Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το ΔΝΤ απεύχεται τις εκλογές αλλά θέλει οπωσδήποτε το κούρεμα

Τι θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Να μην γίνουν εκλογές στην Ελλάδα; Και αυτό, αλλά δεν ήταν το μείζον στην προχτεσινή "διαρροή" μέσω των Financial Times, ότι ετοιμάζεται να αναστείλει την...

Τι θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Να μην γίνουν εκλογές στην Ελλάδα; Και αυτό, αλλά δεν ήταν το μείζον στην προχτεσινή "διαρροή" μέσω των Financial Times, ότι ετοιμάζεται να αναστείλει την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα από τον επόμενο μήνα. Ουσιαστικά το ΔΝΤ θέλει να πιέσει τις χώρες της Ευρωζώνης, να κάνουν και άλλες "διευκολύνσεις" στην Ελλάδα, είτε με τη μορφή μετακύλισης της "ωρίμανσης" των ομολόγων, είτε με τη μορφή "κουρέματος" του ελληνικού χρέος, είτε ακόμη με τη μορφή ενός νέου προγράμματος, ώστε αφενός να μειωθούν τα ρίσκα για την οικονομική συμμετοχή του Ταμείου στην ελληνική "διάσωση", αφετέρου να δρομολογήσει κάποια στιγμή την έξοδό του από την Ευρωζώνη.

Κι επειδή η "διαρροή" ήταν σκληρή και εξαιρετική επιθετική ενάντια στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης- για πρώτη φορά το ΔΝΤ δεν έδινε τον μουτζούρη στην Αθήνα- βγήκαν στη συνέχεια οι άνθρωποι του Ταμείου να τη μαζέψουν, χωρίς ωστόσο να αμφισβητήσουν την ουσία της. Και βρήκαν παράλληλα την ευκαιρία να στείλουν ένα μήνυμα στην Αθήνα, να μη τολμήσει να κάνει εκλογές.

Είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ: "Η επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος συνεχίζεται. Η αποστολή που αποχώρησε την Τετάρτη έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν και αναμένεται να συνεχιστούν έως τα τέλη του μήνα. Προτεραιότητα παραμένει, να ολοκληρώσουν οι ελληνικές αρχές τις ενέργειες που απαιτούνται βάσει του προγράμματος. Εάν η επιθεώρηση ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου, όπως αναμένεται, δεν θα ανακύψουν προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι εξασφαλισμένη έως τα τέλη Ιουλίου του 2014".

Με λίγα λόγια, εάν δεν ολοκληρωθεί η επιθεώρηση ως τα τέλη Ιουλίου, η απειλή παραμένει. Και πώς θα ολοκληρωθεί, εάν η χώρα είναι σε προεκλογική περίοδο;

Ωστόσο, η κατ' εξοχήν πίεση είναι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το ΔΝΤ τις εγκαλεί για παράδειγμα, ότι πολλές από αυτές εμπόδισαν τις κεντρικές τράπεζές τους να μεταβιβάσουν στην Ελλάδα τα κέρδη που αποκόμισαν από τα ελληνικά ομόλογα, όπως είχαν δεσμευτεί. Δεν είναι τυχαίο ότι έσπευσε να βγει η Τράπεζα της Γαλλίας και να πει ότι "εμείς μεταβιβάσαμε τα κέρδη ως οφείλαμε στη γαλλική πολιτεία" κι ότι είναι δουλειά της κυβέρνησης να στείλει τα λεφτά στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι μόνο η Τράπεζα της Γαλλίας κέρδισε το 2012 450 εκατομμύρια ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα.

Επίσης το ΔΝΤ κατηγορεί τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι είναι υπεύθυνες για τις καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που οφείλονται σε "έξωθεν πιέσεις". Βλέπε, δηλαδή, το ναυάγιο με τη ΔΕΠΑ, που το ΔΝΤ φαίνεται να εκτιμά ότι οφείλεται σε ύφαλο της Κομισιόν.

Στο μεταξύ, βαρύ ήταν χτες το κλίμα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλεί η ελληνική κυβερνητική κρίση - βγήκε και πάλι ο Όλι Ρεν να πει ότι είναι "σημαντικό να σταθεροποιηθεί άμεσα η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα" - αλλά και εξαιτίας των διαφορετικών αντιλήψεων για τις τραπεζικές διασώσεις. Μπορεί οι ενστάσεις των μη μελών της Ευρωζώνης να μην απειλούν τον συμβιβασμό που επετεύχθη προχτές στο Eurogroup για την απευθείας χρηματοδότηση των κλυδωνιζόμενων συστημικών τραπεζών από τον ESM, ωστόσο, φέρνουν ακόμη πιο κοντά τις διασώσεις "εκ των έσω", με τη συμμετοχή και των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ- αν και ως ύστατη επιλογή.

 

Βερολίνο: "Δεν ανακατευόμαστε"

Στο μεταξύ, μετά τις απανωτές δηλώσεις στήριξης της γερμανικής κυβέρνησης στην κυβέρνηση Σαμαρά, χτες το Βερολίνο απέφυγε να εμπλακεί δημόσια- και να ρίξει λάδι στη φωτιά- στην ελληνική κυβερνητική κρίση. Στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όλοι οι εκπρόσωποι των σχετικών υπουργείων, αν και δέχτηκαν καταιγισμό ερωτήσεων για την Ελλάδα, επαναλάμβαναν μονότονα, ότι το Βερολίνο δεν αναμιγνύεται στη συζήτηση σχετικά με τις επιμέρους επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Απολογισμός

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια διαδικασία διεύρυνσης που θα τον αντιστοιχίσει πολιτικά και οργανωτικά στο 31,5% που πήρε στις πρόσφατες εκλογές. Στόχος είναι να εδραιωθεί ως μια δύναμη της Αριστεράς που θα αποτελεί, ταυτόχρονα, κορμό της προοδευτικής παράταξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις