Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Άρθρο-κόλαφος για την πολιτική Μέρκελ-Σόιμπλε από τον γιο του ιδρυτή του Spiegel

Σκληρή απάντηση στην πολιτική Μέρκελ-Σόιμπλε και στις προκλήσεις της Bild δίνει - μέσω Spiegel - ο γιος του ιδρυτή του περιοδικού. Ο Jacob Augstein, τονίζει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επικράτησε στις διαπραγματεύσεις του Eurogroup περισσότερο από όσο θέλει να αντιληφθεί η γερμανική κοινή γνώμη.

Σκληρή απάντηση στην πολιτική Μέρκελ-Σόιμπλε και στο προκλητικό δημοσίευμα του Bild δίνει με άρθρο παρέμβαση στο Spiegel ο Jacob Augstein, γιος του ιδρυτή του γερμανικού περιοδικού. Με τίτλο "Νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα: ΝΑΙ! ΝΑΙ! ΝΑΙ!", ο Augstein τονίζει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση επικράτησε στις διαπραγματεύσεις με το Eurogroup πολύ περισσότερο από όσο θέλει να αντιληφθεί η γερμανική κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, στη Γερμανία γίνεται ξανά προσπάθεια να στραφεί η κοινή γνώμη κατά της Ελλάδας. Η εφημερίδα BILD τυπώνει ένα τεράστιο ΟΧΙ κατά της βοήθειας. Χρειαζόμαστε όμως ένα δυνατό ΝΑΙ στο ευρώ, στην Ευρώπη και στην κληρονομιά του Χέλμουτ Κολ.

"ΟΧΙ" άλλα δισεκατομμύρια για τους άπληστους Ελληνες!" Αυτό κραυγάζει στον τίτλο της η μεγαλύτερη εφημερίδα της Γερμανίας. Πριν την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα, η BILD προσπαθεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη. Και οι πρώτοι βουλευτές από το κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα ακολουθήσουν τον υπουργό οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Οι Γερμανοί συνειδητοποιούν σιγά-σιγά τι πραγματικά κατάφερε η αριστερή ελληνική κυβέρνηση στη διαμάχη της με τους εταίρους της ευρωζώνης. Στην Αθήνα βρίσκονται αληθινοί ολυμπιονίκες. Ευτυχώς, γιατί προασπίζονται την κληρονομιά του Χέλμουτ Κολ για την οποία δεν ενδιαφέρονται οι ίδιοι οι Γερμανοί.

"Ανδρα μοι ένεπε, μούσα πολύτροπον, ος μάλα πολλά πλάγχθη". Αυτές είναι οι πρώτες λέξεις από την Οδύσσεια του Ομήρου. Γνώσεις ελληνικών δεν βλάπτουν αυτές τις ημέρες. Είναι καλό για τους Έλληνες που έχουν τέτοιους κοσμογυρισμένους άντρες και καλό και για μας. Ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο Ελληνας υπουργός οικονομικών, είναι ένας από αυτούς. Στα χέρια του βρίσκεται το παιχνίδι για το μέλλον της Ελλάδας, το μέλλον του ευρώ και το μέλλον της Ευρώπης. Και το ξέρει αυτό το παιχνίδι καλά. Από έναν Ελληνα, και μάλιστα καθηγητή της θεωρίας των παιγνίων, εξαρτάται το ευρωπαϊκό πολιτικό όραμα του Χέλμουτ Κολ.

Στη Γερμανία δεν έχει πια πολλούς οπαδούς. Τι έχει μείνει από την ουτοπία του Κολ; Υποτίθεται πως εναπόκεται στη γερμανική φύση να αναρρώσει η Ευρώπη. Και αν πρέπει να γίνει ενσωμάτωση, τότε θα πρέπει καλύτερα να ενσωματωθούν οι άλλοι. Αυστηρή λιτότητα σημαίνει το μαστίγιο, με το οποίο η Αγκελα Μερκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποδουλώνουν την Ευρώπη.

Αλλά τώρα τους εμποδίζουν ειδικά αυτοί οι Ελληνες, ο μικρός, αδύναμος λαός στην νοτιοανατολική περιφέρεια της Ευρώπης. Διότι ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης και ο κοσμοπολίτης φίλος του Βαρουφάκης, επικράτησαν στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με το eurogroup σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από όσο θέλει να αντιληφθεί η γερμανική κοινή γνώμη.

-Η Ελλάδα ήθελε παράταση της οικονομικής βοήθειας και την πήρε.

-Η Ελλάδα ήθελε να αποτινάξει το βάρος των μέτρων, τα οποία υπαγόρευσε η τρόικα και τώρα μπορεί πραγματικά να επεξεργασθεί ένα νέο κατάλογο μεταρρυθμίσεων.

-Η Ελλάδα ήθελε να απελευθερωθεί από την εντολή της τρόικας να πρέπει να παρουσιάσει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και τώρα πραγματικά αυτό το πλεόνασμα τίθεται υπό τέτοιες προϋποθέσεις, οι οποίες αίρουν την πίεση πάνω στους Ελληνες.

-Οι Ελληνες ήθελαν επιτέλους να είναι κύριοι στο δικό τους σπίτι και τώρα πραγματικά μπορούν να ελπίζουν ότι δεν θα γίνουν άλλες ιδιωτικοποιήσεις και δεν θα μειωθούν άλλο οι θέσεις εργασίας.

Δεν είναι έκπληξη που ο Τσίπρας λέει ότι "η νέα συμφωνία αίρει τις παλιές υποχρεώσεις λιτότητας". Που κέρδισαν άραγε οι Γερμανοί; Οι Ελληνες ήθελαν κούρεμα του χρέους και η λέξη δεν υπάρχει βέβαια στη νέα συμφωνία. Αλλά, ήδη ο Βαρουφάκης μιλά ξανά για "αναδιαρθρώσεις". Και ποιός πιστεύει ότι οι Ελληνες θα αποπληρώσουν κάποτε τα χρέη τους εκτός από τη BILD;

Ήταν τυχεροί οι Ελληνες που τους υποτίμησαν. Αμέσως μόλις ο αθλητικός Βαρουφάκης και ο νεαρός στην εμφάνιση Τσίπρας εμφανίστηκαν στη σκηνή, οι σχολιαστές σήκωσαν περιφρονητικά τους ώμους. Στον Guardian ο οικονομολόγος Anatole Kaletsky έγραψε, ότι η τακτική των διαπραγματεύσεων των Ελλήνων είναι μια "απρόβλεπτη ταλάντευση μεταξύ επιθετικότητας και αδυναμίας" και επομένως "το αντίθετο από αυτό που θα προβλέπει η θεωρία των παιγνίων". Έγραψε μάλιστα σαρκαστικά ο Kaletsky: "η στρατηγική του Βαρουφάκη είναι να κολλήσει στον κρόταφό του ένα όπλο και να απαιτεί ανταλλάγματα για να μην πατήσει τη σκανδάλη ".

Έτσι ερμηνεύθηκε η αρχική σκληρότητα των ελληνικών θέσεων. Ως απειλή αυτοκαταστροφής στο κλασσικό "παιχνίδι των δειλών" (Chicken Game) : Δύο αυτοκίνητα τρέχουν ιλιγγιωδώς το ένα προς το άλλο. Ο κανόνας λέει, ότι όποιος στρίψει πρώτος έχει χάσει. Και αν κανείς δεν στρίψει, τότε χάνουν και οι δύο, δηλαδή τη ζωή τους. Αυτό περιγράφουν οι ταινίες και η θεωρία των παιγνίων.

Όταν ρωτήθηκε ο Βαρουφάκης, αν η Ελλάδα διοργάνωνε ένα τέτοιο παιχνίδι, είπε αμέσως: "δεν πρόκειται για το ερώτημα "πάρε ή πέθανε" ή για τελεσίγραφα, δεν πρόκειται για το ερώτημα ποιος θα στρίψει πρώτος".

Από αυτόν τον καθηγητή μπορεί κανείς να μάθει πολλά. Η τέλεια ολοκλήρωση της τέχνης του παιχνιδιού έγκειται στο να αρνείσαι ότι παίζεις αυτό το παιχνίδι. Και στο τέλος καλό θα ήταν να κάνεις τον αντίπαλό σου να νοιώθει και σίγουρος ότι αυτός ήταν εκείνος ο οποίος κατήγαγε τη νίκη.

O J.Augstein είναι εκδότης της εβδομαδιαίας αριστερής εφημερίδας Der Freitag ενώ έχει εργαστεί στο παρελθόν για την Süddeutsche Zeitung και την Zeit. Με άρθρο του στις αρχές Ιανουαρίου είχε επικρίνει έντονα τις αντιδράσεις γερμανών πολιτικών για τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Μια καθαρή νίκη για την Ελλάδα των πολλών

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις περιοδείες και τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την πραγματικότητα: ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι,

Δειτε ολοκληρο το αρθρο