Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γ. Βαρουφάκης: Θέλουμε νέα συμφωνία χωρίς Μνημόνια και τρόικα

Με ένα διπλό “όχι” σε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και συνεργασία με την τρόικα, την οποία χαρακτήρισε "αντιευρωπαϊκή και σαθρά δομημένη" εκ μέρους Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος έκανε λόγο και για μια "νέα συμφωνία μετά από διαβούλευση μεταξύ όλων των θεσμοθετημένων θεσμών" και ένα ακόμη...

Ρεπορτάζ: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με ένα διπλό "όχι" σε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και συνεργασία με την τρόικα, την οποία χαρακτήρισε "αντιευρωπαϊκή και σαθρά δομημένη" εκ μέρους Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος έκανε λόγο και για μια "νέα συμφωνία μετά από διαβούλευση μεταξύ όλων των θεσμοθετημένων θεσμών" και ένα ακόμη "όχι" σε διάσκεψη για το χρέος εκ μέρους του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκίνησε χθες -με αμετακίνητες στις θέσεις τους τις δύο πλευρές- η σκληρή, όπως προμηνύεται, διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στις οποίες προέβησαν μετά το πέρας της συνάντησής τους στο υπουργείο Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν και το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο (Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος καθώς και ο επικεφαλής του Euroworking Group Τ. Βίζερ) ο Γ. Βαρουφάκης έστειλε σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την τρόικα. "Απορρίπτουμε τη λογική του προγράμματος της τρόικας" τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο, λέγοντας ακόμη ότι "η πρώτη μας πράξη δεν θα είναι η πρόταση επέκτασης [σ.σ.: του Μνημονίου], γιατί κάτι τέτοιο θα ισοδυναμεί με απόρριψη του προγράμματος".

 

Μεταρρυθμίσεις: χωρίς φόβο και πάθος

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ενώπιον ενός πρωτοφανούς για τα δεδομένα του υπουργείου πλήθους ξένων δημοσιογράφων, ο υπουργός αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει με αποφασιστικότητα τις βαθιές και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις "χωρίς φόβο και πάθος", εγγυόμενος σε Έλληνες πολίτες και σε εταίρους, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και «μικρά πρωτογενή πλεονάσματα στο διηνεκές». Για να επαναλάβει στη συνέχεια αυτό που είχε πει σχεδόν αυτούσιο και στην τελετή παραλαβής του υπουργείου από τον Γκίκα Χαρδούβελη, ότι ο κράτος έχει συνέχεια, αυτό που δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση του αποπληθωρισμού και του μη βιώσιμου χρέους".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκίνησε με μια μάλλον ήπια τοποθέτηση, καθώς αναφέρθηκε στον διττό στόχος, της επίσκεψής του, που όπως είπε, συνίστατο αφενός στο να ακούσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και αφετέρου να εξηγήσει τις απαιτήσεις της Ευρωζώνης. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην απόφαση του Eurogroup του 2012 και τη δέσμευση του συμβουλίου να συνεχίσει να παρέχει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα υπό τον όρο συμμόρφωσης με το πρόγραμμα. Ολοκλήρωσε δε τις δηλώσεις του λέγοντας «περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να καθορίσει τη θέση της. Εναπόκειται σε όλους μας να κινηθούμε προς το μέλλον και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε» και πρόσθεσε: "Τα μονομερή βήματα και η αγνόηση των προηγούμενων συμφωνιών δεν είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε".

Όταν όμως υποβλήθηκε η δεύτερη ερώτηση από τους δημοσιογράφους αναφορικά με το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος και ενδεχόμενη διάσκεψη για το χρέος, η απάντηση Ντάισελμπλουμ ήταν μάλλον διπλωματική ως προς το πρώτο σκέλος της ("η παράταση λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου, θα αποφασίσουμε τι θα γίνει στη συνέχεια") αλλά κοφτή και αρνητική στο δεύτερο σκέλος της: ("υπάρχει διάσκεψη για το χρέος και λέγεται Eurogroup"). Απαντώντας προηγουμένως στην πρώτη ερώτηση για τον ρόλο της τρόικας, ο επικεφαλής του Eurogroup ήταν περισσότερο διπλωματικός: "Βρισκόμαστε εντός προγράμματος, δεν υπάρχουν ακόμα συμπεράσματα, αλλά συζητήσαμε για ενδεχόμενες λύσεις. Εναπόκειται κατ' αρχάς στην ελληνική κυβέρνηση να καθορίσει τις θέσεις της, δεν υπάρχει τελική απόφαση".

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκαν οι απαντήσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, καθώς τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση εκλέχθηκε στη βάση της αναλυτικής αμφισβήτησης της βάσης αυτού του προγράμματος και πρόσθεσε: "Πρόθεσή μας είναι, με απόλυτη διάθεση συνεργασίας, να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το κοινό μας συμφέρον εξυπηρετείται μέγιστα από μια νέα συμφωνία η οποία θα προκύψει από διαβουλεύσεις με γνώμονα το κοινό συμφέρον".

Αμέσως μετά δε την απόρριψη της πρότασης του Γ. Βαρουφάκη περί διάσκεψης για το χρέος, ο υπουργός ξαναπήρε τον λόγο υπογραμμίζοντας ότι "Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στους θεσμοθετημένους θεσμούς, την Ε.Ε., την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τους οποίους θεωρούμε εταίρους. Διαχωρίζουμε αυτό από μια επιτροπή η οποία είναι εντεταλμένη από ένα πρόγραμμα το οποίο έχουμε απορρίψει. Μέγιστη συνεργασιμότητα με Ε.Ε- ΕΚΤ- ΔΝΤ αλλά με μια επιτροπή με λογική αντιευρωπαϊκή, με μια επιτροπή σαθρά δομημένη, όπως έχει πει το ευρωκοινοβούλιο, δεν έχουμε λόγο να συνεργαστούμε".

Προηγουμένως, ο Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στους "New York Times" τόνισε πως αυτό που θέλει η Ελλάδα δεν είναι τα 7 δισ. ευρώ, αλλά να επανεξεταστεί ολόκληρο το πρόγραμμα. "Η αποστολή μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου" δήλωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι αυτό θα σημαίνει απλά τη μετάθεση του προβλήματος. Και επισήμανε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να τροφοδοτηθεί με ρευστότητα η οικονομία. Αναφορικά δε με το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο οι πιστωτές τοποθετούν στο 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως η Αθήνα θα προτείνει να κρατηθεί στο επίπεδο του 1% με 1,5% του ΑΕΠ.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Μια καθαρή νίκη για την Ελλάδα των πολλών

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις περιοδείες και τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την πραγματικότητα: ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι,

Δειτε ολοκληρο το αρθρο