Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Πρωταθλητές στην εργασία οι Έλληνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωταθλητές στην εργασία οι Έλληνες

Η μετατροπή της πενθήμερης εργασίας σε επταήμερη, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διακαναλική του συνέντευξη την Κυριακή, ξεσήκωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, θύελλα αντιδράσεων.

Ωστόσο, πέρα από τις πραγματικές προθέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, υπάρχει και η πραγματικότητα την οποία φαίνεται να αγνοεί. Και αυτό καθώς οι Έλληνες εργαζόμενοι, με βάση τα στοιχεία της Εurostat, αποδεικνύονται πρωταθλητές στην εργασία σε όλη την Ευρώπη!

Αναλυτικά, τα στοιχεία της Εurostat αποδεικνύουν πως ήδη στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες από οποιοδήποτε άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο μέσος όρος των ωρών εργασίας ανά εβδομάδα στη χώρα μας είναι 42, γεγονός που τη βάζει στη κορυφή της συγκεκριμένης λίστας. Ακολουθεί η Βουλγαρία με 40,7 και έπονται η Πολωνία (40,4), η Τσεχία (40,1) και η Σλοβακία (40).

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, οι αμοιβές των Ελλήνων εργαζομένων έπεσαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια (μετά το 2010) μετά τις διαδοχικές περικοπές σε κατώτατο μισθό και υποκατώτατο (το 2012 με κυβέρνηση Παπαδήμου), ενώ η διόρθωση στις αποδοχές του εισαγωγικού μισθού έγινε τον Φεβρουάριο του 2019, όταν διαμορφώθηκε στα 650 ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, οι μισοί Έλληνες εργαζόμενοι ζουν με λιγότερα από 830 ευρώ, ενώ 1 στους 10 αμείβεται με 1.300 ευρώ. Οι χαμηλότερες αποδοχές εμφανίζονται στον κλάδο της γεωργίας, όπου ο καθαρός μέσος μισθός ανέρχεται σε 607 ευρώ, ενώ ακολουθούν οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό (668 ευρώ) και οι διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (674 ευρώ).

Οι υψηλότερες μηνιαίες αποδοχές εμφανίζονται στον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (1.237 ευρώ), ενώ ακολουθούν οι τράπεζες και οι ασφάλειες (1.151 ευρώ), τα ορυχεία και τα λατομεία (1.140 ευρώ) και η δημόσια διοίκηση και η άμυνα (1.101 ευρώ). Σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των απασχολουμένων, το 7,5% της απασχόλησης είναι εργοδότες, το 22,2% αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό, το 66,6% μισθωτοί, ενώ το 3,7% βοηθάει σε οικογενειακή επιχείρηση.

Ανησυχεί και η ΓΣΕΕ...

"Η δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επταήμερη εργασία και μάλιστα μετά από 'συμφωνία' με επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας (βλ. Ενώσεις Προσώπων) είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική και χρήζει περαιτέρω διευκρίνισης" σημείωσε εκ μέρους της ΓΣΕΕ ο Δημ. Καραγεωργόπουλος.

"Μιλάει (σ.σ.: ο Κυρ.Μητσοτάκης) για επταήμερη λειτουργία συγκεκριμένων επιχειρήσεων, με πενθήμερη απασχόληση του εναλλασσόμενου σε βάρδιες προσωπικού (αυτό δηλαδή που υπάρχει σήμερα) ή εννοεί επταήμερη αδιάκοπη εργασία των εργαζομένων;" αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας.

ΣΕΒ: Κατά των αιτιολογημένων απολύσεων

Μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη για το επταήμερο, ο ΣΕΒ (που δεν ανέφερε βέβαια κάτι σχετικό) τάχθηκε κατά της διάταξης που καθιερώνει τις αιτιολογημένες απολύσεις και η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Οι βιομήχανοι ασκούν κριτική στη διάταξη για την αιτιολόγηση των απολύσεων, επισημαίνοντας ότι «επιχειρεί να επιβάλει στους εργοδότες διπλή υποχρέωση της δικαιολογίας / αιτιολόγησης της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του μισθωτού και να καταβάλουν ταυτόχρονα αποζημίωση, ακόμα και αν η καταγγελία οφείλεται σε σοβαρό λόγο - σε υπαιτιότητα του εργαζομένου, γεγονός που δημιουργεί υπέρμετρα και αδικαιολόγητα κόστη στις επιχειρήσεις και αποτελεί αντικίνητρο στους εργοδότες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν νέες θέσεις εργασίας, και οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα ήδη δύσκαμπτο και μη φιλικό προς νέες επενδύσεις επιχειρηματικό περιβάλλον».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL