Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Επικουρική ξανά για 17.000 συνταξιούχους της Εθνικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επικουρική ξανά για 17.000 συνταξιούχους της Εθνικής

Περισσότεροι από 17.000 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι επί 18 μήνες δεν έχουν πάρει τη σύνταξη, θα λάβουν επικουρική σύνταξη!

Με τη χθεσινή τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος οι συνταξιούχοι της Εθνικής θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο) και θα λαμβάνουν στο εξής από το συγκεκριμένο ταμείο την επικουρική τους σύνταξη, η οποία μάλιστα αντιστοιχεί σε σημαντικό ποσοστό της επικούρησης.

Ειδικότερα από την 1.1.2019 εντάσσονται στο ΕΤΕΑΕΠ και θα πληρώνονται από εκεί, ενώ η Εθνική Τράπεζα καλείται να καταβάλλει για τα πρώτα 5 χρόνια 40 εκατ. ευρώ ετησίως και στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί αναλογιστική μελέτη.

Όπως είναι γνωστό, το ΛΕΠΕΤΕ (Λογαριασμός Επικούρησης Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας) χρειαζόταν οικονομική ενίσχυση καθώς από τον Δεκέμβριο του 2017 δεν πληρώνονται οι περίπου 17.500 συνταξιούχοι. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις του 2018 η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους συνταξιούχους τμηματικά μέχρι 31.12.2020, ωστόσο το ένα πέμπτο του ποσού θα πρέπει να καταβληθεί στους συνταξιούχους μέχρι 31.8.2019.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας και με βάση τη διάταξη, ο τύπος υπολογισμού της σύνταξης για τους 16.280 υφιστάμενους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ και ΕΛΕΠΕΤΕ οδηγεί σε μία μέση επικουρική σύνταξη ύψους 354 ευρώ και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους σε μία μέση σύνταξη ύψους 488 ευρώ.

Τεράστιες οι ευθύνες των προηγούμενων”

«Οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, που επί 18 μήνες δεν έχουν πάρει τη σύνταξη, θα λάβουν επικουρική σύνταξη» δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος στη Βουλή υπογραμμίζοντας ότι «είναι μία τεράστια ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, που άφηναν τα πράγματα να πορεύονται με έναν τέτοιο τρόπο που με βεβαιότητα θα οδηγούσε σε αυτό το αποτέλεσμα, να μην μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους κάποια στιγμή».

Ο Τ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι «το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον διχασμό των ασφαλισμένων στην Εθνική, το 2005, όταν οι νέοι ασφαλισμένοι άρχισαν να εγγράφονται στο επικουρικό δημόσιο σύστημα ασφάλισης και οι παλιοί έμειναν στον ιδιωτικό φορέα ΛΕΠΕΤΕ (Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος) που υπήρχε και λειτουργούσε εντός της Εθνικής Τράπεζας με τις εγγυητικές προβλέψεις της αρχικής ενοχικής δέσμευσης που είχε η Εθνική Τράπεζα».

«Είναι αυτό που κατ’ επανάληψη έχουμε πει ότι θα συμβεί με το σχέδιο της Ν.Δ.: Όλοι οι νέοι ασφαλισμένοι να πηγαίνουν σε ιδιωτικούς φορείς ασφάλισης και οι παλιοί θα μείνουν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, στο δημόσιο σύστημα... Αν συμβεί αυτό, αποδεδειγμένα πια, γιατί η ζωή το απέδειξε, οι μελλοντικοί ασφαλισμένοι του δημόσιου συστήματος επικουρικής σύνταξης θα μείνουν πάλι χωρίς επικουρική σύνταξη» υποστήριξε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Παράλληλα ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε: «Δεν παρεμβαίνουμε για να καταργήσουμε δικαιώματα των εργαζομένων. Η διάταξη σαφώς προσδιορίζει την αρμοδιότητα τη δική μας, ως μίας υπεύθυνης κυβέρνησης που, κατά το σύνταγμα και τους ισχύοντες νόμους, πρέπει να μεριμνά για τη χορήγηση αυτής της ασφαλιστικής παροχής. Παρεμβαίνουμε, μέσω του δημόσιου συστήματος επικουρικής σύνταξης, για να καταβάλλεται με αυξημένο υπολογισμό και καλύτερη παροχή επικουρικών συντάξεων».

Ζητάει και τα ρέστα η Εθνική Τράπεζα!

Με απειλές ότι θα προσφύγει άμεσα δικαστικά για την ακύρωση της τροπολογίας, η Εθνική Τράπεζα με ανακοίνωσή της ("non paper") σημειώνει ότι "είναι προφανώς αντισυνταγματική και μη συμβατή με τις διατάξεις του νόμου και το κανονιστικό πλαίσιο και δεν πρέπει να παραπλανηθούν οι συνταξιούχοι"!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL