Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλληλεγγύη απ' την κούνια

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν υπό ιδανικές συνθήκες. Δεν υπάρχει το άγχος της επιχείρησης που επιδιώκει το κέρδος. Γίνεται έργο. Θεατρικά, γιορτές και χίλια δυο άλλα που θα πρέπει να κάνουν τα παιδιά. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, ένας άλλος κόσμος-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΥΓΗΣ

Οι αιτήσεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς σημειώνουν κατακόρυφη άνοδο λόγω κρίσης, αλλά οι πολιτικές λιτότητας δεν κάνουν διακρίσεις, ούτε καν στα νήπια. Ομάδα γονιών στο Χαλάνδρι, αφού είδε κι αποείδε, ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβρη να καλύπτει τις... τρύπες της πολιτείας

Οι αιτήσεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς σημειώνουν κατακόρυφη άνοδο λόγω κρίσης, αλλά οι πολιτικές λιτότητας δεν κάνουν διακρίσεις, ούτε καν στα νήπια. Ομάδα γονιών στο Χαλάνδρι, αφού είδε κι αποείδε, ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβρη να καλύπτει τις... τρύπες της πολιτείας ιδρύοντας Κοινωνικό Συνεταιρισμό Γονέων. Τώρα, λίγες μέρες μετά τα εγκαίνια της δεύτερης δομής φύλαξης παιδιών που στο μεταξύ δημιουργήθηκε, για όσους ενισχύουν την προσπάθεια "τα καλύτερα βρίσκονται καθ' οδόν".

Την τελευταία τριετία, στην περιοχή, από τους εννιά δημοτικούς παιδικούς σταθμούς παραμένουν ανοικτοί οι τέσσερις. "Yπήρχαν μέρες που πηγαίναμε εμείς φαγητά στους παιδικούς σταθμούς ή ψάχναμε να βρούμε την άκρη με τα σούπερ μάρκετ", μας λέει ο Αποστόλης Λιάσκας, μέλος του συνεταιρισμού, εξηγώντας πώς έγινε πράξη "αυτό που μεταξύ σοβαρού αστείου λέγαμε το 2011, απηυδισμένοι από την κατάσταση, ένας χώρος για τα παιδιά μας".

"Εκμεταλλευτήκαμε τον νόμο για την κοινωνική οικονομία", αναφέρει ο Ηλίας Σταματόγλου, μέλος του συνεταιρισμού, τονίζοντας ότι όλες οι ενέργειες "είναι απόλυτως νόμιμες". Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, εξασφαλίζονται για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις οικονομικές διευκολύνσεις (φοροαπαλλαγές κ.ά.) κατάλληλες συνθήκες για τους εργαζόμενους, με το 35% επί του συνόλου των κερδών να τους αποδίδεται υποχρεωτικά, ενώ το 5% μένει στο αποθεματικό του συνεταιρισμού.

Προσωπική δουλειά

Βάψιμο, κουβάλημα και τρέξιμο στις δημόσιες υπηρεσίες περιλάμβανε το... μενού εκείνων των πρώτων ημερών. "Ήμασταν αρκετοί άνεργοι στην παρέα, οπότε είχαμε χρόνο", αναφέρει με πικρό χιούμορ ο Ηλ. Σταματόγλου. Στη δομή που άρχισε να λειτουργεί τον Νοέμβρη, φιλοξενούνται εννιά παιδιά, περίπου ο μέγιστος αριθμός "που αντιστοιχεί σε 60 τετραγωνικά". Ο χώρος "διατέθηκε από ένα ζευγάρι που δεν τον αξιοποιούσε και ήθελε να βοηθήσει" και "διαμορφώθηκε με μεράκι και προσωπική δουλειά".

Λίγους μήνες αργότερα αποφασίστηκε το δεύτερο βήμα. Στις 13 Μαΐου, σε άλλο σημείο του Χαλανδρίου εγκαινιάστηκε η δεύτερη δομή φύλαξης παιδιών. Μέλος του συνεταιρισμού διέθεσε τον χώρο, ενώ συνέπραξαν οι γονείς, όπως μας είπε η Χρυσάνθη Καραμήτρου, μητέρα παιδιού που καθάριζε τον χώρο. Άλλος φροντίζει τον κήπο, άλλος βοηθά στην τακτοποίηση, άλλοι στη διακόσμηση. "Όλο και περισσότεροι γονείς εκδηλώνουν ενδιαφέρον είτε κάνοντας αίτηση για τα παιδιά τους, είτε συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια. Ο κόσμος μαθαίνει να συνεργάζεται. Πέρα από την οικονομική διευκόλυνση, είναι πολύ σημαντικό ότι γίνεται όμως ποιοτική δουλειά".

Πολλοί παιδικοί σταθμοί, εξαιτίας κυρίως των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό, έχουν γίνει "αποστειρωμένοι" χώροι. Οι μπόμπιρες μαζεύονται γύρω από μια τηλεόραση και περιμένουν να φύγουν. "'Ένα πάρκινγκ ψυχών", λέει ο Α. Λιάσκας.

"Οι δομές που δημιουργήθηκαν δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους δημοτικούς και ιδιωτικούς σταθμούς", τονίζει η Εύα Νοταρά, μία από τις τέσσερις δασκάλες. Οι τρεις είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, η τέταρτη κάνει την πρακτική της. "Το κλίμα είναι οικογενειακό. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν υπό ιδανικές συνθήκες. Δεν υπάρχει το άγχος της επιχείρησης που επιδιώκει το κέρδος. Γίνεται έργο. Θεατρικά, γιορτές και χίλια δυο άλλα που θα πρέπει να κάνουν τα παιδιά. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, ένας άλλος κόσμος".

Το κόστος ανέρχεται στα 150 ευρώ, "το ένα τρίτο των χρημάτων που ζητάνε οι ιδιωτικοί", προσθέτει ο Α. Λιάσκας. Όσα χρειάζονται "για να καλύψουμε λειτουργικά έξοδα και μισθούς. Ο χώρος και στις δύο περιπτώσεις μάς παραχωρήθηκε, αλλά είμαστε υπεύθυνοι για τους λογαριασμούς και τη συντήρησή του", ξεκαθαρίζει ο Ηλ. Σταματόγλου. "Η προσπάθειά μας δεν έχει κερδοσκοπκό χαρακτήρα, είναι πράξη αλληλεγγύης". Πολλές φορές τα χρήματα δεν επαρκούν. "Προσπαθούμε να διοργανώνουμε εκδηλώσεις. Πριν λίγες μέρες στήσαμε μια θεατρική παράσταση, για παράδειγμα" στο πνευματικό κέντρο που παραχώρησε ο δήμος στηρίζοντας το εγχείρημα που σιγά - σιγά το αγκαλιάζει και ο κόσμος. "Για του χρόνου ξέρουμε ότι θα έχουμε στη νέα δομή συνολικά 20 παιδιά".

Πανευρωπαϊκή δικτύωση

Η προσπάθεια του συνεταιρισμού άρχισε να ακούγεται πέρα από τα σύνορα Χαλανδρίου. "Τη θεωρούν πολύ ενδιαφέρουσα στο εξωτερικό". O Συνεταιρισμός Γονέων ήρθε ήδη σε επαφή με τη CECOP, την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνεταιρισμών. "Σκοπός είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας από αντίστοιχα εγχειρήματα που υπολογίζονται σε 3.000 κοινωνικούς συνεταιρισμούς φροντίδας κυρίως σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία -μικρό τμήμα των 50.000 συνεταιρισμών με τους 1,4 εκατ. εργαζόμενους που εκπροσωπεί η Ομοσπονδία", μας λέει ο Κώστας Γερολυμάτος, συνιδρυτής του συνεταιρισμού. Ο Ηλ. Σταματόγλου προαναγγέλλει τη δημιουργία φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης αλλά και νέων δομών φύλαξης παιδιών. "Συζητάμε με τον δήμο για το ίδρυμα Κουρτέση, ένα τεράστιο κτήριο όπου στεγάζονταν μέχρι πριν τρία χρόνια δημοτικοί παιδικοί σταθμοί".

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις