Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλ. Τσίπρας από Γενεύη: Έρχεται η στιγμή που κυβέρνηση και τρόικα θα λογοδοτήσουν

"Η τρόικα δεν μπορεί άλλο να κουνάει το δάχτυλο στον ελληνικό λαό, ζητώντας νέα σκληρά μέτρα που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, καταστρέφουν την παραγωγική βάση, λεηλατούν την κοινωνική συνοχή" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας από τη Γενεύη, όπου συζήτησε με την ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

"Η τρόικα δεν μπορεί άλλο να κουνάει το δάχτυλο στον ελληνικό λαό, ζητώντας νέα σκληρά μέτρα που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, καταστρέφουν την παραγωγική βάση, λεηλατούν την κοινωνική συνοχή". Αυτό τόνισε σήμερα ο Αλ. Τσίπρας από τη Γενεύη, όπου συζήτησε με την ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και συγκεκριμένα με τον Διευθυντή της Guy Ryder, τόσο γα μέτρα που έχει επιβάλει η τρόικα μέσα από το μνημόνιο, όσο και το σχέδιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την αποκατάσταση της εργασιακής νομοθεσίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η τρόικα θα έπρεπε να λογοδοτήσει για τα μέτρα που επέβαλε, μέτρα έξω από το ελληνικό Σύνταγμα και τα κοινώς αποδεκτά πρότυπα που ισχύουν σε διεθνές επίπεδο. "Και έρχεται η στιγμή που τόσο η τρόικα όσο και οι κυβερνήσεις που επέβαλαν αυτά τα μέτρα θα λογοδοτήσουν, τόσο στον ελληνικό λαό όσο όμως και στους λαούς της Ευρώπης αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς που παρακολουθούν όλα όσα έγιναν στην Ελλάδα και πολύ σύντομα θα ζητήσουν λογαριασμό" υπογράμμισε.

Σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η συναντηση του κ. Τσίπρα με τον Guy Ryder πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι επήλθε δραματική επιδείνωση στο περιεχόμενο των εργασιακών σχέσεων και στην ποιότητα της εργασίας στην Ελλάδα. Τα μνημόνια προκάλεσαν, σε πολλές περιπτώσεις, κατάφωρη παραβίαση βασικών διεθνών συμβάσεων εργασίας της ΔΟΕ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Guy Ryder, η Ελλάδα αποτέλεσε μια αρνητική εξαίρεση στην παράδοση των εργασιακών δικαιωμάτων στις χώρες της παλιάς Ευρώπης (ΕΕ-15).

Παράλληλα, ο Διευθυντής της ΔΟΕ παρουσίασε μια πρόσφατη αναπτυξιακή μελέτη για την Ελλάδα που επιμελήθηκαν ειδικοί επιστήμονες του Οργανισμού. Ο κ. Ryder έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη και ειδικά στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, την αποκατάσταση του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων και των μισθών. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη στενή συνεργασία και στήριξη της ΔΟΕ στη προσπάθεια της μελλοντικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αποκαταστήσει το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων και να υλοποιήσει ενα εναλλακτικό πρόγραμμα που θα έχει στο επίκεντρο την ανάπτυξη, την απασχόληση και τη κοινωνική συνοχή.

 

Αναλυτικά, η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με τον γενικό διευθυντή και την ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στη Γενεύη:

"Είχα την ευκαιρία σήμερα να συζητήσω με την ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, εδώ στη Γενεύη, τόσο για τα μέτρα που έχει επιβάλει η τρόικα μέσα από το μνημόνιο, μέτρα που είναι έξω από τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και από όλα όσα διεθνώς είναι αποδεκτά για τις εργασιακές σχέσεις, όσο όμως και να εξηγήσω, να καταθέσω στην ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας το σχέδιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την αποκατάσταση της εργασιακής νομοθεσίας και την εναρμόνισή της με τα διεθνή πρότυπα.

Η τρόικα δεν μπορεί άλλο να κουνάει το δάχτυλο στον ελληνικό λαό, ζητώντας νέα σκληρά μέτρα που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, καταστρέφουν την παραγωγική βάση, λεηλατούν την κοινωνική συνοχή. Η τρόικα, αντιθέτως, θα έπρεπε να λογοδοτήσει, διότι ζήτησε και επέβαλε μέτρα που είναι πέρα και έξω από το ελληνικό Σύνταγμα, πέρα και έξω από τα κοινώς αποδεκτά πρότυπα που ισχύουν σε διεθνές επίπεδο. Και έρχεται η στιγμή που τόσο η τρόικα όσο και οι κυβερνήσεις που επέβαλαν αυτά τα μέτρα θα λογοδοτήσουν, τόσο στον ελληνικό λαό όσο όμως και στους λαούς της Ευρώπης αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς που παρακολουθούν όλα όσα έγιναν στην Ελλάδα και πολύ σύντομα θα ζητήσουν λογαριασμό".

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο ανασχηματισμός και τα φαγωμένα πόμολα

Η περίοδος του λοκ ντάουν, την οποία πιστώνεται ο Κ. Μητσοτάκης ως μεγάλη διαχειριστική του επιτυχία, έχει συνδεθεί με μια σειρά από σκάνδαλα. Τα πιο σοβαρά από αυτά ήταν η λίστα Πέτσα, η υπόθεση με την κατάρτιση των επιστημόνων και η πανδημία των απευθείας αναθέσεων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις