Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Από φέτος καταργούνται οι εξετάσεις στα πρότυπα - πειραματικά

ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Τελικά καταργούνται από φέτος οι εξετάσεις στα πρότυπα - πειραματικά, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έκρινε ότι δεν χρειάζεται οι μαθητές να μπουν στην ψυχοφθόρα, αλλά και δαπανηρή δοκιμασία της εξεταστικής διαδικασίας. Μιας εξεταστικής διαδικασίας που κρατάει σε ομηρεία...

Τελικά καταργούνται από φέτος οι εξετάσεις στα πρότυπα - πειραματικά, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έκρινε ότι δεν χρειάζεται οι μαθητές να μπουν στην ψυχοφθόρα, αλλά και δαπανηρή δοκιμασία της εξεταστικής διαδικασίας. Μιας εξεταστικής διαδικασίας που κρατάει σε ομηρεία ειδικά τα παιδιά που ήδη φοιτούν στη Γ' Γυμνασίου των σχολείων αυτών και καλούνται σε συνθήκες άκρατου ανταγωνισμού να πάρουν μέρος στις εξετάσεις εισαγωγής στο Λύκειο γνωρίζοντας ότι μπορεί να αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο, αν άλλοι υποψήφιοι γράψουν καλύτερα απ' αυτά.

Όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής Παιδείας Τ. Κουράκης στο «Κόκκινο», αποφασίστηκε να μην διεξαχθούν φέτος ούτε οι εξετάσεις από το δημοτικό στο γυμνάσιο ούτε από το γυμνάσιο στο Λύκειο. Η εισαγωγή των μαθητών στα γυμνάσια θα γίνει με κλήρωση. Η απόφαση αυτή αφορά τα πειραματικά που είναι προσαρτημένα στα Πανεπιστήμια και πρότυπα / πειραματικά. Εξετάσεις θα διεξαχθούν μόνο εάν υπάρχουν κληροδοτήματα τα οποία προβλέπουν στο καταστατικό τους τέτοια ρύθμιση.

 

Θα υπάρξει διάκριση μεταξύ πρότυπων και πειραματικών

Το όλο πρόβλημα δημιούργησε ο νόμος Διαμαντοπούλου, ο οποίος δεν σεβάστηκε τη διάκριση μεταξύ προτύπου και πειραματικού. Είναι άλλο το πειραματικό σχολείο, άλλο το πρότυπο σχολείο, τονίζει ο υπουργός Παιδείας Α. Μπαλτάς. Τα πειραματικά είναι εκείνα στα οποία δοκιμάζονται νέοι μέθοδοι διδασκαλίας, νέα εργαλεία, οι δυνατότητες απορρόφησης της ύλης κ.ά. Είναι τελείως απαραίτητα και εξ ορισμού δεν μπορεί να είναι με εξετάσεις, διότι πρέπει να διασφαλίζεται όλη η γκάμα κοινωνικών, εκπαιδευτικών και άλλων προϋποθέσεων, ώστε, αν είναι να γίνει κάποιο «πείραμα», να γίνει σε αντικειμενικές συνθήκες. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον υπουργό Παιδείας, θα υπάρξει διάκριση μεταξύ των πρότυπων και των πειραματικών.

Όπως δήλωσε στην «Α» ο Τ. Κουράκης, η απόφαση αυτή αποτελεί και ένα ισχυρό χτύπημα στην παραπαιδεία, που είχε απλώσει τα πλοκάμια της ακόμα και στο δημοτικό, προετοιμάζοντας, έναντι αλμυρών πακέτων, μαθητές για τις εξετάσεις εισαγωγής. Την καταφυγή γονιών στα φροντιστήρια επέτεινε το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός για την εισαγωγή σε ορισμένα σχολεία χτυπούσε «κόκκινο», καθώς υπήρχαν περιπτώσεις που έμπαινε μόλις έναν στους δέκα υποψηφίους.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ξέρουν μόνο να γκρεμίζουν

Να γκρεμίζεις είναι εύκολο, το δύσκολο είναι να χτίσεις. Ως αξιωματική αντιπολίτευση, η Ν.Δ. επιδόθηκε συστηματικά σε μια χυδαία επιχείρηση κατεδάφισης όλων των κόπων του ελληνικού λαού, αυτών που επέτρεψαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις