Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C27.4°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
22.4°C27.5°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
24 °C
23.8°C30.4°C
1 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.8°C23.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.9°C26.9°C
2 BF 47%
Ελάχιστη δόση 50 ευρώ για εργοδότες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελάχιστη δόση 50 ευρώ για εργοδότες

Τις βασικές παραμέτρους της επικείμενης ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία παρουσίασε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος στη συνάντησή του με τη διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Απαντώντας στο αίτημα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή η ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών σε έως 120 δόσεις, ο Τ. Πετρόπουλος τους διαβεβαίωσε ότι η πλειονότητα των οφειλετών θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και την αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, αρκεί να έχουν καταβάλει τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από την έναρξη του 2019. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι επιχειρηματίες, ανεξαρτήτως του εάν είναι ενεργοί ή όχι, δηλαδή εάν έχουν κλείσει ή όχι την επιχείρησή τους.

Χωρίς όριο στις οφειλές

Μάλιστα, επισήμανε ότι δεν θα υπάρχει όριο στις οφειλές που μπορεί να έχει κάποιος που έχει κλείσει την επιχείρησή του. Ακόμη, σε ρύθμιση οφειλών με κούρεμα στις προσαυξήσεις θα τεθούν και οι οφειλές των επιχειρήσεων για μη καταβολή των εισφορών των εργαζομένων. Η ένταξη στη ρύθμιση θα θέτει σε αναστολή τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και θα απελευθερώνονται αυτόματα οι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους έχει γίνει κατάσχεση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το νομοσχέδιο ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα κατατεθεί στην ερχόμενη εβδομάδα, ενώ πριν το τέλος του Απριλίου θα τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Χωρίς "κόφτες" για 1,4 εκατ. οφειλέτες

Όπως είναι γνωστό, η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα αφορά συνολικά 1,4 εκατ. οφειλέτες, δεν θα έχει εισοδηματικούς ή περιουσιακούς «κόφτες», ενώ θα οδηγεί σε «κούρεμα» της συνολικής οφειλής κατά 60%-65% και αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού σε έως 120 δόσεις.

Στο νέο σχήμα θα ενταχθεί το σύνολο των οφειλών στα ταμεία έως και τον ∆εκέμβριο του 2018 που αγγίζει τα 35 δισ. με δυνατότητα αποπληρωμής σε έως δέκα χρόνια. Από το νέο σχήμα, που αναμένεται πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, θα εξαιρούνται μόνο οι οριστικά ενταχθέντες στον εξωδικαστικό και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Ν. 3869/2010).

Ειδικότερα για τις ατομικές εισφορές των μη μισθωτών σε πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, η ρύθμιση αναμένεται να προβλέπει εθελοντικό επανυπολογισμό οφειλών της περιόδου 2002-2016 με το σύστημα ΕΦΚΑ, δηλαδή θα χρησιμοποιηθεί ως βάση υπολογισμού ο κατώτατος μισθός του 2018, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να πέσουν όλοι οι οφειλέτες στην ελάχιστη εισφορά του Νόμου Κατρούγκαλου.

Τέλος, για τους εργοδότες προβλέπεται να ισχύει η αποπληρωμή σε 120 δόσεις με 50% έκπτωση στα πρόστιμα, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ, ενώ οι οφειλές θα αφορούν έως και το 2018. Εναλλακτικά θα δίδεται 100% έκπτωση αν γίνει ολοσχερής εφάπαξ εξόφληση της βασικής οφειλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL