Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ε. Μέι: Η αστυνομία καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Σκουριές κατήγγειλε χθες η βουλευτής του καναδικού κοινοβουλίου, και επικεφαλής του κόμματος των Πράσινων του Καναδά Ελίζαμπεθ Μέι...

Θεσσαλονίκη: Την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Σκουριές κατήγγειλε χθες η βουλευτής του καναδικού κοινοβουλίου, και επικεφαλής του κόμματος των Πράσινων του Καναδά Ελίζαμπεθ Μέι, η οποία την Τετάρτη πήρε μια "γεύση" για το καθεστώς που έχει εγκαταστήσει ο κ. Δένδιας σε χωριά της Χαλκιδικής.

Η κ. Μέι, που είναι και μια από τις πλέον αναγνωρισμένες περιβαλλοντολόγους της χώρας της, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στη μεγάλη αστυνομική παρουσία στις Σκουριές, ενώ αναφέρθηκε και στην ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους της Eldorado Gold, αλλά και της επίσκεψής της στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. «Είχαμε προγραμματίσει με τους ανθρώπους της εταιρείας μία ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της. Μόλις έμαθαν ότι βρίσκονταν πολίτες στον δρόμο, ακύρωσαν την επίσκεψη και μας ανέφεραν ότι μπορούμε να πάμε στις Σκουριές, αλλά όχι να μπούμε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Η εταιρεία θεώρησε ότι η συγκέντρωση ήταν στημένη για τα ΜΜΕ» σχολίασε, και αναφέρθηκε στη μεγάλη αστυνομική δύναμη που υπάρχει στην περιοχή.

«Είχαν μαζευτεί 100 άτομα στα πλάγια του δρόμου χωρίς πλακάτ, άτομα όλων των ηλικιών. Δεν ήταν κάτι το εκφοβιστικό, αλλά ήρθε κλούβα των ΜΑΤ με ασπίδες, κράνη, κλομπ και όπλα και παρατάχθηκαν μπροστά τους. Μίλησα με τον αστυνομικό διευθυντή και ζήτησα να μιλήσω στον κόσμο χωρίς την προκλητική παρουσία της αστυνομίας. Από αυτά που είδα επιβεβαίωσα όσα ακούγονται στον Καναδά, ότι η αστυνομία, με αφορμή τα μεταλλεία, καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα», τόνισε. Αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μετατρέπει ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα σε μεταλλευτική ζώνη χωρίς τη συναίνεση των πολιτών ή τη διαβούλευση μαζί τους;» και δήλωσε αλληλέγγυα με τους κατοίκους που αντιδρούν στη λειτουργία των μεταλλείων.

Χαρακτήρισε "σκάνδαλο" τις παγκόσμιες μεταλλευτικές δραστηριότητες των καναδών, αλλά διαβεβαίωσε ότι η Eldorado Gold είναι από τις... καλύτερες των εταιρειών. Και αυτό διότι, όπως είπε, «ακολουθεί ή λεει πως ακολουθεί περιβαλλοντικούς κανόνες». Στο πλαίσιο αυτό υποσχέθηκε ότι θα ψάξει να βρει αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της ταχείας τήξης στην ανοικτή εξόρυξη που σχεδιάζει να εγκαταστήσει στις Σκουριές η καναδική εταιρεία.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δύο αντιλήψεις, δύο δρόμοι

Μετά τις Πρέσπες, η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ήταν ακόμα μία καθαρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο γραμμές: αυτή που αντιλαμβάνεται ως πρόοδο τον δημοκρατικό θεσμικό εκσυγχρονισμό της...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο