Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αναζητώντας την "Αλεξάνδρεια" και τους ανθρώπους της...

Πέντε πρόσωπα, σε μια πόλη της μεθορίου ανάμεσα σε δύο κόσμους, σε μια οριακή στιγμή... Σε αυτά τα ελάχιστα συμπυκνώνει τις εκατοντάδες σελίδες ενός από τα αριστουργήματα της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, του Αλεξανδρινού κουαρτέτου, η ομάδα Elephas tiliensis, προκειμένου να μετατρέψει...

Πέντε πρόσωπα, σε μια πόλη της μεθορίου ανάμεσα σε δύο κόσμους, σε μια οριακή στιγμή... Σε αυτά τα ελάχιστα συμπυκνώνει τις εκατοντάδες σελίδες ενός από τα αριστουργήματα της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, του Αλεξανδρινού κουαρτέτου, η ομάδα Elephas tiliensis, προκειμένου να μετατρέψει το μυθιστόρημα - ποταμό σε ένα παραστασιακό γεγονός.

"Με αφετηρία το έργο του Λώρενς Ντάρελ, φτιάχτηκε μια πρωτότυπη σύνθεση, με τη συμβολή του φιλόσοφου Θεοφάνη Τάση, που θέλει να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η πόλη επενεργεί πάνω στους κατοίκους της", λέει ο Δημήτρης Αγαρτζίδης, που μαζί με τους Θανάση Δόβρη, Ξένια Θεμελή, Δέσποινα Κούρτη, Νεφέλη Μαϊστράλη αποτελούν τους πέντε ηθοποιούς της παράστασης Αλεξάνδρεια, που παρουσιάζεται στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

"Τα πέντε πρόσωπα του έργου", συνεχίζει ο Δ. Αγαρτζίδης, "βρίσκονται, κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και του Β' Παγκοσμίου πολέμου στην Αλεξάνδρεια, σε αυτό το σύνορο Ανατολής και Δύσης, σε μια στιγμή οριακή, δική τους και της πόλης".

Η παράσταση της ομάδας, που πέρσι είχε με μεγάλη επιτυχία μεταφέρει στη σκηνή το διήγημα της Ζυράννας Ζατέλη Περσινή αρραβωνιαστικιά, συνομιλεί με το μυθιστόρημα μέσω πρωτότυπων κειμένων που συνέθεσαν οι ίδιοι, κειμένων του καθηγητή Φιλοσοφίας Θεοφάνη Τάση, της Βαλεντίνας Καραμπάγια, του μαρκήσιου Ντε Σαντ, ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη κ.ά.

"Βασισμένη στην παραδοχή ότι είμαστε παιδιά της πόλης μας, η παράσταση θέλει να θέσει ερωτήματα όπως: Υπάρχει μία αλήθεια; Μία πραγματικότητα; Εξαρτάται από την εποχή και τον τόπο που βρισκόμαστε; Γι' αυτό άλλωστε και ο υπότιτλός της είναι: Υπάρχουν αλήθεια και ψέμα άραγε;" καταλήγει ο Δ. Αγαρτζίδης.

Η παράσταση παρουσιάζεται από Τετάρτη έως και Σάββατο, μέχρι τις 17.1. Πριν την παράσταση της Παρασκευής 28.11, στις 7.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τον φιλόσοφο Θεοφάνη Τάση, με θέμα «Αναζητώντας την Αλεξάνδρεια: Εικόνα, ειρωνεία και θνητότητα».

Σ.Κ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις