Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Επιστολή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών

Μας προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη η γελοιογραφία του Τάσου Αναστασίου στη χθεσινή διαδικτυακή “Αυγή”. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως, πόσο μάλιστα μετά τα τραγικά γεγονότα του Παρισιού, την ελευθερία της έκφρασης ως σημαντική παράμετρο της δημοκρατίας...

Προς τον

κ. Νίκο Φίλη

Διευθυντή της εφημερίδας "Αυγή"

Αγ. Κωνσταντίνου 12,

104 31 Αθήνα

 

Κε διευθυντά,

Μας προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη η γελοιογραφία του Τάσου Αναστασίου στη χθεσινή διαδικτυακή "Αυγή".

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως, πόσο μάλιστα μετά τα τραγικά γεγονότα του Παρισιού, την ελευθερία της έκφρασης ως σημαντική παράμετρο της δημοκρατίας. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να καταγγείλουμε το συγκεκριμένο σκίτσο ως αισχρό και προσβλητικό για την Κοινότητά μας.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, τιμήσαμε τη Μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Αθήνα. Ακούσαμε από επιζώντες των στρατοπέδων τις αφηγήσεις τους για το μαρτύριό τους όπου ο θάνατος παραμόνευε κάθε στιγμή. Μας είπαν για την ασταμάτητη μυρωδιά του καμένου που έβγαινε από τα φουγάρα των φούρνων όπου καίγονταν οι κρατούμενοι μετά την ομαδική δολοφονία τους στους θαλάμους αερίων. Και μας μίλησαν για το τραγικό συναίσθημα όταν οι ίδιοι έφτιαχναν σαπούνια από το λίπος που είχε μείνει μετά το κάψιμο του πατέρα, των αδελφών, των φίλων.

Αυτή την τραγικότητα του Ολοκαυτώματος ο σκιτσογράφος σας θέλησε να την κάνει χιούμορ. Απαράδεκτη επιλογή, ατυχέστατη, προσβλητική της μνήμης και του σεβασμού που οφείλουμε σε αυτήν. Κάποιες πτυχές της Ιστορίας, απλά δεν προσφέρονται για χιούμορ, πρέπει να στέκονται πολύ πιο ψηλά από την εφήμερη χρήση για λόγους φτηνής κατανάλωσης.

Εκφράζουμε λοιπόν το συναίσθημα που μας κυρίευσε όταν είδαμε το σκίτσο: ΝΤΡΟΠΗ.

Ο Πρόεδρος

Μίνος Μωυσής

Ο Γεν. Γραμματέας

Ζοζέφ Μιζάν

 

Η απάντηση του Τάσου Αναστασίου

Προς την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών

Κύριοι,

Το επίμαχο σκίτσο στην "Αυγή" της Κυριακής δεν αποσκοπούσε στο «χιούμορ», δεν στόχευε να κάνει κάποιον να γελάσει. Είχε πολύ πόνο, πολύ θυμό και επιδίωκε το ακριβώς αντίθετο: να υπενθυμίσει ότι οι αντιλήψεις περί «Untermenschen», οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάναυσο τρόπο από την «άρια» φυλή, δεν ανήκουν, δυστυχώς, στο παρελθόν της Ευρώπης.

Αν κρίνω από την οργισμένη αντίδρασή σας, αυτό δεν έγινε σαφές. Δεν υπήρχε καμία πρόθεση προσβολής της ιστορικής μνήμης ή ασέβειας για την πιο άγρια και αποκρουστική στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας, το Ολοκαύτωμα. Και αυτό θέλω να το πιστέψετε.

Μετά τιμής

Τάσος Αναστασίου

 

Σημείωση "Αυγής"

Με έκπληξη διαβάσαμε στο Διαδίκτυο την επιστολή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών για το σκίτσο του Τάσου Αναστασίου στην "Αυγή" της Κυριακής. Όποιος δει το σκίτσο, που αναδημοσιεύουμε, μπορεί να διαπιστώσει αν οι αιτιάσεις έχουν βάση. Κατά τα άλλα, η επιστολή, την οποία δεν έλαβε ποτέ η "Αυγή", παραβιάζει ανοικτές θύρες και οι επιστολογράφοι το γνωρίζουν περισσότερο από τον καθένα.

"Η ΑΥΓΗ"

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Θέλουν Μνημόνια για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους

Τις ημέρες αυτές, και εν όψει της συνόδου που θα πάρει τις αποφάσεις για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εκδηλώνουν από κοινού έντονη διπλωματική κινητικότητα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η ενίσχυση στις χώρες του Νότου δεν θα συνοδεύεται από Μνημόνια και οικονομική επιτήρηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις