Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΣΕ ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΙΝΑ / "Να αλλάξουμε το επάγγελμα και όχι επάγγελμα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΣΕ ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΙΝΑ / "Να αλλάξουμε το επάγγελμα και όχι επάγγελμα"

Με κεντρικά συνθήματα "Από τον αγώνα δρόμου στον δρόμο του αγώνα" και "Να αλλάξουμε το επάγγελμα και όχι επάγγελμα", χιλιάδες εργαζόμενοι σε δίκυκλο συμμετείχαν χθες στις μοτοπορείες που έγιναν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας του κλάδου τους.

Πάνω από 1.500 οδηγοί έδωσαν το "παρών" με τις μηχανές τους στη διαδήλωση που έγινε στην Αθήνα και κρατώντας σημαίες πραγματοποίησαν μοτοπορεία που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 από το Πεδίον του Άρεως και κατέληξε στο Πολυτεχνείο, αφού πέρασε από αρκετούς δρόμους και περιοχές του κέντρου.

Δυναμική ήταν επίσης η κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, με την τοπική Επιτροπή Αγώνα των διανομέων να δηλώνει τον ενθουσιασμό της για τον πανελλαδικό συντονισμό των εργαζομένων. Διαδήλωση πραγματοποίησαν διανομείς και στα Ιωάννινα, η οποία δεν "ακούστηκε" τόσο από τα τοπικά ΜΜΕ, τη στήριξαν ωστόσο αρκετές οργανώσεις και συλλογικότητες με ανακοινώσεις τους.

Στο πλευρό τους εργαζόμενοι, πελάτες και καταστήματα

Στο πλευρό των εργαζόμενων σε δίκυκλο βρέθηκαν πολλοί εργαζόμενοι από άλλους κλάδους. Πολλοί ήταν εκείνοι που πήραν τα ταπεράκια στη δουλειά και μαγείρεψαν σπίτι. Μακαρόνια, όπως προέτρεπε το ευρηματικό ηλεκτρονικό αφισάκι που έγινε viral τις προηγούμενες μέρες και καλούσε τον κόσμο να μην παραγγείλει, συμπεριλαμβάνοντας μια εύκολη και φτηνή συνταγή για μακαρόνια. Αρκετά καταστήματα έμειναν κλειστά σε ένδειξη συμπαράστασης. Άλλα πάλι, γιατί έκριναν ότι δεν άξιζε να μείνουν ανοιχτά με μειωμένο τζίρο.

Η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων αλλά και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής στήριξαν την απεργία όχι μόνο σε επίπεδο ανακοινώσεων, αλλά και στην πράξη, καλύπτοντας τα μέλη τους που εργάζονται με μηχανάκι και επιθυμούσαν να απεργήσουν.

Μεγάλη στήριξη υπήρχε και στο Διαδίκτυο, καθώς, πέρα από το πετυχημένο αφισάκι με τα μακαρόνια, στα σχόλια των αναγνωστών στα social media, ακόμη και συντηρητικών, υπήρχε πολύ θετική αντιμετώπιση της απεργίας. Κάποιες φορές αυτή εκφραζόταν με προκατάληψη εις βάρος άλλων κλάδων, με σχόλια όπως "εδώ κάνουν οι εκπαιδευτικοί κινητοποιήσεις, αυτοί που είναι οι πιο ταλαιπωρημένοι δεν θα κάνουν;". Όμως ήταν ενδεικτικές τοποθετήσεις της καθολικής αποδοχής που έχουν καταφέρει οι διανομείς να έχει ο αγώνας τους. Ακόμη και σε αθλητικές ιστοσελίδες βρέθηκε χώρος για τον αγώνα των διανομέων, όπως στο gazzetta.gr, όπου γράφτηκε άρθρο υποστήριξης με τίτλο "(Και) σήμερα λοιπόν, είμαστε όλοι ντελιβεράδες" από τον Παναγιώτη Σωτηρόπουλο.

Συμμετοχή από όλη την Αττική

Στην πορεία της Αθήνας συμμετείχαν οδηγοί απ' όλη την Αττική. Από τη μικροφωνική που είχε στηθεί στο Πεδίον του Άρεως ανακοινώθηκε ότι συμμετείχαν εργαζόμενοι από τον Πειραιά, το Αιγάλεω, το Παγκράτι, τα Εξάρχεια, τους Αγίους Αναργύρους, το Χαλάνδρι, το Μενίδι, το Σύνταγμα, τον Κορυδαλλό, το Γκύζι, τα Πατήσια, τη Νέα Φιλαδέλφεια, τον Χολαργό, το Φάληρο, το Πέραμα, την Πετρούπολη, την Αγία Παρασκευή, τη Νέα Σμύρνη κ.α.

Κατά τη διάρκεια της πορείας στην Αθήνα, πολλές φορές υπήρξε η εικόνα με οδηγούς που κρατούσαν το ένα χέρι υψωμένο σε γροθιά. Τη γροθιά του αγώνα. Όπως μετέδωσε η Άντυ Κουκλάδα στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105.5, η οποία ακολούθησε τη διαδρομή τους, οι απεργοί έκαναν πρώτα ολιγόλεπτη στάση έξω από το υπουργείο Εργασίας. Άναψαν καπνογόνα και φώναξαν συνθήματα.

Θυμίζουμε ότι οι βασικές τους διεκδικήσεις αφορούν την παροχή εταιρικού δικύκλου από τον εργοδότη, την παροχή μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), τη μετατροπή των ενσήμων σε βαρέα και ανθυγιεινά και τον σχηματισμό ενιαίας ειδικότητας για τις κατηγορίες των κούριερ, διανομέων και εξωτερικών. Η Συνέλευση Βάσης Οδηγών Δικύκλου στα Ιωάννινα (ΣΒΕΔΙ) προωθεί ακόμη δύο αιτήματα, τα οποία αφορούν την καταβολή όλων των επιδομάτων και δώρων, αλλά και την υπογραφή κλαδικής σύμβασης.

Γιγάντιο πανό στη Βουλή, παρεμβάσεις σε μαγαζιά

Στη συνέχεια, η πορεία των διανομέων στην Αθήνα κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα και έξω από το κτήριο της Βουλής άπλωσαν ένα γιγαντοπανό που έγραφε: "Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών". Η διαδήλωση συνεχίστηκε στο Παγκράτι, στην Πανόρμου και στην οδό Ιπποκράτους, όπου οι απεργοί πραγματοποίησαν παρέμβαση σε τρία καταστήματα, τα οποία υποχρέωναν τους εργαζόμενους να δουλέψουν. Η πορεία κατέληξε στο Πολυτεχνείο, όπου πραγματοποιήθηκε συνέλευση των απεργών.

Με κορναρίσματα και συνθήματα πραγματοποίησαν μοτοπορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης τα μέλη της τοπικής Επιτροπής Αγώνα Διανομέων. Όπως υπογράμμιζαν, κατέβηκαν στον δρόμο τόσο για την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων του κλάδου, όσο και για να τιμήσουν τη μνήμη των δεκαπέντε συναδέλφων τους που έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία δύο χρόνια ενώ εργάζονταν.

Στα Ιωάννινα, πέραν της μοτοπορείας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση νωρίς το πρωί στο Εργατικό Κέντρο από μέλη του σωματείου, συνάδελφους τους και αλληλέγγυους. Πραγματοποιήθηκαν επίσης αποκλεισμοί στην ACS Courier και τη Γενική Ταχυδρομική.

Κώστας Μπάρκας (υφ. Εργασίας): "Σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο με ρυθμίσεις"

Τη στήριξή του στους εργαζομένους οδηγούς σε δίκυκλο εξέφρασε με δήλωσή του ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας. Παράλληλα, προανήγγειλε νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων και αναφέρθηκε με στοιχεία στους ελέγχους που έχει κάνει το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) τα τελευταία δύο χρόνια στον κλάδο της εστίασης και στα προγράμματα στοχευμένων ελέγχων για τους διανομείς που διενεργούνται τώρα.

"Σήμερα (σ.σ.: χθες) δεν παραγγέλνουμε, σήμερα απεργούν οι διανομείς!" ήταν αρχικά το μήνυμα του Κ. Μπάρκα. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ΣΕΠΕ, που "μόνο τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποίησε 18.029 ελέγχους στον κλάδο της εστίασης και επέβαλλε πρόστιμα ύψους 19.552.859 ευρώ, ενώ πάνω από 1 εκατ. ευρώ έχει επιστραφεί στους εργαζόμενους. Αυτή τη στιγμή, λειτουργεί πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων στις εργασίες διανομής με δίκυκλο για την ασφάλεια και την υγεία των διανομέων".

Στη συνέχεια, ο Κ. Μπάρκας μίλησε για επερχόμενο ν/σ του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο "θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις και αντίστοιχες κυρώσεις, με τις οποίες: α) ο εργοδότης οφείλει να συντηρεί και να παρέχει ασφαλή οχήματα, β) να εφοδιάζει με κράνος, γάντια και άλλα προστατευτικά μέσα τους διανομείς, χωρίς καμία επιβάρυνση των ίδιων, γ) να παρέχει μηνιαία αποζημίωση κίνησης και συντήρησης, όταν το όχημα είναι του εργαζόμενου και δ) να δηλώνει στο Π.Σ. Εργάνη τις εκάστοτε πινακίδες κυκλοφορίας".

Νεκρός διανομέας που πήγαινε καφέ πεζός

Οι δρόμοι βάφτηκαν με αίμα και χθες πάντως. Εικοσιτετράχρονος διανομέας που εργαζόταν σε καφετέρια στην Αγία Παρασκευή σκοτώθηκε την ώρα που διέσχιζε πεζός τη Λεωφόρο Μεσογείων στο ύψος της οδού Αγίας Τριάδας, όταν τον χτύπησε αυτοκίνητο. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και ο θάνατός του ακαριαίος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL