Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κανονικά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα

Τα ελληνικά ομόλογα θα συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα θα ισχύουν πρόσθετα κριτήρια. Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι...

Τα ελληνικά ομόλογα θα συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα θα ισχύουν πρόσθετα κριτήρια. Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ για ενάμιση χρόνο τουλάχιστον.Το πρόγραμμα θα αρχίσει τον Μάρτιο και διαρκέσει ως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι οι αγορές θα γίνονται για τα ομόλογα που διαθέτουν επενδυτική αξιολόγηση, ενώ για εκείνα που δεν διαθέτουν, όπως τα ελληνικά, τίθεται ως προϋπόθεση η ύπαρξη προγράμματος από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Όπως σημείωσε ο Μ. Ντράγκι: Δεν έχουμε ειδικούς κανόνες (special rules) μόνο για την Ελλάδα, έχουμε κανόνες που ισχύουν για όλους. Υπάρχουν φυσικά κάποιοι όροι πριν αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα και θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα σε εφαρμογή. Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί σε περίπτωση εξόδου χώρας από την ευρωζώνη απέφυγε επιδεικτικά να απαντήσει.

Επίσης, ο Μ. Ντράγκι ανακοίνωσε ότι θα επεκταθεί το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων τίτλων (ABS και καλυμμένων ομολόγων) του ιδιωτικού τομέα, καθώς και ότι θα βελτιωθούν οι όροι παροχής φθηνής ρευστότητας προς τον τραπεζικό τομέα (TLTROs). Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα κρατήσει έως το 2016, ενώ οι αγορές θα είναι της τάξεως των 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Χωρίς σχέδιο θα πνιγούμε όλοι

Τελικά τι είναι χειρότερο; Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβεται πίσω από το... λεφτόδεντρο Πέτσα για να αποκρύψει οφθαλμοφανείς ευθύνες στη διαχείριση του κορωνοϊού, των πλημμυρών ή το γεγονός ότι η κυβέρνηση...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις