Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δεν χωρούν οι διαστρεβλώσεις του Βολταίρου

Λίγες ημέρες πριν, οπαδοί (προφανώς) της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής βεβήλωναν με σβάστικες το μνημείο του Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε από μέλη της Χ.Α. Ο ναζισμός, τα παρακλάδια του και οι ιδέες του σε οποιαδήποτε μορφή είναι στοιχεία που αντιμάχεται όχι μόνο...

Του ΝΙΚΟΥ ΛΙΟΝΑΚΗ

Λίγες ημέρες πριν, οπαδοί (προφανώς) της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής βεβήλωναν με σβάστικες το μνημείο του Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε από μέλη της Χ.Α. Ο ναζισμός, τα παρακλάδια του και οι ιδέες του σε οποιαδήποτε μορφή είναι στοιχεία που αντιμάχεται όχι μόνο η Αριστερά αλλά κάθε δημοκρατική δύναμη, κάθε δημοκράτης πολίτης.

Την περασμένη Κυριακή ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Ν. Νικολόπουλος, που διαθέτει τηλεοπτική εκπομπή με τον τίτλο "Ελεύθεροι πολιορκημένοι", προσέφερε βήμα στον προφυλακισμένο βουλευτή της Χ.Α. Ηλ. Κασιδιάρη δίνοντάς του τη δυνατότητα για μια 15λεπτη συνέντευξη. Δικαιολογώντας την πρωτοβουλία του να "φιλοξενήσει" συνέντευξη του Ηλ. Κασιδιάρη, είπε, μεταξύ άλλων: "Διαφωνώ κάθετα με τη Χρυσή Αυγή, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να μου στερήσει κανείς αυτό που έλεγε ο Βολταίρος ότι θα υπερασπίζομαι το δικαίωμα του άλλου".

Το ζήτημα δεν είναι το δικαίωμα του Κασιδιάρη να μιλάει, καθότι βουλευτής. Αυτό, όπως και όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα, είναι αναφαίρετο για τον κάθε "Κασιδιάρη". Παρόλο που το δικό του "κόμμα" είναι εκείνο που τα ακυρώνει στην πράξη: τόσο με τη στάση του κατά καιρούς απέναντι σε αυτούς που διαφωνούν ή είναι "διαφορετικοί", όσο και διότι αυτό αποτελεί την επιτομή της φασιστικής ιδεολογίας πάνω στην οποία έχει στηθεί η Χ.Α. Και αυτό παρότι το δικό του κόμμα... σκίζει τα ιμάτιά του υπέρ της "συνταγματικότητας" εν είδει μανδύα νομιμοφροσύνης και δημοκρατικότητας.

Η επιλογή του Ν. Νικολόπουλου προκαλεί έντονες και προφανείς αντιδράσεις, διότι:

1) Είναι άλλο πράγμα να απαγορεύει κάποιος τον λόγο και άλλο να πριμοδοτεί ένα μέλος της Χρυσής Αυγής προσφέροντάς του τηλεοπτικό βήμα οικειοθελώς, εμφανίζοντάς τον εκ των πραγμάτων ως "Ελεύθερο Πολιορκημένο". Άλλωστε, ως μη δημοσιογράφος, ο βουλευτής δεν θα ήταν υποχρεωμένος να "βγάλει" στην εκπομπή του κανέναν που δεν θα ήθελε να καλέσει.

2) Είναι άλλο πράγμα να δικαιολογείς την κίνησή σου με τσιτάτα σαν άλλος Βολταίρος, όταν η παρέμβαση στην εκπομπή σου δεν έχει ζητηθεί από τον Ηλ. Κασιδιάρη ώστε να επιλέξεις να την απαγορεύσεις ή όχι, και άλλο όταν την έχεις ζητήσει εσύ από εκείνον εξαρχής.

3) Είναι άλλο πράγμα ένας βουλευτής να εκφράζει τον εαυτό του ασκώντας μάλιστα "δημοσιογραφία" (παρότι δεν είναι δημοσιογράφος), αλλά τελείως διαφορετικό να το κάνει με αυτόν τον τρόπο όταν δεν είναι απλά ένας βουλευτής ενός κοινοβουλευτικού κόμματος, αλλά συνεργαζόμενος βουλευτής με τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο μιας κυβέρνησης με κορμό την Αριστερά. Σε αυτή την περίπτωση δεν εκθέτει μόνο τον εαυτό του, αλλά και την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει.

4) Είναι άλλο πράγμα να "ανακρίνεις" δημοσιογραφικά, να αποδομείς τα λεγόμενα ενός χρυσαυγίτη και άλλο να μην τολμάς καν να τον κατακεραυνώσεις για το επεισόδιο με την Κανέλλη, αλλά αντί αυτού να "μασάς" τα λόγια σου με κάτι του στυλ: "Οφείλω να πω ότι στην περίπτωση του επεισοδίου με τη Λιάνα Κανέλλη πολλοί, ένας εξ αυτών των πολλών ή των ολίγων είμαι και εγώ, θεωρώ ότι εκείνη η κακιά στιγμή δεν μπορεί να είναι από τις καλύτερες που άνθρωποι με ζωηρούς τόνους, κι εγώ ανήκω σε εκείνους που χωρίς υποκρισία μιλάω, ίσως θα μπορούσε και να λείπει".

Η επιλογή του βουλευτή, που προ μηνών προσέβαλε χωρίς δισταγμό τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου με ένα ομοφοβικό tweet περί "Ευρώπης των... πουσταριών", είναι στρεβλή με τόσους διαφορετικούς τρόπους. Αυτές οι στρεβλώσεις δεν χωρούν σε μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο