Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ν. Παππάς: Έτοιμο το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, θα λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη (Video)

«Κλείνει η περίοδος που περίμεναν κάποιοι να δουν τη χώρα με τα χέρια πισθάγκωνα». «Ισχυρή διαπραγμάτευση και πολιτική μάχη με τα κέντρα εκτός και εντός χώρας θεσμικά και παραθεσμικά για να ξεκολλήσει η Ελλάδα από το μνημονιακό τέλμα» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Κατερίνα Μπρέγιαννη

Την επαναλειτουργία της ΕΡΤ προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς καθώς όπως είπε το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ θα είναι έτοιμο, την επόμενη εβδομάδα. "Ξεκινάμε την ΕΡΤ από μηδενική βάση. Οι εργαζόμενοι που βρίσκοντας στην ΕΡΤ πριν το κλείσιμο της, δικαιούνται να επιστρέψουν. Θα λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη, με το ίδιο όνομα και θα γίνει μια εσωτερική αναδόμηση και μια μικρή αύξηση στο ανταποδοτικό τέλος.

«Κλείνει η περίοδος που περίμεναν κάποιοι να δουν τη χώρα με τα χέρια πισθάγκωνα». Δεν έχει συμβεί τίποτα που να μην το περιμέναμε. Είναι πολύ καθαρό το τι έχουμε πει προεκλογικά και το τι κάνουμε.  Η κυβέρνηση και δια της απόφασης του Γιούρογκρουπ έχει δεσμευθεί ότι θα εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Για πρώτη φορά η χώρα ήρθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «όχι για να ζητήσει, αλλά για να συζητήσει». Για πρώτη φορά έθεσε το ελληνικό θέμα ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ως λίστα αιτημάτων από τα οποία για να ικανοποιηθεί ένα μέρος πρέπει να αποδεχθούμε ένα «Μνημόνιο αμάσητο». Αναφορικά με τη διατύπωση που μιλάει για τις μονομερείς ενέργειες είπε ότι είναι περιοριστική στο σημείο αυτό. Αν δεν εμπίπτουν σε δημοσιονομικό κόστος δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην εφαρμογή των μέτρων της κυβέρνησης.

Ο Νίκος Παππάς ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μια «ισχυρή διαπραγμάτευση και πολιτική μάχη με τα κέντρα εκτός και εντός χώρας θεσμικά και παραθεσμικά για να ξεκολλήσει η Ελλάδα από το μνημονιακό τέλμα.» ωστόσο δεν επεκτάθηκε παραπάνω στο θέμα αυτό, αλλά δεσμεύτηκε ότι για περαιτέρω συζήτηση, στο μέλλον για αυτά τα θέματα.

Επιβεβαίωσε τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη λέγοντας ότι "είναι απολύτως ακριβής" σε αυτό που είπε ότι η εντολή της κυβέρνησης ήταν μια νέα συμφωνία, στη βάση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Αν είχαμε προχωρήσει σε επιλογές που κάποιοι μας έλεγαν ότι πρέπει να κάνουμε με κριτήριο όμως, το πολιτικό τους μέλλον τότε θα είχαμε παραβεί την λαϊκή εντολή. Επίσης τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως συμβατό, με το ευρώ.

"Για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα μας απαιτείται να είναι σε περιβάλλον δημοσιονομικής ισορροπίας. Συνεπώς η εφαρμογή του δεν εξαρτάται από την συμφωνία αλλά από τη δική μας δυνατότητα να συλλέξουμε τα έσοδα και να ασκήσουμε πολιτική" είπε ο υπουργός Επικρατείας τονίζοντας ότι "αν δεν προχωρήσουν οι 100 δόσεις θα είμαστε υπόλογοι όλοι μας ως κυβέρνηση. Θα κριθούμε στο κατά πόσο θα προχωρήσουμε σε αυτά που έχουμε δεσμευθεί". Διαβεβαίωσε επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν μπήκε το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις στην κατάψυξη, αλλά υπήρξαν κάποιες λειτουργικές καθυστερήσεις στη Βουλή, αυτό όμως δεν πρέπει να αποτελεί καμία ανησυχία.

Η συμφωνία στο Eurogroup αφορά τη δανειακή σύμβαση και όχι το πρόγραμμα

«Η συμφωνία στο Eurogroup αφορά τη δανειακή σύμβαση και όχι το πρόγραμμα» αναγκάστηκε πολλές φορές να επαναλάβει ο υπουργός και εναντιώθηκε κατηγορηματικά, σε όσες φορές από την πλευρά των δημοσιογράφων του καναλιού επιχειρήθηκε επανειλημμένα η ταύτισή για άλλη μια φορά του κυβερνητικού προγράμματος με την δανειακή σύμβαση. Τόνισε επίσης ότι η αντιπολίτευση θέλει να αποδείξει ότι δεν γινόταν τίποτα άλλο εκτός από τα Μνημόνια.

Δεν πρόκειται για νέα συμφωνία, αλλά για παράταση της ήδη υπάρχουσας που περιλαμβάνει μόνο μια αλλαγή ημερομηνίας και καμία διαφορά στην αξιολόγηση. Δεν υπάρχει κάποια μετατροπή σε σχέση με τα προηγούμενα είπε ξεκαθαρίζοντας ότι «όσοι εύχονται να έρθει στη βουλή ένα κείμενο το οποίο κατά παράβαση της συμφωνίας του Eurogroup θα παραπέμπει σε προηγούμενες δεσμεύσεις και το mail Χαρδούβελη θα διαψευστούν.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ. Ο νέος φόρος για τα ακίνητα θα καθυστερήσει λίγο ενώ εκτίμησε ότι θα τελεσφορήσει η συμφωνία και η κυβέρνηση θα προχωρήσει βελτιώνοντας τα πράγματα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία ενώ δήλωσε ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η προανακριτική επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο. Δεν θα αλλάξει η κατεύθυνση ότι το χρέος είναι πολιτικό. «Ο κ. Σόιμπλε να διαχειριστεί τα εσωκομμάτικά του με ηρεμία» απάντησε ο Νίκος Παππάς στις τελευταίες απειλές του υπ. Οικονομικών της Γερμανίας.

Πρόσθεσε επίσης ότι αποτελεί «πρόβλημα του κ. Σόιμπλε ότι δεν του αρέσει ο κ. Βαρουφάκης» είπε κλείνοντας και διαβεβαίωσε ο Ν. Παππάς ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ανέχονταν, ούτε καν την υπόνοια κατ' ιδίαν, ή δημοσίως υποδείξεων για εξαίρεσή του. Το θέμα τέθηκε από διεθνή μέσα.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Αλήθειες που πονάνε

Υποτίθεται ότι τόσον καιρό προσπαθούν να μας πείσουν ότι το σκάνδαλο Novartis είναι μια κατασκευή του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να σπιλώσει και να πλήξει τους πολιτικούς του αντιπάλους

Δειτε ολοκληρο το αρθρο