Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Εφη Αχτσιόγλου: / Εφη Αχτσιόγλου: Όλες οι εξαγγελίες της ΔΕΘ έγιναν πράξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εφη Αχτσιόγλου: / Εφη Αχτσιόγλου: Όλες οι εξαγγελίες της ΔΕΘ έγιναν πράξη

Από τον Αύγουστο του 2018, από την έξοδο από τα Μνημόνια και μετά, έχει συμβεί μια μετατόπιση ουσίας και η δημόσια συζήτηση επικεντρώνεται όχι σε ενδεχόμενες περικοπές αλλά σε πραγματικές παροχές, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα στήριξης και ενίσχυσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, τόνισε σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1 η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

"Όλα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έχουν γίνει πράξη. Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, η επιδότηση ενοικίου. Ένα προς ένα, έχουν όλα γίνει πράξη. Αυτά τα μέτρα είναι μόνιμα και διαρθρωτικά και αφορούν τους πολλούς. Δεν είναι δυνατόν κάθε πράξη η οποία γίνεται στο όνομα της ανακούφισης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας να χαρακτηρίζεται ως προεκλογικό δώρο ή παροχολογία" υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι "το 2012, με υπουργούς Βρούτση, Κουτρουμάνη, έγιναν εκ νέου περικοπές στις συντάξεις μετά από δώδεκα διαδοχικές περικοπές που είχαν προηγηθεί. Το 2015 το ΣΤΕ έκρινε ότι οι επιπρόσθετες περικοπές του 2012 ήταν αντισυνταγματικές, όμως το δικαστήριο είπε το 2015 ότι η απόφασή του δεν έχει αναδρομική ισχύ αλλά πρέπει να διορθωθεί από εδώ και πέρα και κάναμε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση".

"Εξετάζουμε στη βάση των δημοσιονομικών δεδομένων να δοθούν τα αναδρομικά ενός δεκαμήνου στους συνταξιούχους όπως και η 13η σύνταξη, ωστόσο τις αποφάσεις λαμβάνει ο πρωθυπουργός. Η βασική οφειλή του ασφαλισμένου κουρεύεται στη βάση του ελάχιστου ποσού που προκύπτει από τον νόμο 1347. Αυτό είναι το σημαντικό που περιλαμβάνει η ρύθμιση, το 'κούρεμα' δηλαδή της οφειλής. Η ρύθμιση έρχεται μετά το Πάσχα και άμεσα θα τεθεί σε εφαρμογή, από την επόμενη μέρα" διευκρίνισε η υπουργός.

Τεράστια κοινωνική ανακούφιση με τη ρύθμιση των 120 δόσεων

"Η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι μια ρύθμιση τεράστιας κοινωνικής ανακούφισης, από την οποία μπορούν να ωφεληθούν 1.300.000 άνθρωποι" υπογράμμισε, προσθέτοντας: "Η ρύθμιση δεν έχει περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια και το πιο σημαντικό στοιχείο της είναι ότι έχει 'κούρεμα' βασικής οφειλής, δηλαδή κεφαλαίου, που δεν το είχαν προηγούμενες ρυθμίσεις. Έχει, επίσης, 'κούρεμα' και των προσαυξήσεων κατά 85% και η νέα μειωμένη οφειλή θα αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις". "Την επόμενη μέρα της ψήφισης του νόμου θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση".

Επισήμανε, παράλληλα, ότι η ρύθμιση "έχει μία επιπλέον μεγάλη ωφέλεια για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω αυξημένων χρεών στα ταμεία, παρότι πληρούν τα άλλα κριτήρια. Οι άνθρωποι αυτοί, που είναι περίπου 80.000, θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη και θα τους γίνεται μια μικρή παρακράτηση για την εξόφληση της οφειλής τους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL