Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C20.8°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.7°C
2 BF 59%
Η Ν.Δ. αυτοαποκαλύπτεται... / Η Ν.Δ. αυτοαποκαλύπτεται: Οι νέοι (υποχρεωτικά) στις ιδιωτικές ασφαλιστικές!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. αυτοαποκαλύπτεται... / Η Ν.Δ. αυτοαποκαλύπτεται: Οι νέοι (υποχρεωτικά) στις ιδιωτικές ασφαλιστικές!

Σε πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της "Αυγής" για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής Ασφάλισης και την υποχρεωτική ένταξη των νέων ασφαλισμένων στo σχήμα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που θα λειτουργούν από το 2012 εντός του δεύτερου πυλώνα, σύμφωνα με το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, προχώρησε χθες ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη Στέλιος Πέτσας.

Συγκεκριμένα ο Στ. Πέτσας, με απάντησή του στην "Αυγή" μέσω του προσωπικού του λογιαριασμού στο Facebook, επιβεβαιώνει απολύτως ότι το σχέδιο εκχώρησης της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έχει ήδη δρομολογηθεί και θα αφορά (όλους) τους νέους ασφαλισμένους, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Ο Στ. Πέτσας κάνει λόγο για fake news, "δήθεν ριφιφί" 75 δισ., αλλά και για σχέδιο κάποιων (;) που δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία. Μόνο που αυτοί οι κάποιοι είναι άμεσοι συνεργάτες της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη. Και βέβαια είναι επιφορτισμένοι με τον σχεδιασμό της εκχώρησης της επικουρικής ασφάλισης, καθώς συνεδριάζουν από κοινού με πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ).

Επί της ουσίας ο Στ. Πέτσας: Ενώ στην αρχή της παρέμβασής του όσον αφορά το ασφαλιστικό και τον σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας, ισχυρίζεται ότι ο δεύτερος πυλώνας "θα είναι υποχρεωτικός, κεφαλαιοποιητικός, δημόσιος (π.χ. ΕΤΕΑΕΠ) ή «ιδιωτικός» (π.χ. επαγγελματικά ταμεία που μπορεί να συνεργάζονται με ιδιωτικούς φορείς για την καλύτερη απόδοση του χαρτοφυλακίου τους"), αμέσως μετά υπογραμμίζει ότι "στον δεύτερο πυλώνα θα μπαίνουν μόνο οι νέοι εργαζόμενοι μετά τη μεταρρύθμιση". Ό,τι ακριβώς ανέφερε και χθες η "Αυγή". Ότι δηλαδή το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας αφορά την υποχρεωτική ένταξη των νέων στον ιδιωτικό δεύτερο πυλώνα της επικουρικής! Και μάλιστα και των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών με εισφορά 7%. Και αυτό δεν το διαψεύδει ο Στ. Πέτσας.

Ωστόσο μας αφήνει με συγκεκριμένες απορίες: Η (υποχρεωτική) ένταξη των νέων -εμείς λέμε από το 2021- ασφαλισμένων στην ιδιωτική επικουρική ασφάλιση τι θα αφαιρέσει από τα έσοδα του ΕΤΕΑΕΠ άμεσα και σε βάθος χρόνου; Ποιες επιπτώσεις θα έχει για τους νυν συνταξιούχους και δικαιούχους της επικουρικής ασφάλισης; Πώς θα εξασφαλιστούν οι σημερινές (πράγματι) μικρές απολαβές τους μετά τις διαδοχικές περικοπές 2012 - 2015 που πραγματοποίησε η Νέα Δημοκρατία;

Ο Στ. Πέτσας είναι σίγουρος για τα μελλούμενα που αφορούν τους νέους: "Μετά από μια τέτοια μεταρρύθμιση (σ.σ.: μετά από 40 χρόνια) ο νέος ασφαλισμένος όχι μόνο δεν έχει να χάσει, αλλά θα παίρνει 324 ευρώ παραπάνω από τη μέση επικουρική σύνταξη του 2018 (513, αντί 189 ευρώ)". Ενδεχομένως ο Στ. Πέτσας να μην έχει ακούσει τίποτα για την οικονομική κρίση του 2008, για το γονάτισμα ασφαλιστικών γιγάντων όπως π.χ. η Lehman Brothers, ούτε καν για την περίπτωση της "Ασπίς", ενώ είναι απόλυτα βέβαιος ότι μετά από 40 χρόνια (!) οι ασφαλισμένοι θα καρπώνονται από την πορεία της οικονομίας και των αγορών! Πώς; "Με πίστη, εμπιστοσύνη, ενότητα, σχέδιο" (!) μας λέει ο Στ. Πέτσας. Καλό πάντως είναι να ακούσει πιο προσεκτικά τους "εισηγητές", οι οποίοι σημειώνουν ότι για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος προβλέπεται "η έκδοση ομολόγου αναγνώρισης", ώστε να στηθεί η "ασφαλιστική πυραμίδα". Και τότε να δούμε τι θα πάρουν οι νέοι ασφαλισμένοι, κ. Πέτσα.

Τι έγραψε ο Στ. Πέτσας

Ολόκληρη η απάντηση του Στ. Πέτσα έχει ως εξής:

Fake news, δήθεν "ριφιφί" 75 δισ.

Η «με λένε fake news» κυβέρνηση ξαναχτυπά. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας λέει ότι οι μειώσεις φόρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δήθεν θα εφαρμοστούν από το 2021. Ενώ η "Αυγή" ανακαλύπτει δήθεν «ριφιφί» 75 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό από το σχέδιο (;) κάποιων που δεν ανήκουν καν στη Νέα Δημοκρατία. Η αλήθεια είναι η εξής:

1. Το 2019:

* Μειώνεται, πραγματικά, ορθά, όπως ακριβώς έγινε το 2013-2014, ο ΦΠΑ στην εστίαση. Όχι με το 50% περίπου της κατανάλωσης (π.χ. χυμοί, ροφήματα) να εξαιρείται από την «κολοβή» ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση.

* Εφαρμόζεται η ρύθμιση των 120 δόσεων με τρόπο που θα επιτρέψει την ένταξη σε αυτήν της πλειοψηφίας των οφειλετών, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, με ευνοϊκούς όρους. Όχι όπως την ψήφισε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να «μπαίνουν» ελάχιστοι οφειλέτες στη ρύθμιση.

2. Από το 2020:

* Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%, εντός διετίας.

* Μειώνεται το 2020 ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ (από 22% σήμερα), ενώ διατηρείται το αφορολόγητο.

* Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% το 2020 και στο 20% τον επόμενο χρόνο.

* Μειώνεται το 2020 ο φόρος μερισμάτων στο 5% από το 10%.

* Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος εντός διετίας.

* Καταργείται σταδιακά η ειδική εισφορά αλληλεγγύης εντός της τετραετίας.

* Μειώνονται οι συντελεστές ΦΠΑ στο 11% και 22% (από 13% και 24% αντίστοιχα), με διατήρηση του υπερ-μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6%, εντός της τετραετίας.

* Μειώνονται οι εισφορές κύριας σύνταξης από το 20% στο 15% εντός της τετραετίας.

Τρεις πυλώνες, οι νέοι στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες

Για το ασφαλιστικό:

1. Προτείνουμε ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα «τριών πυλώνων». Ο πρώτος είναι υποχρεωτικός, αναδιενεμητικός, δημόσιος (π.χ. ΕΦΚΑ). Ο δεύτερος υποχρεωτικός, κεφαλαιοποιητικός, δημόσιος (π.χ. ΕΤΕΑΕΠ) ή «ιδιωτικός» (π.χ. επαγγελματικά ταμεία που μπορεί να συνεργάζονται με ιδιωτικούς φορείς για την καλύτερη απόδοση του χαρτοφυλακίου τους, υπό την αυστηρή εποπτεία της ΤτΕ). Ο τρίτος προαιρετικός, ιδιωτικός, εφόσον κάποιος επιθυμεί να έχει πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση.

2. Στον δεύτερο πυλώνα θα μπαίνουν μόνο οι νέοι εργαζόμενοι μετά τη μεταρρύθμιση. Έτσι δεν θα υπάρχει «κενό» την πρώτη δεκαετία περίπου της μετάβασης για τις παλιές επικουρικές συντάξεις, ενώ τις επόμενες δεκαετίες το όποιο μικρό κενό θα καλυφθεί από την υψηλότερη ανάπτυξη, τις νέες δουλειές, τους υψηλότερους μισθούς και τις εισφορές που αυτοί θα φέρουν στο σύστημα, αλλά και από το κράτος, που θα έχει πλέον ένα υγιές, αυτοχρηματοδοτούμενο ασφαλιστικό που θα δίνει συντάξεις (όχι «χαρτζιλίκι») και δεν θα «ρίχνει» δισ.εκατομμύρια ευρώ σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.

3. Όσοι διαβάζουν "Αυγή", όσοι δεν πείθονται από τα παραπάνω και από το γεγονός ότι τα εφαρμόζουν οι πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ, ας αναρωτηθούν μόνο αυτό: «Αφού είναι τόσο καταστροφικό το σύστημα που προτείνει η Ν.Δ., πόσα ευρώ θα χάσει τον μήνα ο νέος ασφαλισμένος που θα έχει κεφαλαιοποιητικό τον δεύτερο πυλώνα, αντί για αναδιενεμητικό;». Νομίζω ότι όσοι επικαλούνται την καταστροφή θα μπορούν και να την περιγράψουν. Εγώ παραθέτω παράδειγμα με βάση τα όσα έγραψε η "Αυγή" για 7% εισφορά (όπως ίσχυε), 40 χρόνια ασφάλιση, για έναν νέο εργαζόμενο που ξεκινά τη δουλειά του με 800 ευρώ τον μήνα, με συντηρητικές υποθέσεις εργασίας για τις αποδόσεις και με βάση τον Πίνακα Θνησιμότητας της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος.

Από αυτό προκύπτει ότι μετά από μια τέτοια μεταρρύθμισ, ο νέος ασφαλισμένος όχι μόνο δεν έχει να χάσει, αλλά θα παίρνει 324 ευρώ παραπάνω από τη μέση επικουρική σύνταξη του 2018 (513 ευρώ, αντί 189 ευρώ). Αποκτά πλήρη έλεγχο των χρημάτων του, που του ανήκουν, αποταμιεύονται, επενδύονται, «γεννάνε»!

Πίστη, εμπιστοσύνη, ενότητα, σχέδιο ώστε να γυρίσουμε σελίδα με ισχυρή ανάπτυξη για αυτοδύναμη Ελλάδα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL