Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στήνουν την... "κυβέρνηση-φάντασμα"

Θέμα ωρών ήταν, ως αργά χθες το βράδυ, ο ανασχηματισμός της -δικομματικής πλέον- κυβέρνησης. Οι υπουργοί της ΔΗΜ.ΑΡ. επρόκειτο να καταθέσουν και επισήμως τις παραιτήσεις...

Θέμα ωρών ήταν, ως αργά χθες το βράδυ, ο ανασχηματισμός της -δικομματικής πλέον- κυβέρνησης. Οι υπουργοί της ΔΗΜ.ΑΡ. επρόκειτο να καταθέσουν και επισήμως τις παραιτήσεις τους στο Μαξίμου, πυροδοτώντας τις διεργασίες για δομικό ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος. Κατά πληροφορίες, η αντιστοιχία υπουργών της Ν.Δ. με υπουργούς του ΠΑΣΟΚ θα είναι 2 προς 1, ενώ εντός του σαββατοκύριακου αναμένεται να συναντηθεί ο πρωθυπουργός με τον Ευ. Βενιζέλο για να καταλήξουν στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία, αλλά και στη νέα προγραμματική συμφωνία.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο μετρούν ζημίες, ζυγίζουν πιθανότητες και επικεντρώνονται στη διαχείριση της "επόμενης μέρας" μίας εύθραυστης κυβέρνησης-φάντασμα. Χθες, πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου μακρά σύσκεψη, υπό τον Αντ. Σαμαρά, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τ. Μπαλτάκος, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Κ. Μπούρας, και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου, Γ. Μουρούτης. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, αναγνωρίζουν ότι ο βίος της κυβέρνησης είναι -εξ αντικειμένου πια- πεπερασμένος, παρά τη φιλοδοξία Σαμαρά "να εξαντλήσει την τετραετία", όπως επισήμανε στις δηλώσεις του αργά το βράδυ της Πέμπτης, μετά τη ρήξη με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τον Φ. Κουβέλη.

 

Προγραμματική συμφωνία

Παράλληλα, βαρύ είναι το κλίμα στο Μαξίμου όχι μόνο για όσα αναμένεται να έρθουν (νέα μέτρα, πιέσεις εταίρων, "αγκάθια" με τρόικα) αλλά και για το γεγονός ότι πλέον ο Αντ. Σαμαράς και η επιβίωσή του ως πρωθυπουργού εξαρτάται απολύτως από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντ. Σαμαράς θα αναγκαστεί, όπως φαίνεται, να παραχωρήσει αρκετά τιμάρια της εξουσίας στον Ευ. Βενιζέλο, κάτι που αναμένεται να επικυρωθεί με την προγραμματική συμφωνία. Η κατάρτιση του νέου προγραμματικού κειμένου βρίσκεται σε εξέλιξη και, κατά πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος θα βρεθούν εντός του Σαββατοκύριακου για να κανονίσουν τα... περαιτέρω. Όπως προαναγγέλλουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει, στη "διαπραγμάτευση" με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να δεσμευτεί για συχνή σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, ώστε να αποφύγει τη συγκρότηση εντός "συντονιστικού οργάνου". Πάντως, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να καταλάβει ο Ευ. Βενιζέλος θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας, παράλληλα, και το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου (οι οποίοι, πάντως, μπορεί να ανατραπούν κατά τη διαπραγμάτευση με το ΠΑΣΟΚ...), στις θέσεις των υπουργών της ΔΗΜ.ΑΡ., που "χηρεύουν", θα προωθηθούν "γαλάζιοι" υπουργοί. Μάλιστα, ειδικά για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το Μαξίμου επιθυμεί ως διάδοχο του Αντ. Μανιτάκη ένα πρόσωπο από τη "νεοφιλελεύθερη" πτέρυγα της Ν.Δ., ώστε να προωθήσει χωρίς δισταγμό και καθυστέρηση τις απολύσεις στο Δημόσιο. Ήδη, ακούγεται ως "φαβορί" για την κατάληψη της συγκεκριμένης θέσης ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μ. Βορίδης ή ο βουλευτής Β' Αθήνας, Κυρ. Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, πληροφορίες αναφέρουν ότι τις μεγαλύτερες πιθανότητες να χριστούν υπουργοί συγκεντρώνουν, μεταξύ άλλων, οι Γιάννης Μανιάτης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Φώφη Γεννηματά, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Συμεών Κεδίκογλου, Παναγιώτης Ρήγας, Βασίλης Κεγκέρογλου και Κώστας Τριαντάφυλλος.Επίσης, ο Ευ. Βενιζέλος θα εισηγηθεί να παραμείνουν στις θέσεις τους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στελέχη του Μαξίμου, θεωρείται βέβαιο ότι θα "σπάσει" το υπουργείο Ανάπτυξης και θα "αυτονομηθεί" εκ νέου το υπουργείο Μεταφορών, ενώ αναμένεται να ενταχθεί στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι για την Ιπποκράτους η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας αποτελεί "μείζον" ζήτημα για μια "ειλικρινή" και "αποτελεσματική" συνεργασία με τον Αντ. Σαμαρά. Μάλιστα, εν όψει της συνάντησης μαζί του, στην Ιπποκράτους ήδη από χτες επεξεργάζονταν την πρότασή τους για τη νέα κυβερνητική συμφωνία και άφηναν να εννοηθεί ότι ο Ευ. Βενιζέλος θα προσέλθει στη συνάντηση με... σχεδόν επεξεργασμένες θέσεις, αιτήματα και αξιώσεις.

 

Ραγδαίες εξελίξεις

Το γεγονός ότι Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ επισπεύδουν τον ανασχηματισμό επιβεβαιώνεται και από την αλλαγή του προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Καρ. Παπούλιας, χθες το μεσημέρι, ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Λευκάδα για τους εορτασμούς του Αγίου Πνεύματος, από την οποία θα επέστρεφε είτε το βράδυ της Δευτέρας είτε το πρωί της Τρίτης. Προφανώς, ο πρώτος πολίτης της χώρας έχει ειδοποιηθεί να βρίσκεται στο γραφείο του, προκειμένου να ορκίσει τους νέους υπουργούς.

 

Τριβές στο Μαξίμου

Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική κρίση και οι ραγδαίες πολιτικές παρενέργειες που προκάλεσε το "λουκέτο" στην ΕΡΤ έχουν προκαλέσει αναταραχή και εντός του κυβερνητικού επιτελείου. Χθες, για παράδειγμα, ήταν απών από κρίσιμες συσκέψεις και διεργασίες ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. και "μυστικοσύμβουλος" του Αντ. Σαμαρά, Χρ. Λαζαρίδης, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, επισήμανε με νόημα ότι ο ίδιος δεν ήξερε εκ των προτέρων ότι "επρόκειτο να κατέβει ο διακόπτης της ΕΡΤ". Μάλιστα, "έδειξε" για τη λήψη της σχετικής απόφασης το "επιτελείο του Μαξίμου", όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

Σενάρια δεδηλωμένης

Στο Μαξίμου καταστρώνουν σενάρια για... "άνετη" κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εκ πρώτης όψεως, την κυβέρνηση στηρίζει το άθροισμα των βουλευτών της Ν.Δ. (125) και του ΠΑΣΟΚ (28), δηλαδή 153 βουλευτές. Όμως, κατά πληροφορίες, στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου, αλλά και ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, πρωταγωνιστούν σε διεργασίες προσέγγισης με ανεξάρτητους βουλευτές, διαγραφέντες από τη Ν.Δ. ή ακόμη και εν ενεργεία βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τού Μαξίμου, μάλιστα, ενδέχεται να λειτουργήσουν ως "εφεδρεία" για την κυβερνητική πλειοψηφία περί τους 4 ή 5 βουλευτές. Στον... προθάλαμο της Ν.Δ. φέρονται ο βουλευτής Ευβοίας, Κ. Μαρκόπουλος (διαγράφηκε επί κυβέρνηση Παπαδήμου και εξελέγη με τους ΑΝ.ΕΛΛ. από τους οποίους αποχώρησε), και Θεοδ. Σολδάτος (διαγράφηκε προ μηνών λόγω διαφοροποίησης σε ψηφοφορία). Αμφότεροι περιμένουν, στο τέλος της άλλης εβδομάδας, το Συνέδριο της Ν.Δ., προκειμένου να ανακοινωθεί ότι επιστρέφουν στο κόμμα. Ως "επιλέξιμος" φέρεται και ο Γ. Κασαπίδης, ο οποίος ψήφισε "παρών" στο Μεσοπρόθεσμο, αλλά έκτοτε έχει δώσει δείγματα θετικά για την επιστροφή του στο κόμμα.

Ως... ανακούφιση εξέλαβαν στο Μέγαρο Μαξίμου και τις δημόσιες διαβεβαιώσεις των Ανδρ. Λοβέρδου και Χρ. Αηδόνη ότι θα παράσχουν -έστω με ανοχή- ψήφο στην κυβέρνηση.
Στον αντίποδα, οι Ν. Νικολόπουλος και Ν. Σταυρογιάννης φαίνεται πως επιμένουν να βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική της, ενώ την απόφασή του να μη στηρίξει την κυβέρνηση υπογράμμισε και ο επικεφαλής της "Νέας Μέρας", Χρ. Ζώης.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Απολογισμός

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια διαδικασία διεύρυνσης που θα τον αντιστοιχίσει πολιτικά και οργανωτικά στο 31,5% που πήρε στις πρόσφατες εκλογές. Στόχος είναι να εδραιωθεί ως μια δύναμη της Αριστεράς που θα αποτελεί, ταυτόχρονα, κορμό της προοδευτικής παράταξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις