Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τιμήθηκε η Αναστασία Τούρτα

Μια σημαντική κυρία της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, επίτιμη διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Αναστασία Τούρτα παρέλαβε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής...

Μια σημαντική κυρία της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, επίτιμη διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Αναστασία Τούρτα παρέλαβε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, μια από τις τιμητικές διακρίσεις που απονέμει ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας σε προσωπικότητες του πολιτισμού, της επιστήμης, των ΜΜΕ και του αθλητισμού.

Με μακρά θητεία σε ανασκαφές, καταγραφές μνημείων και κειμηλίων, αναστηλώσεις και συντηρήσεις μνημείων, ιδίως της Θεσσαλονίκης μετά τον σεισμό του 1978, αλλά και στη διοργάνωση αρχαιολογικών εκθέσεων, για χρόνια επικεφαλής του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και επίτιμη διευθύντριά του πλέον, μέλος της κριτικής επιτροπής των υποψηφιοτήτων για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αρχαιολογικής Κληρονομιάς, η Αναστασία Τούρτα σήμερα συνεχίζει την προσφορά της μέσα από το πολύπλευρο και σημαντικό έργο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, το οποίο πραγματοποιείται "σε περιοχές δύσκολες και με συνθήκες συχνά επικίνδυνες", όπως τόνισε η ίδια προχθές κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ICOM. "Απαιτεί γνώση των ιστορικών και πολιτικών συνθηκών της περιοχής, του χαρακτήρα και της γλώσσας των ανθρώπων της, κατανόηση των τοπικών ισορροπιών, λεπτούς χειρισμούς, υπομονή και επιμονή".

H συντήρηση εικόνων και χειρογράφων στο Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας, αλλά η συντήρηση εικόνων του Μουσείου της Κορυτσάς, η συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων στα Βαλκάνια, το Ισραήλ, τη Συρία, περιοχές που έχουν πληγεί από πολεμικές συρράξεις, εντάσσονται στο έργο του που παρά τις δυσκολίες συνεχίζεται καθιστώντας καθοριστική τη δραστηριότητά του στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Εκτός της Αναστασίας Τούρτα τιμητικές διακρίσεις έλαβαν μεταξύ άλλων οι: Άλκη Ζέη, Δημήτρης Παντερμαλής, Πέτρος Μάρκαρης, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Στέφανος Τραχανάς (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), Γιώργος Αρμένης κ.ά.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο