Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πέθανε ο Ίων Βορρές

Πέθανε το πρωί, πλήρης ημερών ο Ίων Βορρές, ιδρυτής του ομώνυμου Μουσείου Λαϊκής Τέχνης στην Παιανία.

Πέθανε το πρωί, πλήρης ημερών ο Ίων Βορρές, ιδρυτής του ομώνυμου Μουσείου Λαϊκής Τέχνης στην Παιανία.

Ο Ίων Βορρές είχε αποφοιτήσει από το Κολλέγιο Αθηνών. Απέκτησε το δίπλωμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Queen's στο Οντάριο του Καναδά, καθώς επίσης και ανώτερο δίπλωμα στη Φιλοσοφία και την Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Φοίτησε, επίσης, στο Ontario College of Education.

Απέκτησε την καναδική υπηκοότητα και διετέλεσε δημοσιογράφος σε εφημερίδες του Καναδά, μέχρι που το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία διάσωσης και προβολής στοιχείων που εκφράζουν την αυθεντική ελληνικότητα.

Είχε τιμηθεί από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Αθηνών και τη Λέσχη Λάιονς και παρασημοφορήθηκε από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Το 2001 έλαβε τιμητικά τον τίτλο του Δρ. Καλών Τεχνών από το Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδος. Επιλέχθηκε ως «Άνδρας της Χρονιάς 2009» για την Ελλάδα από το Αμερικανικό Βιογραφικό Ινστιτούτο. Το 2009 έλαβε το ανώτατο τιμητικό παράσημο «Order of Canada» από την Κυβερνήτη του Καναδά, Michalle Jean.

Το Μουσείο Βορρέ που ίδρυσε, είναι ένα πολιτιστικό ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής τέχνης και του πολιτισμού, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την διοργάνωση εκθέσεων σε εσωτερικό και εξωτερικό μέχρι και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά.

Έχει έκταση μεγαλύτερη από 18 στρέμματα και αποτελείται από δύο μέρη, το Μουσείο σύγχρονης ελληνικής τέχνης και το λαογραφικό Μουσείο, τα οποία μαζί καλύπτουν τουλάχιστον 2500 χρόνια ελληνικής ιστορίας. Όλο το συγκρότημα είναι διαρθρωμένο έτσι, ώστε να αναδεικνύεται με ένα μοναδικό τρόπο το ελληνικό πνεύμα. Μια από τις πιο σημαντικές και αντιπροσωπευτικές συλλογές σύγχρονης ελληνικής εκτίθεται, η οποία περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα γλυπτών, κατασκευών και ζωγραφικής του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

Το λαογραφικό Μουσείο είναι ένα ασυνήθιστο σύμπλεγμα κτηρίων, αυλών και κήπων ή μάλλον μια επαναπροσαρμογή παραδοσιακών αρχιτεκτονικών στοιχείων, που στεγάζει μια συλλογή από αρχαιότητες, κεραμικά, λαϊκά κειμήλια και αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν πριν από αιώνες στην καθημερινή ζωή, με τέτοιο τρόπο όμως ώστε να αναδεικνύεται η χρηστική τους αξία και η έμφυτη ομορφιά τους.

Οι κήποι άγριοι και αποτελούμενοι σχεδόν αποκλειστικά από μεσογειακή χλωρίδα είναι ένα σημαντικό κομμάτι του Μουσείου, χαρακτηριζόμενοι από πολλούς ως οι πιο όμορφοι κήποι της Αθήνας.

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις