Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Περί βιβλιοθηκών...και βιβλιοθηκονόμων

Οι βιβλιοθήκες είναι κτήρια, είναι ράφια, είναι βιβλία και περιοδικά, χάρτες και μουσικές. Οι βιβλιοθήκες είναι ένα σύνολο υλικών στοιχείων, που είναι ένα προς ένα απαραίτητα για να υπάρχουν ως τέτοιες. Και τα κτήρια, τα γεμάτα ράφια με βιβλία, είναι εκεί για να υπάρχουν ανοιχτά στην κοινωνία...

Οι βιβλιοθήκες είναι κτήρια, είναι ράφια, είναι βιβλία και περιοδικά, χάρτες και μουσικές. Οι βιβλιοθήκες είναι ένα σύνολο υλικών στοιχείων, που είναι ένα προς ένα απαραίτητα για να υπάρχουν ως τέτοιες. Και τα κτήρια, τα γεμάτα ράφια με βιβλία, είναι εκεί για να υπάρχουν ανοιχτά στην κοινωνία και στους ανθρώπους. Τα κτήρια, τα ράφια και τα βιβλία όμως δεν ανοίγουν αυτόματα. Χρειάζονται ανθρώπους να τους δώσουν ψυχή. Ανθρώπους να τα κάνουν λειτουργικά για να μπορούν να είναι ανοιχτά στην κοινωνία. Και οι άνθρωποι αυτοί είναι οι βιβλιοθηκονόμοι.

Ο βιβλιοθηκονόμος είναι λοιπόν αυτός που θα συγκεντρώσει τα βιβλία και, ταξινομώντας τα στα ράφια και στον κατάλογο, θα δημιουργήσει τη βιβλιοθήκη. Γιατί βιβλιοθήκη, τελικά, είναι η οργανωμένη γνώση, η σωστά αποθηκευμένη, η γνώση που μπορεί να αναζητηθεί και να ζητηθεί ανά πάσα στιγμή. Και αυτή είναι η βασική του δουλειά. Να δώσει νόημα και ικανότητα στα κτήρια, τα ράφια και τα βιβλία.

Όμως ο βιβλιοθηκονόμος είναι και πέρα από αυτό η καρδιά της βιβλιοθήκης. Είναι η ζωντανή μηχανή αναζήτησης. Απαντά στα ερωτήματα των ανθρώπων, καθοδηγεί, κατευθύνει ανάμεσα στις ιδέες και τις εικόνες, στα συναισθήματα και στις πεποιθήσεις, για να βρει καθένας αυτό που ψάχνει, αυτό που χρειάζεται, αυτό που επιθυμεί. Μερικές φορές, για να βρει και αυτό που δεν έψαχνε, αλλά το χρειαζόταν ή το ήθελε χωρίς να το γνωρίζει. Τον καθοδήγησε όμως εκεί ο βιβλιοθηκονόμος.

Ο βιβλιοθηκονόμος είναι εμψυχωτής, διασκεδαστής, ταχυδακτυλουργός. Δημιουργεί το περιβάλλον αυτό που οι άνθρωποι θα πάνε να ξεκουράσουν το μυαλό τους, γεμίζοντάς το νέες ιδέες, παλιά νοήματα, παράξενες εικόνες, όνειρα άλλων ανθρώπων. Θέλει λίγο μαγική τέχνη για να το καταφέρεις αυτό. Και ο βιβλιοθηκονόμος βρίσκει τον τρόπο. Και είναι εκεί για όλους τους ανθρώπους. Χωρίς περιορισμούς.

Ίσως ακούγονται λίγο λυρικά ή υπερβολικά όλα αυτά. Αλλά όπως όλες οι δομές θέλουν ανθρώπους για να τις ζωντανέψουν, έτσι είναι και οι βιβλιοθήκες. Μόνο που αυτές οι τελευταίες είναι χώροι λίγο διαφορετικοί. Συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά μοναδικά για οποιαδήποτε δημόσια υποδομή. Αναφέρονται και αφορούν το σύνολο του πληθυσμού της κοινότητάς τους σε ένα πολύπλοκο πλέγμα αναγκών. Και οι βιβλιοθηκονόμοι είναι αυτοί που πρέπει να θέσουν σε λειτουργία αυτή τη μηχανή, να τη λαδώνουν σωστά για να μην κολλάει, να τη λειτουργούν αδιάκοπα και πάντα ελκυστικά. Δεν είναι εύκολη δουλειά. Εξασφαλίζει δημοκρατία, συμμετοχή, γνώση, πρόσβαση, ιδέες, διασκέδαση, ψυχαγωγία και τόσα άλλα. Ναι, χρειάζεται να έχει ικανότητες ταχυδακτυλουργού τελικά.

 

Καλλίμαχος

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δύο αντιλήψεις, δύο δρόμοι

Μετά τις Πρέσπες, η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ήταν ακόμα μία καθαρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο γραμμές: αυτή που αντιλαμβάνεται ως πρόοδο τον δημοκρατικό θεσμικό εκσυγχρονισμό της...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο