Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι δεσμεύσεις γίνονται νόμος

Τέλος στα σενάρια που διακινούν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα οποία αναπαράγονται από διάφορα μνημονιακά κέντρα στο εσωτερικό της χώρας έβαλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στην ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Αλ. Τσίπρας εξήγγειλε την κατάθεση τεσσάρων νομοσχεδίων...

Ρεπορτάζ: Χρήστος Σίμος

Τέλος στα σενάρια που διακινούν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα οποία αναπαράγονται από διάφορα μνημονιακά κέντρα στο εσωτερικό της χώρας έβαλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στην ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή, ο Αλ. Τσίπρας εξήγγειλε την κατάθεση τεσσάρων νομοσχεδίων την εβδομάδα που έρχεται, τα οποία αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την επανίδρυση της ΕΡΤ, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ανάκληση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου εξόρυξης χρυσού ήταν επιβεβλημένη, προκειμένου να ελεγχθεί το αν τηρούνται οι κείμενες διατάξεις.

 

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο τρίτου Μνημονίου

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά σενάρια περί τρίτου Μνημονίου, υπογραμμίζοντας πως αυτά τελείωσαν με την ψήφο του ελληνικού λαού: "Γνωρίζω, επίσης, ότι κάποιοι έχουν ποντάρει σε ένα τρίτο Μνημόνιο τον Ιούνη. Λυπάμαι πολύ, αλλά δυστυχώς και πάλι θα τους απογοητεύσουμε. Ας το ξεχάσουν το τρίτο Μνημόνιο, γιατί τα Μνημόνια τελείωσαν στις 25 Γενάρη" ξεκαθάρισε. Πρόσθεσε δε πως "αυτό που επιδιώκουμε στο τέλος του τετραμήνου είναι μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία. Μια συμφωνία που θα καταστήσει κοινωνικά βιώσιμες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις και θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, την κανονικότητα, την κοινωνική συνοχή".

 

Τα νομοσχέδια της κυβέρνησης

1. Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. "Το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό αποτελεί το πρώτιστό μας χρέος σε μια κοινωνία που πέντε χρόνια τώρα χειμάζεται" τόνισε ο πρωθυπουργός. Και συμπλήρωσε: "Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά, ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει μια πολιτισμένη χώρα, όπου όλοι θα ζουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας και σεβασμού των αυτονόητων δικαιωμάτων τους. Ώστε κανένα παιδί να μην κρυώνει, κανένα παιδί να μη λιποθυμά από την πείνα ή να πηγαίνει πεινασμένο στο σχολείο του".

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του Μνημονίου.

2. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. "Προκειμένου", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, "να πετύχουμε έναν διπλό στόχο: Την άμεση ανακούφιση πριν απ' όλα των 3,7 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων και πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που στις συνθήκες της κρίσης έφτασαν να χρωστούν έως 5.000 ευρώ ο καθένας, χωρίς ελπίδα αποπληρωμής. Με αποτέλεσμα να έχει καταρρεύσει η ζωή τους. Και από την άλλη για να ενισχύσουμε δραστικά τα δημόσια έσοδα, στερώντας από οποιαδήποτε δικαιολογία μεγαλοοφειλέτες, που αποκλείονταν απ' τις μέχρι τώρα ρυθμίσεις, καταθέτουμε νομοσχέδιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο".

"Στο ίδιο νομοσχέδιο", σημείωσε, συμπεριλαμβάνονται "ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία" και η "άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ".

Πάταξη της φοροδιαφυγής. "Με νομοθετική ρύθμιση στο ίδιο νομοσχέδιο", σημείωσε ο πρωθυπουργός, "επανέρχεται -και μάλιστα αναδρομικά- το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ. Αλλά να παράγουν άμεσα όλα τα έννομα αποτελέσματα που επιτρέπουν τον καταλογισμό φόρων και προστίμων. Αυτή η ρύθμιση θα διευκολύνει σημαντικά την επιτάχυνση περάτωσης των ελέγχων από τις ελεγκτικές αρχές.

Πολύ περισσότερο, όταν αυτές τις μέρες για πρώτη φορά ενοποιήθηκε ηλεκτρονικά το συσσωρευμένο από χρόνια ελεγκτικό υλικό από όλες τις 'λίστες' -Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, από εμβάσματα και ακίνητα εξωτερικού και βέβαια εκείνη της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Ώστε με στοχευμένους ελέγχους να διευκολυνθεί η ύπαρξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στη σύλληψη της μεγάλης φοροδιαφυγής".

3. Προστασία πρώτης κατοικίας. Για το ζήτημα αυτό, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως "καταθέτουμε νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευσή μας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να βάλουμε τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, εργαζόμενων και συνταξιούχων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους". "Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ" διευκρίνισε.

4. Επανίδρυση της ΕΡΤ. "Την Πέμπτη 5 Μάρτη", εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, "προχωράμε στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ, ώστε να αποκαταστήσουμε μια μεγάλη αδικία και να γιατρέψουμε τη μεγάλη πληγή στη δημοκρατία και την ενημέρωση που προκάλεσε η απόφαση της 11ης Ιουνίου του 2013 της συγκυβέρνησης του Μνημονίου".

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως με την κίνηση αυτή "δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα, την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης".

 

Εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο

Η πρόταση αυτή, που θα κατατεθεί επίσης την προσεχή εβδομάδα, έχει σκοπό, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, "να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό". Και συνέχισε:

"Με ευθύνη, με εντιμότητα και χωρίς κανέναν ρεβανσισμό θα αναλάβουμε την πολιτική αυτή πρωτοβουλία γιατί ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια, γιατί είμαστε ηθικά και πολιτικά υποχρεωμένοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Το έχει ανάγκη το πολιτικό μας σύστημα που απαξιώθηκε. Το έχει ανάγκη η ίδια η Δημοκρατία".

 

Επιβεβλημένη η ανάκληση της άδειας του εργοστασίου στις Σκουριές

"Η ανάκληση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη έπειτα από σοβαρές καταγγελίες που μεσολάβησαν" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και συνέχισε: "Και κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρξει επανέλεγχος για το κατά πόσον στη σχετική θεώρηση έχουν τηρηθεί, από την επιχείρηση στις Σκουριές, οι κείμενες διατάξεις.

Σκοπός μας είναι με αυτή μας την κίνηση να προασπίσουμε, με τον όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο, δύο μείζονες προτεραιότητες για την κυβέρνησή μας, το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον".

"Και με αφορμή τις αντιδράσεις γι' αυτή μας την απόφαση, θέλω να τονίσω προς πάσα κατεύθυνση: Η νέα κυβέρνησή μας εκλέχθηκε για να υπηρετήσει με ακλόνητη συνέπεια τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού. Εκλέχθηκε για να προασπίσει την προοδευτική παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και ταυτόχρονα να διαφυλάξει και να αναβαθμίσει το περιβάλλον στην πατρίδα μας και τη φυσική μας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές" επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

 

Πράξη Δημοκρατίας η έγκριση παράτασης της δανειακής σύμβασης από το γερμανικό Κοινοβούλιο

"Χαιρετίζουμε την ψήφο των Γερμανών συναδέλφων μας ως πολιτική πράξη λογικής και Δημοκρατίας" τόνισε ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του σχετικά με την υπερψήφιση παράτασης της δανειακής σύμβασης της χώρας από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Και πρόσθεσε: "Ως πράξη επικύρωσης του διπλού σεβασμού που μας χαρακτηρίζει. Από τη μια στους κοινούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, όπως διατυπώνονται στις Συνθήκες, και από την άλλη στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, όπως αυτή εκφράζεται με την ψήφο των λαών στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης". "Η Ευρώπη έχει πλέον αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

 

Ολοκληρώνεται σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Με την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε χθες Σάββατο η συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με την εκλογή νέου γραμματέα και της νέας Πολιτικής Γραμματείας.

Το όνομα που ακούγεται περισσότερο ως αντικαταστάτη του απερχόμενου γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα είναι αυτό του Τάσου Κορωνάκη, μέλους της απερχόμενης Π.Γ. του κόμματος. Ο Τ. Κορωνάκης, ηλικίας 40 ετών, είχε την ευθύνη της Οργανωτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από την απερχόμενη Πολιτική Γραμματεία. Είχε διατελέσει επίσης γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού από το 2003 έως το 2005.

Σε ό,τι αφορά τη νέα Π.Γ., αυτή θα είναι 11μελής. Σημειώνεται ότι το όργανο θα είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανανεωμένο σε σχέση με τα πρόσωπα που θα το απαρτίζουν, αφού η 5η παράγραφος του 25ου άρθρου του καταστατικού του κόμματος ορίζει πως "τα στελέχη που κατέχουν αμειβόμενη κυβερνητική θέση ή αξίωμα δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 25% των μελών κάθε οργάνου του κόμματος".

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Πολυτεχνείο

Η σημερινή ημέρα ανήκει δικαιωματικά στη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Αυτής της εξέγερσης των νέων ανθρώπων που αμφισβήτησαν «τη βία ως στοιχείο εξαναγκασμού» και ύψωσαν τη φωνή τους για Ελευθερία και Δημοκρατία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο