Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις 120 δόσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις 120 δόσεις

Σήμερα στις 10.30 θα ξεκινήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, για την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, η ηλεκτρονική αίτηση γίνεται αρχικά στον ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) και ακολούθως η διαδικασία συνεχίζεται στο ΚΕΑΟ για την επιλογή των δόσεων (έως 120).

Αναλυτικά, στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) θα προστεθεί η επιλογή «Ρύθμιση οφειλών βάσει του νόμου 4611/2019» και στις τρεις υπάρχουσες κατηγορίες «Ασφαλισμένοι», «Εργοδότες», «Συνταξιούχοι».

Από την εν λόγω επιλογή θα εισέρχονται όλοι στο ψηφιακό «μενού» της νέας ρύθμισης. Ακολούθως, θα εμφανίζονται αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία και ο οφειλέτης θα πιστοποιείται με τους κωδικούς taxisnet, το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ. Θα ακολουθούν το εξειδικευμένο ενημερωτικό για τους όρους της ρύθμισης, τα στοιχεία ταυτότητας του οφειλέτη από το Μητρώο, καθώς και διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail.

Αφού ο οφειλέτης επιλέγει την αποδοχή των όρων της ρύθμισης, θα ακολουθούν ορισμένα ερωτήματα, όπως αν έχει αναστολή οφειλών, αν έχει ενταχθεί στον νόμο 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) ή αν έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Αν εμπίπτει σε μία από αυτές τις τρεις περιπτώσεις, η εφαρμογή δεν θα προχωρά, διότι θα απαιτείται ενημέρωση από το περιφερειακό κατάστημα του ΕΦΚΑ (π.χ. έως πότε έχει αναστολή κ.λπ.).

Στη συνέχεια, ο οφειλέτης θα επιλέγει πρώην ταμείο (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.λπ.) και εφόσον είναι ασφαλισμένος του πρώην ΟΑΕΕ ή του πρώην ΟΓΑ, αυτόματα θα του εμφανίζονται το ποσό της παλαιάς οφειλής έως και το 2016 διαιρεμένο σε «Κεφάλαιο», «Προσαυξήσεις» και «Τέλη καθυστέρησης», καθώς και οι μήνες ασφάλισης που αντιστοιχούν στην οφειλή.

Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ θα βλέπουν αυτόματα το ποσό της νέας οφειλής τους, είτε με επανυπολογισμό για τα έτη ασφάλισης που αντιστοιχούν στη 15ετία 2002-2016 είτε χωρίς επανυπολογισμό. Και στις δύο περιπτώσεις θα εφαρμόζεται και θα εμφανίζεται «κούρεμα» προσαυξήσεων 85%. Θα ακολουθεί η επιλογή «Θέλετε επανυπολογισμό;», στην οποία ο ασφαλισμένος ΟΑΕΕ θα απαντά με «ναι» ή «όχι».

Οι αγρότες του ΟΓΑ θα βλέπουν αυτόματα το «κούρεμα» προσαυξήσεων 100%. Αν ο οφειλέτης είναι σε άλλο φορέα (π.χ. ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), μετά το «αίτημα ενημέρωσης» θα εμφανίζεται μήνυμα για αναμονή στοιχείων και ενημέρωση με νέο μήνυμα μόλις είναι τα στοιχεία διαθέσιμα. Για τα χρέη του 2017 και του 2018 υπάρχει επιλογή την οποία οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν εφόσον έχουν χρέη την εν λόγω διετία.

Ο οφειλέτης θα επιλέγει, στη συνέχεια, αν θέλει να προχωρήσει στη ρύθμιση με όσα στοιχεία είναι διαθέσιμα ή να σταματήσει αποθηκεύοντας όσα έχει κάνει και να αναμένει να εμφανιστεί το σύνολο των οφειλών του. Εφόσον ο οφειλέτης επιβεβαιώνει την οριστική υποβολή, θα παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου και το νέο του χρέος διαβιβάζεται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL