Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλ. Τσίπρας: ο βασιλιάς είναι γυμνός - Οι θέσεις του Σύριζα ΕΚΜ για την ανεργία

Το σύνθημα "ήρθε η ώρα της Αριστεράς" δονούσε την ατμόσφαιρα στην Καβάλα όπου, στην κατάμεστη πλατεία του Καπνεργάτη, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε χθες βράδυ τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την ανεργία.

Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν διστάζει να θυσιάσει τη δημοκρατία για να συνεχίσει την εφαρμογή του μνημονίου, τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, στην κατάμεστη πλατεία του Καπνεργάτη στην Καβάλα, που είχε έντονο τον χαρακτήρα προεκλογικής συγκέντρωσης.

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε πως η ΕΡΤ είναι μόνο η αρχή, καθώς έπεται περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και μάλιστα σε τομείς νευραλγικής σημασίας για την κοινωνία, όπως η παιδεία και η υγεία, γεγονός που καθιστά σαφές ότι η πολιτική αυτή πρέπει να ανατραπεί άμεσα, όπως επεσήμανε, τη στιγμή που το σύνθημα "Ήρθε η ώρα της Αριστεράς" δονούσε αέρα.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την ανεργία, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως ο σκοπός του κόμματος είναι η σταθερή και πλήρης απασχόληση, πράγμα που θα επιτευχθεί με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

"Το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης αποκαλύφθηκε με τον πιο εξόφθαλμο τρόπο, όταν το μαύρο έπεσε στις οθόνες των τηλεοράσεών μας" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: "Το μαύρο, που εκπροσωπεί η κυβέρνηση Σαμαρά, έπεσε σαν πέπλο στις ψυχές όλων των δημοκρατικών πολιτών αυτού του τόπου, που γνωρίζουν ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, το σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης, δεν σίγησε ούτε όταν εισέβαλαν οι ναζί στη χώρα, ούτε όταν οι ακροδεξιοί συνταγματάρχες την έβαλαν στον γύψο. Σίγησε τώρα που η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά αποφάσισε και επίσημα να καταστήσει σαφές και στους πλέον καλόπιστους απέναντί της πως, προκειμένου να εφαρμόσει την καταστροφική πολιτική της, είναι διατεθειμένη να θυσιάσει τη δημοκρατία".

Το θέμα της ΕΡΤ, όμως, δεν συνιστά μεμονωμένο γεγονός, αλλά εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική με την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχειρίζονται την κρίση καθώς, όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης: "Το καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, πως Μνημόνιο και δημοκρατία είναι έννοιες ασύμβατες".

Στο ίδιο πλαίσιο ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε πως οι κυβερνητικοί εταίροι "κατάργησαν το ίδιο το κοινοβούλιο, αφού η χώρα κυβερνάται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τα σύγχρονα Βασιλικά Διατάγματα, και πολυνομοσχέδια ψηφισμένα σε ένα άρθρο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος".

 

Ταπεινωμένοι από τον Σαμαρά το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ.

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των επικεφαλής των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: "Παρακολουθήσαμε ξανά και ξανά την ίδια παράσταση των τριών πολιτικών αρχηγών. Που όλο διαφωνούν και όλο συμβιβάζονται. Γιατί, παρά τις διαφορές τους, αυτό που τους ενώνει είναι ο πόθος τους να παραμείνουν γαντζωμένοι στις καρέκλες της εξουσίας. Και φυσικά ο φόβος τους ότι όποτε κι αν αποφασίσουν εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις κερδίσει και με διαφορά".

Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα και τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν είναι τίποτε άλλο παρά δεκανίκια της Ν.Δ.: "Ο πρωθυπουργός αγνοεί το Σύνταγμα και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και επιμένει στο μαύρο στο δημόσιο σήμα της ΕΡΤ. Οι συνεταίροι του συνεχίζουν να αποδέχονται την ταπείνωση που τους έχει επιβάλει ο πρωθυπουργός. Χθες δεν τόλμησαν ούτε καν να ψελλίσουνε τη λέξη ΕΡΤ. Κανείς τους δεν είπε κουβέντα για τους 2.700 εργαζόμενους. Τέτοια αυτοταπείνωση και αυτογελοιοποίηση".

 

Έρχονται κι άλλα λουκέτα

"Αντί να κοροϊδεύουν τον κόσμο με τους λεονταρισμούς τους, γιατί δεν λένε ότι τον άλλο μήνα θα κλείσουν 10 νοσοκομεία, 200 σχολεία και παιδικούς σταθμούς και - επειδή η βαρβαρότητα τους έχει πια ποτίσει- ετοιμάζονται να κλείσουν και βιβλιοθήκες. Θα κλείσουν και ΔΟΥ, και πανεπιστήμια, και την ΕΑΣ. Στέλνοντας στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Άλλωστε, σημείωσε, "το Μνημόνιο το λέει ξεκάθαρα. Κλείσιμο 10 μεγάλων φορέων εκτός της ΕΡΤ. Το ίδιο και χειρότερα η αντισυνταγματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ανά πάσα στιγμή, μπορεί με μία απλή δήλωση, με μία απόφαση, να κλείσει οποιοσδήποτε οργανισμός".

 

Να τελειώνουμε με την κυβέρνηση

Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον ελληνικό λαό να πει "ώς εδώ με αυτήν την κυβέρνηση. Ώς εδώ με τη διαπλοκή. Ώς εδώ με τις μονταζιέρες. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με το μέλλον της χώρας, κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη δημοκρατία. Και ο λαός, που θα έχει τον τελευταίο λόγο, έχει αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα ότι δεν θα ανεχτεί άλλο αυτήν την κοροϊδία, αυτόν τον εμπαιγμό".

 

Τρεις δέσμες προτάσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας

Η αντιμετώπιση της ανεργίας προϋποθέτει "την ακύρωση των Μνημονίων και την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. Από 'κεί και πέρα, σημείωσε, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τρεις άξονες: 1. Τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της αποκατάστασης του εργατικού δικαίου. 2. Την τόνωση της ζήτησης των λαϊκών τάξεων και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 3. Την αλληλέγγυα οικονομία και βεβαίως τη στήριξη των ανέργων.

Αναλυτικότερα, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τις παρακάτω προτάσεις:

 

Παραγωγική ανασυγκρότηση - αποκατάσταση του εργατικού δικαίου

Η αντιμετώπιση της ανεργίας θα ξεκινήσει με την εφαρμογή ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που θα επαναφέρει την οικονομία σε μακρόχρονα  διατηρήσιμη αναπτυξιακή τροχιά. Απαιτείται συνδυασμός της οικονομικής πολιτικής με την πολιτική απασχόλησης, ώστε να αυξηθούν ταχύτερα οι θέσεις εργασίας, καθώς και η επέκταση της κοινωνικής προστασίας των ανέργων.

Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αύξηση της απασχόλησης στις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η πρόνοια.

Στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ παραμένει η επίτευξη σταθερής και πλήρους απασχόλησης. Και αυτό μπορεί να γίνει με: Τη δημιουργία θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης συμβατών με την αξιοπρέπεια και την αναβάθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Με τη δεύτερη μεγάλη πραγματική μεταρρύθμιση που έχει ο τόπος. Το εργοδοτικό δίκαιο να ξαναγίνει εργατικό δίκαιο. Να επανέλθει η προστασία στους εργαζόμενους.

Προσανατολισμός κατά προτεραιότητα των νέων θέσεων εργασίας στην αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας, της ανεργίας των νέων και της ανεργίας στα φτωχά νοικοκυριά ανέργων με ανήλικα παιδιά.

Ακύρωση του θεσμικού πλαισίου με το οποίο οι απολύσεις έγιναν πιο φτηνές και εύκολες για τις επιχειρήσεις, ειδικά για αυτές που έχουν συνεχή κερδοφορία.

Σταματάμε άμεσα τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα που προγραμματίζει κατά χιλιάδες η τρικομματική κυβέρνηση. Δημιουργούμε το πλαίσιο ώστε να σταματήσει η ασυδοσία στον ιδιωτικό τομέα.

 

Τόνωση της ζήτησης - ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Άμεση τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης σημαίνει αύξηση κατώτατου μισθού, αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ανακούφιση υπερχρεωμένων στις τράπεζες νοικοκυριών, κατάργηση χαρατσιών και άδικων φόρων.

Αποκατάσταση του τραπεζικού δανεισμού αλλά και ειδικών χρηματοδοτικών θεσμών και εργαλείων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και τομέων της οικονομίας που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης για τα επιδοτούμενα από δημόσιους, κοινοτικούς και τραπεζικούς πόρους επενδυτικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα, ώστε η χρηματοδότησή τους να συνοδεύεται από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

 

Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία - προστασία των ανέργων

Ενίσχυση των κινήτρων και διευκολύνσεων για την ίδρυση και λειτουργία φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, ιδιαίτερα των συνεταιριστικών μορφών. Με δικτύωση των φορέων κοινωνικής οικονομίας για αλληλοϋποστήριξη και μεταφορά τεχνογνωσίας.

Και δεύτερον την ανάπτυξη του κινήματος αλληλεγγύης και στήριξης των ανέργων, των φτωχών, των αστέγων και γενικότερα των θυμάτων της οικονομικής κρίσης, ώστε αυτή την περίοδο να μην βρεθεί κανείς μόνος απέναντι στην κρίση.

Άμεση επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ που ήταν πριν από τη μείωσή του στις 28-2-2012, με στόχο να φτάσει το 80% του βασικού μισθού, και σταδιακή χρονική επιμήκυνση της χορήγησής του σε πρώτη φάση για άλλους 12 μήνες.

Εγγραφή στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, χορήγηση επιδόματος ανεργίας και συμμετοχή τους στα προγράμματά του εκείνων των αυτοαπασχολούμενων οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, από τη στιγμή της διακοπής της με δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ.

Απαγόρευση πλειστηριασμού και κατάσχεσης για την πρώτη κατοικία, που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο, καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας

Απαγόρευση διακοπής παροχής νερού, σταθερού τηλεφώνου και ηλεκτρικής ενέργειας στους ανέργους.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κυβέρνηση, ο Άδωνις και το κράτος δικαίου

Στις αρχικές συζητήσεις για το ταμείο ανάκαμψης, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πολλές χώρες ζήτησαν να συνδεθεί η κοινοτική χρηματοδότηση με τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Το θέμα αυτό έθιγε κυρίως την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις