Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Εγκύκλιος του υπ. Εργασίας / Εγκύκλιος του υπ. Εργασίας: Ρυθμίζονται χρέη στον ΟΕΚ και από "κόκκινα δάνεια"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκύκλιος του υπ. Εργασίας / Εγκύκλιος του υπ. Εργασίας: Ρυθμίζονται χρέη στον ΟΕΚ και από "κόκκινα δάνεια"

Διευρύνονται οι κατηγορίες δανειοληπτών του τ. ΟΕΚ που θα μπορούν να ενταχθούν πλέον -με νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας- στην ευνοϊκή ρύθμιση του 2018. Στη ρύθμιση εντάσσοντι πλέον και όσοι είχαν καταθέσει αίτηση ένταξης στον Νόμο Κατσέλη και βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Έτσι, μετά τους 80.000 δανειολήπτες από ίδια κεφάλαια του καταργηθέντος ΟΕΚ, εκ των οποίων περίπου οι μισοί έχουν ήδη απαλλαγεί από το χρέος τους (με την ευνοϊκή ρύθμιση που θεσμοθετήθηκε το 2018 για τους δανειολήπτες από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ), στη ρύθμιση μπορούν πλέον να υπαχθούν με αίτησή τους δανειολήπτες που έχουν καταθέσει αίτηση για τον Νόμο Κατσέλη και έχουν εκκρεμότητες. Είτε εκκρεμεί η έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης σε πρώτο ή σε δεύτερο βαθμό είτε έχει ζητήσει την ανάκληση ή μεταρρύθμιση δικαστικής απόφασης.

Με τη νέα εγκύκλιο του γ.γ. Ανδρέα Νεφελούδη, που "πατάει" πάνω σε προηγούμενη υπουργική απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, ο δανειολήπτης εντάσσεται στη ρύθμιση με την προσκόμιση παραίτησης από την αίτηση του Νόμου 3869/2010 ή δικαστικής απόφασης ή δικαστικού συμβιβασμού. Την ίδια στιγμή, η εγκύκλιος διευκρινίζει πως η προϋπόθεση της ιδιοκατοίκησης δεν ελέγχεται στις παρακάτω περιπτώσεις :

1. Εάν έχει επέλθει θάνατος του αρχικού δικαιούχου και η κατοικία και το δάνειο έχει περιέλθει στους κληρονόμους του, οι οποίοι αντιμετωπίζονται όπως ακριβώς οι αρχικοί δικαιούχοι.

2. Εφόσον ο χρήστης της κατοικίας για ειδικούς λόγους (όπως οικογενειακούς, εύρεση εργασίας σε άλλη πόλη ή εκτός χώρας) αναγκάζεται σε αλλαγή τόπου κατοικίας.

3. Εφόσον η εκμίσθωση προκύπτει ως αναγκαία λόγω οικονομικής ανέχειας για την διαβίωση του δικαιούχου και της οικογένειάς του. Στην περίπτωση αυτή θα συνεκτιμώνται στοιχεία όπως η ανεργία, ο αριθμός των προστατευόμενων μελών, το κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα, επιστροφή στην πατρική κατοικία λόγω ανεργίας. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν εκμισθώνει την κατοικία του αλλά κάνει μερική χρήση αυτής (π.χ. λίγους μήνες τον χρόνο).

4. Σε περίπτωση που η κατοικία παραμένει κενή (όπως π.χ. στην περίπτωση ανήμπορου υπερήλικα, ο οποίος διαμένει με τα τέκνα του).

5. Σε περίπτωση που η κατοικία καθίσταται ακατάλληλη για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του δικαιούχου, π.χ. λόγω αύξησης των μελών της οικογένειας, λόγω ΑμεΑ, του οποίου οι ανάγκες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν εξαιτίας ανυπαρξίας σχετικών προδιαγραφών στην οικία κ.ά, ο δικαιούχος έχει προβεί σε μίσθωση ή αγορά άλλου ακινήτου με λήψη δανείου και παράλληλη εκμίσθωση της οικίας.

6. Σε όλες τις περιπτώσεις εκμίσθωσης της οικίας δεν λαμβάνεται υπόψη το ύψος του μισθώματος που εισπράττεται συγκριτικά με το τυχόν καταβαλλόμενο για μίσθωση άλλης κατοικίας.

7. Εφόσον η οφειλή του δανειολήπτη δεν υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ καθώς αυτή διαγράφεται.

8. Η κατοικία παραμένει ημιτελής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL