Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΣτΕ: Σταματήστε το μαύρο στις συχνότητες της ΕΡΤ

"Πάγο" στην κυβερνητική μεθόδευση για επιβολή μαύρου στις τηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

"Πάγο" στην κυβερνητική μεθόδευση για επιβολή μαύρου στις τηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με απόφαση του προέδρου του ΣτΕ Κωνσταντίνου Μενουδάκου η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη σύσταση του νέου φορέα. Στο μεταβατικό διάστημα, μέχρι να ψηφιστεί ο νέος οργανισμός και να καθοριστεί ο αριθμός των εργαζομένων του, παραμένει άγνωστο με πόσους ανθρώπους και με ποια εργασιακή σχέση θα λειτουργήσει.

Με την προσωρινή διαταγή διατάχθηκε "η αναστολή της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης υπ' αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση αποκλειστικά ως προς το μέρος της, με το οποίο προβλέπεται α) ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε. και β) ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε. παραμένουν ανενεργές".

Επίσης ο πρόεδρος του ΣτΕ διέταξε "τη λήψη από τους συναρμόδιους Υπουργό Οικονομικών και Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και τη λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπεται από την παρ. 2 του άρθρου 1 της υπ' αριθμ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Ο Κ. Μενουδάκος δέχτηκε τέλος ότι έχει καταργηθεί η ΕΡΤ ως νομικό πρόσωπο και οφείλει ο υπουργός Οικονομικών να ορίσει άμεσα νέο διοικητικό συμβούλιο που θα λειτουργήσει μεταβατικά μέχρι τη σύσταση του νέου φορέα.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, ο πρόεδρος απέρριψε το αίτημα του δημοσίου για χορήγηση ολιογοήμερης αναβολής προκειμένου να προσκομίσουν φακέλους με περαιτέρω στοιχεία, ενώ στη συνέχεια η πλευρά του Δημοσίου, που εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους Αναστάσιο Μπάνο και Νίκη Μαριόλη, αμφισβήτησε την αρμοδιότητα του προέδρου του ΣτΕ να χορηγήσει προσωρινή διαταγή.

Ενδεικτικό των απόψεων του Δημοσίου είναι ότι προβλήθηκε ο ισχυρισμός πως ό,τι απόφαση και να βγάλει το ΣτΕ έχει συντελεστεί η λύση της εταιρείας και επομένως η όποια απόφαση δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Οι δικηγόροι του επιπλέον υποστήριξαν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν "τεχνική επιλογή" που δεν ελέγχεται δικαστικά!

Επίσης επικαλέστηκαν λόγους δημοσίους συμφέροντος όπως η κακοδιαχείριση στην ΕΡΤ και τόνισαν ότι δεν υπάρχει νομική και ουσιαστική υποχρέωση να έχουμε δημόσια ραδιοτηλεόραση καθώς δεν υπάρχει νόμος, συνταγματική διάταξη ή διεθνής σύμβαση που να την επιβάλλει.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΕΡΤ επικαλέστηκαν επτά λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής και προσκόμισαν νέα στοιχεία για θέματα δημόσιας πολιτικής προστασίας, ασφάλειας και εθνικής άμυνας που ήδη καταστρατηγούνται με τη μη λειτουργία της ΕΡΤ.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ επίσης προσκόμισε γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει νόμιμη δυνατότητα μεταβίβασης των πνευματικών δικαιωμάτων, που έχουν παραχωρηθεί στην ΕΡΤ, σε άλλον φορέα πλην αυτής.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Απολογισμός

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια διαδικασία διεύρυνσης που θα τον αντιστοιχίσει πολιτικά και οργανωτικά στο 31,5% που πήρε στις πρόσφατες εκλογές. Στόχος είναι να εδραιωθεί ως μια δύναμη της Αριστεράς που θα αποτελεί, ταυτόχρονα, κορμό της προοδευτικής παράταξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις