Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Να επαναλειτουργήσει τάχιστα η δημόσια ραδιοτηλεόραση

Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που θα στελεχώσουν το μεταβατικό στάδιο μέχρι τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, και υπό συζήτηση είναι η 24ωρη λειτουργία...

Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που θα στελεχώσουν το μεταβατικό στάδιο μέχρι τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, και υπό συζήτηση είναι η 24ωρη λειτουργία δημόσιας τηλεόρασης πριν τη λειτουργία του νέου τμήματος, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας. "Πυξίδα" για την έκδοση της απόφασης με την οποία μπήκε "λουκέτο" στην ΕΡΤ αποτέλεσε η προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνου Μενουδάκου. Η Επιτροπή Αναστολών του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου επιβεβαίωσε την κρίση του προέδρου του ότι θα πρέπει να αρθεί άμεσα το μαύρο στους τηλεοπτικούς δέκτες, ενώ παράλληλα έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει το μεταβατικό σχήμα. Προειδοποιεί μάλιστα ότι θα επέμβει αυτεπάγγελτα στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, θα πρέπει να ανασταλεί η υπ' αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση "αποκλειστικά ως προς το μέρος της, με το οποίο προβλέπεται α) ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε., και β) ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε. παραμένουν ανενεργές (άρθρο 2 παρ. 2 περ. β της παραπάνω ΚΥΑ)".

Επιπλέον το δικαστήριο όρισε ότι "μέχρι τη σύσταση και λειτουργία του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπεται από την παρ. 2 του άρθρου 1 της προσβαλλόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, να ληφθούν από τους συναρμόδιους Υπουργό Οικονομικών και Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και τον Ειδικό Διαχειριστή τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα, περιλαμβανομένης και της πρόσληψης του αναγκαιούντος προσωπικού, για την εκ μέρους μεταβατικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα μετάδοση, στον συντομότερο δυνατό χρόνο, του αναγκαίου προγράμματος ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων, καθώς και να εκτελούνται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση κάθε είδους δικαιωμάτων και συμφερόντων που ανάγονται στον κύκλο δραστηριοτήτων της καταργηθείσης ΕΡΤ Α.Ε."

Το συγκεκριμένο σημείο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το ΣτΕ θεωρεί την ΕΡΤ ως "καταργηθείσα", ενώ αποφεύγει να προσδιορίσει αριθμητικά το αναγκαίο προσωπικό που θεωρεί απαραίτητο για τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης. Επίσης η διατύπωση για "αναγκαίο πρόγραμμα ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών" αφήνει περιθώρια για λειτουργία της ΕΡΤ αλλά όχι σε 24ωρη βάση.

Η Επιτροπή επιφυλάσσεται να επανέλθει αυτεπαγγέλτως εντός ευλόγου χρόνου για να διαπιστώσει αν έλαβε χώρα συμμόρφωση προς τα ανωτέρω κριθέντα.

 

Η μειοψηφία

Στη λήψη της χθεσινής απόφασης μειοψήφισε η σύμβουλος Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ, που ζήτησε την αναστολή της υπουργικής απόφασης στο σύνολό της. Σύμφωνα με την άποψή της η κατάργηση της ΕΡΤ, χωρίς την ταυτόχρονη ίδρυση νέου αντίστοιχου φορέα "έχει ως σφόδρα πιθανολογούμενη συνέπεια να αποστερηθεί η ΕΡΤ Α.Ε., μεταξύ άλλων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, τα οποία θα ηδύνατο να ασκήσει κατά το μεσολαβούν μέχρι την ίδρυση του νέου φορέα χρονικό διάστημα". Η βλάβη αυτή δε, κατά την Μ. Καραμανώφ είναι αμφίβολο αν μπορεί να θεραπευτεί με τη μεταβίβαση στο Δημόσιο των δικαιωμάτων της ΕΡΤ, ενώ πιθανολογείται ανεπανόρθωτη βλάβη για τους εργαζόμενους.

 

Η επιστολή Μίκη

Τη θλίψη του για τα όσα συμβαίνουν στην ΕΡΤ την οποία και ο ίδιος υπηρέτησε ως διευθυντής των μουσικών συνόλων εξέφρασε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Με επιστολή του η οποία κατατέθηκε στο δικαστήριο μέσω των συνηγόρων της ΠΟΣΠΕΡΤ ο συνθέτης τονίζει: "Η συμφωνική ορχήστρα λειτουργεί από το 1938. Λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση 19 χρόνων από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, αντί για φόρο τιμής στη μνήμη του θα κλείσουμε τη χορωδία που ίδρυσε το 1977; Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι σε ηλικία 88 ετών θα έπρεπε να υποστηρίζω το αυτονόητο. Ότι δηλαδή ο ρόλος της τέχνης είναι τόσο σημαντικός για την ύπαρξη ενός έθνους".

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Απολογισμός

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια διαδικασία διεύρυνσης που θα τον αντιστοιχίσει πολιτικά και οργανωτικά στο 31,5% που πήρε στις πρόσφατες εκλογές. Στόχος είναι να εδραιωθεί ως μια δύναμη της Αριστεράς που θα αποτελεί, ταυτόχρονα, κορμό της προοδευτικής παράταξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις