Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Καρκίνος: Είναι θέμα τύχης λένε τώρα οι επιστήμονες

"Θέμα τύχης" είναι εντέλει η εμφάνιση καρκίνου στον άνθρωπο, διατείνεται μια νέα επιστημονική έρευνα, σ' ένα "αιρετικό" συμπέρασμα που φαίνεται να έρχεται σε προφανή αντίφαση με την ίδια την θεμελιώδη σχέση αιτίας-αιτατού που διέπει όλη την επιστημονική γνώση...

"Θέμα τύχης" είναι εντέλει η εμφάνιση καρκίνου στον άνθρωπο, διατείνεται μια νέα επιστημονική έρευνα, σ' ένα "αιρετικό" συμπέρασμα που φαίνεται να έρχεται σε προφανή αντίφαση με την ίδια την θεμελιώδη σχέση αιτίας-αιτατού που διέπει όλη την επιστημονική γνώση.

Ο καρκίνος οφείλεται συχνά στην «ατυχία» των τυχαίων μεταλλάξεων που συντελούνται στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης παρά σε γενετικές αιτίες ή σε ένα δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, αποφαίνονται στη μελέτη τους Αμερικανοί ερευνητές.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε χτες στο περιοδικό Science πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και βασίζεται σε ένα στατιστικό μοντέλο που λαμβάνει υπόψη ένα ευρύ φάσμα τύπων καρκίνου. Ωστόσο, η μελέτη δεν συνυπολιγίζει τον καρκίνο του μαστού, που είναι ο πιο διαδεδομένος στις γυναίκες, ή τον καρκίνο του προστάτη, που είναι ο δεύτερος συχνότερος τύπος στους άνδρες μετά τον καρκίνο του δέρματος.

Ο καρκίνος στους ενήλικες σε ποσοστό περίπου 2/3 μπορεί να εξηγηθεί από τυχαίες γενετικές μεταλλάξεις που επιτρέπουν στους όγκους να αναπτυχθούν και μόλις στο 1/3 είναι το αποτέλεσμα γενετικών παραγόντων ή του δυσμενούς περιβάλλοντος λένε οι επιστήμονες.

 

Τύχη και πιθανότητες

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι μπορείτε να αυξήσετε τον κίνδυνο του καρκίνου από το κάπνισμα ή άλλες κακές συνήθειες» σημειώνει ένας από τους συντάκτες της έρευνας, ο Μπέρτ Βογκελστέιν, καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. «Παρ' όλα αυτά, πολλές μορφές καρκίνου προκαλούνται από την 'ατυχία' και μια μετάλλαξη γονιδίου που προκαλεί καρκίνο σε μεγάλο βαθμό, χωρίς να υπάρχει καμία σχέση με τον τρόπο ζωής ή κάποιους κληρονομικούς παράγοντες» πρόσθεσε. Για αυτή τη μελέτη οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη φυσική διαδικασία της ανανέωσης των κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό επιτρέπει στο σώμα να αντικαταστήσει τα κύτταρα όταν "πεθαίνουν".

Οι ερευνητές έχουν από καιρό κατανοήσει ότι ο καρκίνος θα μπορούσε να προκύψει όταν τα βλαστικά κύτταρα κάνουν μικρά λάθη στις μεταλλάξεις τους. Αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που προσπαθεί να μετρήσει το ποσοστό των καρκίνων που προκαλούνται από αυτή τη διαδικασία, σε σύγκριση με αυτές που οφείλονται σε γενετικές ανωμαλίες ή στο δυσμενές περιβάλλον. «Η αλλαγή του τρόπου ζωής μας θα είναι πολύ χρήσιμη στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, αλλά δύσκολα θα είναι αποτελεσματική για άλλους τύπους» δήλωσε ο Κριστιάν Τομασέτι, βιο-μαθηματικός και επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

 

Δείτε όλα τα σχόλια