Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Όταν ο Τσάβες ήθελε να επισκεφθεί την Ελλάδα

Τη φωτογραφία του Ιάσονα Πιπίνη με τον Ούγο Τσάβες τράβηξε ο σημερινός πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο (τότε υπουργός Εξωτερικών), τον Μάιο του 2012

Τον Ούγο Τσάβες τον συνάντησα μαζί με τη σύζυγό μου, Αναστασία Καραπατσιά, τον Μάιο του 2010, σε μια από τις πιο επικίνδυνες συνοικίες στα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας...

Συνέντευξη από το βιβλίο του Ιάσονα Πιπίνη: Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής

 

Τον Ούγο Τσάβες τον συνάντησα μαζί με τη σύζυγό μου, Αναστασία Καραπατσιά, τον Μάιο του 2010, σε μια από τις πιο επικίνδυνες συνοικίες στα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, περιτριγυρισμένη από μια σειρά λόφων. Οφείλει την ονομασία της στην ημέρα ανατροπής του δικτάτορα στρατηγού Μάρκος Πέρες Χιμένες (...) Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας επρόκειτο να ψηφίσει στην τεχνική σχολή Ρομπινσονιάνα Μιγέλ Παλάσιο Φαχάρδο, που βρισκόταν σε αυτή τη γειτονιά, για τις εσωκομματικές εκλογές του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV) (...)

Μόλις πληροφορήθηκε ότι είμαι ανιψιός του πρώην προέδρου του Περού, Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο, του «μέντορά» του, όπως ο ίδιος τον είχε αποκαλέσει, έδειξε να ενθουσιάζεται και μου εξήγησε πόσο βαθιά είχε επηρεάσει το πνεύμα και τη σκέψη του η εμπειρία της περουβιανής επανάστασης του Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο. «Το επίθετο Βελάσκο και το Περού έχουν μια ιδιαίτερη σημειολογία στο πνεύμα μου ως επαναστάτη στρατιώτη. Γνώρισα τον θείο σου. Είχα την τύχη να σφίξω το χέρι του όταν ήμουν παιδί ακόμη», μου είπε (...) Εγώ του χάρισα ένα βιβλίο που είχα πάρει μαζί μου, με τίτλο La Revoluciόn Peruana (Η περουβιανή επανάσταση), όμοιο με εκείνο που του είχε χαρίσει ο θείος μου Βελάσκο το 1975, όταν ο Ούγο Τσάβες τον είχε επισκεφθεί στο προεδρικό μέγαρο της Λίμα. Λίγο νωρίτερα οι άντρες της ασφάλειάς του είχαν περάσει το βιβλίο αυτό από ειδικό μηχάνημα με ακτίνες Χ.

Είπα στον Ούγο Τσάβες για την πρόθεσή μου να γράψω ένα βιβλίο για την επανάσταση του Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο στο Περού και πώς αυτή επηρέασε την μπολιβαριανή επανάσταση του ίδιου του Τσάβες στη Βενεζουέλα.

Ο πρόεδρος μου έσφιξε το χέρι, μου είπε πως το εγχείρημα ήταν πολύ καλό και μου ευχήθηκε καλή επιτυχία στη συγγραφή του βιβλίου. Μου είπε επίσης ότι ήθελε από καιρό να επισκεφθεί την Ελλάδα, αλλά, παρά τις επαφές που είχαν γίνει από τη διπλωματική αποστολή της Βενεζουέλας στην Αθήνα με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου για να οργανωθεί η επίσκεψη, έπεφτε πάνω σε τείχος. «Εσύ ξέρεις πολύ καλά», μου είπε, «ότι για έναν αρχηγό κράτους δεν είναι εύκολο να πάει σε μια χώρα αν πρώτα δεν υπάρξει πρόσκληση, πρόσκληση βεβαίως από την κυβέρνηση»...

Το ενδεχόμενο μιας επίσκεψης στην Αθήνα άρχισε να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο, αφού την περίοδο εκείνη η Ελλάδα μόλις είχε μπει στο Μνημόνιο, με επώδυνους όρους και σκληρά μέτρα λιτότητας, τα οποία άρχισε να υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκαλώντας μεγάλη πολιτική και κοινωνική κρίση.

Ο Ούγο Τσάβες ενδιαφέρθηκε να μάθει για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Το πρώτο πράγμα που με ρώτησε ήταν «πώς είναι τα πράγματα στην Ελλάδα;». Τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν εικόνες από τις διαδηλώσεις των Ελλήνων κατά των μέτρων λιτότητας και τα επεισόδια στους δρόμους της Αθήνας. Αναπόφευκτα η «ελληνική κρίση» βρισκόταν και στα πρωτοσέλιδα της Βενεζουέλας.

 

* Κύριε πρόεδρε, παρακολουθούμε εδώ, σε αυτές τις εκλογές, μια διαδικασία πολύ δημοκρατική. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα, πολλοί αναρωτιούνται: Ποια είναι τελικά η φιλοσοφία της «επανάστασης» του Ούγο Τσάβες στη Βενεζουέλα; Και τι επιδιώκει;

Ιάσονας Πιπίνης Βελάσκο... Είσαι Περουβιανός επίσης. Aυτό το επίθετο Βελάσκο και το Περού έχουν μια ιδιαίτερη σημειολογία στο πνεύμα μου ως επαναστάτη στρατιώτη. Γνώρισα τον θείο σου. Είχα την τύχη να σφίξω το χέρι του όταν εγώ ήμουν παιδί ακόμη. Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο... Λοιπόν, κοίταξε. Η ερώτησή σου μπορεί να γεμίσει κι εγώ δεν ξέρω πόσα βιβλία. Αλλά μου φαίνεται σημαντικό εσύ να βρίσκεσαι εδώ και να μπορείς να μεταφέρεις αυτά που θα πω στους συμπατριώτες σου.

Εγώ μόνο στέλνω έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα, στον λαό της. Έχουμε μεγάλο σεβασμό, μεγάλη εκτίμηση, για τον πολιτισμό της επίσης, για την ιστορία της Ελλάδας. Την κοιτίδα της Δημοκρατίας. Από το "Δήμος" και "Κράτος". Έτσι δεν είναι;

Η δική μας φιλοσοφία στηρίζεται, αυτό, ναι, σ' το επιβεβαιώνω, στις δικές μας ρίζες κατ' αρχήν. Δεν αντιγράφουμε μοντέλα. Η δική μας φιλοσοφία είναι πρωτογενής, εμπνευσμένη από τη δική μας ιστορία, στη δική μας γη. Στη σκέψη, στη δράση και στο παράδειγμα των προγόνων μας. Κατ' αρχήν του Σιμόν Μπολίβαρ, ενός μεγάλου στοχαστή και προ-σοσιαλιστή. Του Σιμόν Ροντρίγες, του «Σωκράτη του Καράκας», έτσι τον αποκάλεσε ο Μπολίβαρ. Ένας σοφός, ένας σοσιαλιστής στοχαστής. Επαναστάτης. Η δική μας φιλοσοφία "τρέφεται" και από άλλα ρεύματα της δικής μας αμερικανικής γης, όπως ο Μαριάτεγι, Περουβιανός, όπως ξέρεις.

Και από τα ρεύματα της παγκόσμιας επανάστασης όλων των εποχών. Εγώ είμαι Χριστιανός. Πολλοί Βενεζολάνοι είμαστε Χριστιανοί και πιστεύουμε ότι ο Χριστός ήταν ένας μεγάλος επαναστάτης. Και η έμπνευσή του μας ωθεί στην εξέλιξη του σοσιαλισμού. Αυτό δεν σημαίνει να είσαι θρησκόληπτος. Όχι, αλλά πιστεύουμε στη σκέψη του Χριστού, του Χριστού ως ανθρώπου, του βασιλιά της ισότητας. Σοσιαλισμός. Ήταν σοσιαλιστής χωρίς αμφιβολία. Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ. Ο καπιταλιστής ήταν ο Ιούδας που τον πούλησε για τα χρήματα. Λένιν, Κάρλος Μαρξ, Φεντερίκο Ένγκελς. Σου συνιστώ να τον διαβάσεις, είναι ένα έργο που επιπλέον είναι πολύ επίκαιρο για όλους μας. Και εγώ λαμβάνω υπ' όψιν μου κάθε λέξη από τη Δήλωση των Αρχών του κόμματός μας, που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες από το Κογκρέσο του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Εκεί βρίσκεται η φιλοσοφία μας, από το Άλφα έως το Ωμέγα. Οι προγραμματικές μας βάσεις, οι κώδικες μας.

 

* Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θαυμάζουν την πολιτική που ακολουθείτε, αλλά και την ιστορία της Βενεζουέλας. Μάλιστα σε μια πόλη της Ελλάδας, την Πάτρα, έχουν δώσει το όνομα του Φρανσίσκο Ντε Μιράντα σε μια μεγάλη πλατεία. Πολλοί ρωτούν αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε την Ελλάδα.

Όσον αφορά την επίσκεψη στην Ελλάδα, ξέρεις πολύ καλά ότι για έναν αρχηγό κράτους δεν είναι εύκολο να πάει σε μια χώρα αν πρώτα δεν υπάρξει πρόσκληση, πρόσκληση βεβαίως από την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, μακάρι μια μέρα να μπορέσω να επισκεφθώ την Ελλάδα. Εύχομαι στον λαό της, στην κυβέρνηση της, να βρουν τον δρόμο τους, γιατί, όπως ξέρουμε, η Ελλάδα έχει πέσει σε πολύ βαθιά κρίση, που είναι μέρος της μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης. Πια δεν είναι ένα φάντασμα, όπως έλεγε ο Καρλ Μαρξ. Ξέρεις πώς ξεκινάει το κομμουνιστικό μανιφέστο; "Ένα φάντασμα διατρέχει την Ευρώπη. Το φάντασμα του κομμουνισμού". Σήμερα θα μπορούσαμε να το παραφράσουμε και να πούμε ότι "Ένας τυφώνας σαν φάντασμα διατρέχει την Ευρώπη". Η "Αποκάλυψη" διατρέχει την Ευρώπη. Είναι ο καπιταλισμός.

 

* Πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζετε την παγκόσμια οικονομική κρίση απ' ό,τι την αντιμετωπίζει η Ευρώπη;

Εδώ, εν μέσω παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και παρ' όλο που η τιμή του πετρελαίου έπεσε τον περασμένο χρόνο, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις συλλογικές συμβάσεις, την κοινωνική ασφάλιση. Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη όλα αυτά έχουν παραλύσει. Αγνοούνται και σβήνονται. Εξαφανίζονται σαν πύργοι στην άμμο. Τα εργατικά δικαιώματα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, που τόσο πολύ στοίχισαν, τόσους μάρτυρες έχουν στην Ιστορία. Εξαφανίζονται. Ο καπιταλισμός τα συντρίβει. Εμείς εδώ κάνουμε τα αντίθετα. Αντίθετα από ό,τι συμβαίνει στον καπιταλιστικό κόσμο.

Ας σε ρωτήσουν εσένα που είσαι Έλληνας, να τους πεις πως διώχνουν κόσμο από τη δουλειά τους στην Ευρώπη, να τους πεις για την ανεργία. Μειώνουν τους μισθούς! Και αυτός είναι ένας από τους λόγους των διαδηλώσεων. Κοινωνική ασφάλιση... Τα καταργούν όλα αυτά.

Αυτή η κυβέρνηση όλα τα χρόνια αυξάνει τον κατώτατο μισθό. Ο σοσιαλισμός ήρθε εδώ για να μείνει. Η επανάσταση ήρθε εδώ για να μείνει. Κάθε μέρα πιο βαθιά δημοκρατική. Στον πολιτικό τομέα. Αυτό που κάνουμε εμείς εδώ είναι πολιτική δημοκρατία. Στον οικονομικό τομέα. Η αύξηση των μισθών. Η κοινωνική ασφάλιση. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να φτιάχνουμε κάθε μέρα μια Δημοκρατία περισσότερο αληθινή. Σε ευχαριστώ που ήρθες εδώ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Χωρίς σχέδιο θα πνιγούμε όλοι

Τελικά τι είναι χειρότερο; Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβεται πίσω από το... λεφτόδεντρο Πέτσα για να αποκρύψει οφθαλμοφανείς ευθύνες στη διαχείριση του κορωνοϊού, των πλημμυρών ή το γεγονός ότι η κυβέρνηση...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις