Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Έφη Αχτσιόγλου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων: Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο οφειλέτες θα ελαφρυνθούν

Μεγάλη ανάσα από το "κούρεμα" της βασικής οφειλής, που προβλέπεται για πρώτη φορά

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο οφειλέτες θα ελαφρυνθούν ουσιωδώς από τη ρύθμιση των 120 δόσεων, τόνισε χθες μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι η ρύθμιση θα δώσει μεγάλη ανάσα στους ασφαλισμένους που έχουν οφειλές και αυτό καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται "κούρεμα" της βασικής οφειλής.

Αναλυτικά, όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας, "το καινοτόμο στοιχείο της ρύθμισης είναι ότι, πέρα από το "κούρεμα" των προσαυξήσεων, προβλέπει και ‘κούρεμα’ της βασικής οφειλής. Συγκεκριμένα, θα γίνεται ‘κούρεμα’ βασικής οφειλής, μέσω επανυπολογισμού με βάση τη χαμηλότερη εισφορά του ν. 4387/2016 για τα έτη 2002 έως 2016, εν συνεχεία θα γίνεται ‘κούρεμα’ προσαυξήσεων κατά 85% και η νέα οφειλή, με μείωση της τάξης του 65% μεσοσταθμικά, θα αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ».

Για τους αγρότες επισήμανε ότι «θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση κανονικά. Επειδή ο επανυπολογισμός δεν έχει κάτι να τους εισφέρει, γιατί είχαν χαμηλές εισφορές το προηγούμενο διάστημα, θα υπάρχει ‘κούρεμα’ προσαυξήσεων 100% και εν συνεχεία 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ».

Για τις οφειλές των επιχειρήσεων δήλωσε ότι «εντάσσονται και οι εργοδοτικές οφειλές για τους εργαζόμενούς τους. Γι’ αυτές δεν θα υπάρχει ‘κούρεμα βασικής οφειλής. Θα υπάρχουν 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Για εφάπαξ εξόφληση θα υπάρχει 100% "κούρεμα" προσαυξήσεων και για εξόφληση σε δόσεις 50% ‘κούρεμα’ προσαυξήσεων».

Επίσης 80.000 ασφαλισμένοι που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, αλλά δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω αυξημένων χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία, θα ανακουφιστούν, σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι με τη μείωση της οφειλής τους «απεγκλωβίζονται, μπορούν να πάρουν σύνταξη και μέσα από μια μικρή μηνιαία παρακράτηση να εξοφλήσουν την οφειλή τους».

Ανοιχτή η ρύθμιση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου

Η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι η ρύθμιση θα είναι ανοιχτή για ένταξη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και την επόμενη μέρα από την ένταξη θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα. Η αίτηση θα γίνεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΕΦΚΑ και ο ασφαλισμένος θα επιλέγει, αν θέλει, και το "κούρεμα" της βασικής οφειλής ή μόνο το "κούρεμα" των προσαυξήσεων και τις 120 δόσεις. Προϋπόθεση, τόνισε, είναι η συνέπεια στην πληρωμή των εισφορών του 2019, η οποία κρίνεται στην εκκαθάριση κάθε έτους. Επίσης, για να μην βγει κάποιος εκτός ρύθμισης θα πρέπει να μην καθυστερήσει την καταβολή ποσού μεγαλύτερου των δύο δόσεων.

Τ. Πετρόπουλος: Η μείωση της μέσης οφειλής φτάνει το 61%

Η μείωση της μέσης κύριας οφειλής φτάνει στο 61%, τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του 24/7 ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος. Όπως ανέφερε με βάση ενδεικτικά παραδείγματα, συνολική οφειλή ελεύθερου επαγγελματία ύψους 24.000 ευρώ θα μειωθεί στα 8.000 ευρώ (-66,6%) και οφειλή των 68.000 ευρώ θα πέσει στα 21.000 ευρώ (-69%).

Όπως ακόμα ανέφερε, τια τις οφειλές των μη μισθωτών προβλέπεται "κούρεμα" 54% στην κύρια οφειλή και 85% στις προσαυξήσεις, ενώ για τις οφειλές των αγροτών προβλέπεται μείωση κατά 100% στις προσαυξήσεις. Στους εργοδότες παρέχεται έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, εφόσον καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή, και έκπτωση 50%, αν επιλέξουν την τμηματική καταβολή σε έως 120 δόσεις. "Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 50 ευρώ για όλους και 30 ευρώ για τους αγρότες" υπογράμμισε.

Μείωση των κύριων συντάξεων, η πρόταση της Ν.Δ.

Αναφερόμενος στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό, σημείωσε ότι μέσω της μείωσης των εισφορών, επιδιώκουν μεγάλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις.

Όπως ανέφερε, αρχικά, "η μείωση στις εισφορές που εφάρμοσε η Ν.Δ. (συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου) δεν επέφερε βελτίωση των οικονομικών της χώρας, αποδείχτηκε δηλαδή ότι δεν συνδέεται με την ανάπτυξη. Αυτό που λέει η Ν.Δ. οδηγεί σε κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των πολιτών. Θα καταργήσουν όλες τις επικουρικές συντάξεις. Δεν το λένε με το όνομά του αλλά αυτό εννοούν", τόνισε, προσθέτοντας: "Απειλούνται και οι κύριες συντάξεις. Λένε για μείωση του μη εργασιακού κόστους και αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές για τον μισθωτό δεν αρκούν για τη διατήρηση των κύριων συντάξεων στα σημερινά επίπεδα. Θα φέρουν τεράστιες μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Θυμηθείτε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος της Ν.Δ., όποιος έχει (στο ταμείο του) θα παίρνει σύνταξη, οι άλλοι όχι".

Τέλος, όπως σημείωσε, "η Ν.Δ. συμπεριλαμβάνει στο κυβερνητικό της πρόγραμμα έσοδα από τη μείωση του αφορολόγητου το 2020. Γι’ αυτό δεν δεσμεύονται ότι δεν θα μειωθεί. Λένε ότι θα καταργήσουν τις επικουρικές συντάξεις, ότι θα μειώσουν τις εισφορές, αλλά για τη μείωση του αφορολόγητου δεν μιλάνε καθαρά".

Εφάπαξ ενίσχυση 1.000 ευρώ σε "εγκλωβισμένους"

Αποφάσεις για τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους 1.000 ευρώ σε 143 ανέργους, πρώην εργαζόμενους και εργαζόμενους σε επίσχεση, υπέγραψε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση αφορά εργαζόμενους και ανέργους από τις επιχειρήσεις: Γ. Καλλιμάνης Α.Ε. σε 80 άτομα, Φαρμαλούξ σε 28 άτομα, Θέρος Ιντερνάτιοναλ Γκέιμινγκ Ινκ σε 12 άτομα, Τεχνοφώτ Α.Ε. σε 11 άτομα, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιλκίς (ΕΑΣ ΚΙΛΚΙΣ) σε 5 άτομα, Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κυνουρίας «Η Ένωση» σε 7 άτομα.

"Η ενίσχυση και στήριξη των εργαζομένων που επλήγησαν από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης αποτελεί μέλημα του Υπουργείου Εργασίας, που θα συνεχίσει να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα και διαθέσιμο εργαλείο γι’ αυτόν τον σκοπό" σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

 

Δείτε όλα τα σχόλια