγεί γιατί αυτή η κυβέρνηση θα τα καταφέρει εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες -στο θέμα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς κ.λπ.- τονίζοντας ότι «εμείς δεν είμαστε μέρος του παλιού συστήματος και θα περιορίσουμε τις ανεξέλεγκτες δράσεις των ολιγαρχών», ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις λέει ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία, όχι να ξεπουλήσουμε τα πάντα ρίχνοντας τα έσοδα στη μαύρη τρύπα του χρέους».

Στο ερώτημα πώς θα αναγκάσει τους πλούσιους να πληρώσουν φόρους, ο Τσίπρας εξαγγέλλει τη δημιουργία μιας task force για στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους, η στελέχωση της οποίας θα αλλάζει ανά δίμηνο, για να μην προλαβαίνουν να διαφθείρονται τα μέλη της.

 

Η ευθύνη θα είναι της ΕΚΤ

Στο καυτό ερώτημα "πού θα βρείτε τα λεφτά για να πληρώσετε τις υποχρεώσεις της χώρας τον Μάρτιο;", ο Τσίπρας αρχικά αποφεύγει να απαντήσει: Λέει ότι με την απόφαση του Eurogroup αποφασίστηκε να μας δοθεί «αέρας να ανασάνουμε», αλλά «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να κρατά τη θηλιά γύρω από τον λαιμό μας».

Κι όταν το ερώτημα επανέρχεται, απαντά «με έντοκα γραμμάτια» -για τα οποία απαιτείται η συναίνεση της ΕΚΤ, η οποία την αρνείται. «Αν επιμείνει σ' αυτή της την απόφαση, την οποία θεωρούμε λάθος, αναλαμβάνει μια μεγάλη ευθύνη» λέει ο Τσίπρας και προειδοποιεί με την ολική επαναφορά «του θρίλερ που είδαμε πριν από τις 20 Φεβρουαρίου».

Για τον Αλέξη Τσίπρα το δίλημμα ενώπιον του οποίου βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη είναι «ή θα ανταποκριθεί στο αίτημα των λαών του Νότου που υπέφεραν πολύ από τη λιτότητα και θα διορθώσει την πορεία ή θα λειτουργήσει αλαζονικά και τιμωρητικά». Σ' αυτή την περίπτωση και η Ελλάδα θα πνιγεί και θα είναι μεγάλος ο πολιτικός κίνδυνος για όλη την Ευρώπη, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός και προσθέτει ότι «ο κίνδυνος για την Ευρώπη σήμερα δεν εκπορεύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους Podemos, αλλά από το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο και την Εναλλακτική για τη Γερμανία».

 

Βούτσης: Η χώρα είναι σε πόλεμο

Στο μεταξύ, μιλώντας χθες από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης τόνισε ότι «η χώρα είναι σε πόλεμο, κοινωνικό και ταξικό, με τους δανειστές» και σ' αυτόν τον πόλεμο «δεν θα πάμε σαν χαρούμενοι πρόσκοποι με πρόθεση να συνεχίσουμε τις μνημονιακές πολιτικές».

Ο Βούτσης κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δέχονται «απόλυτα την προσπάθεια τιμωρίας της χώρας» προτρέποντάς τα να ξεκινήσουν να στέλνουν μηνύματα ώστε να σταματήσει η πίεση που δέχεται η χώρα με στόχο να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ασφυξίας. Επέκρινε δε τους εταίρους ότι δεν δίνουν στη χώρα ούτε αυτά που της χρωστάνε, αναφερόμενος και στην εξαίρεση της Ελλάδας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εξήγγειλε ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Θέλουν Μνημόνια για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους

Τις ημέρες αυτές, και εν όψει της συνόδου που θα πάρει τις αποφάσεις για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εκδηλώνουν από κοινού έντονη διπλωματική κινητικότητα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η ενίσχυση στις χώρες του Νότου δεν θα συνοδεύεται από Μνημόνια και οικονομική επιτήρηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις