Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας / Όργιο παραπληροφόρησης με τις εκκρεμείς συντάξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας / Όργιο παραπληροφόρησης με τις εκκρεμείς συντάξεις

Στη συνεχή προσπάθεια "παραπληροφόρησης και κατατρομοκράτησης των ασφαλισμένων" από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και φιλικά προς την αξιωματική αντιπολίτευση ΜΜΕ, αναφέρεται το υπουργείο Εργασίας με χθεσινή ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι τα σχέδια των "πλασιέ της ιδιωτικής ασφάλισης θα πέσουν για άλλη μια φορά στο κενό".

Η ανακοίνωση απαντάει ουσιαστικά στον θόρυβο που επιχειρεί να δημιουργήσει η Ν.Δ. και ο τομεάρχης Εργασίας Γ. Βρούτσης, αναφορικά με το ζήτημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "προς αποκατάσταση της αλήθειας, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενημερώνει για ακόμη μία φορά":

1. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τα ασφαλιστικά ταμεία με περίπου 400.000 εκκρεμείς συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ) και έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ, μετά από 12 διαδοχικές περικοπές συντάξεων.

2. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τις 31.3.2019 κατέβαλε 846.636 κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ, συνολικού ύψους 5,3 δισ. ευρώ, και μείωσε τον όγκο των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων κατά 72%.

3. Επιπλέον, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντιστρέφοντας πλήρως την πορεία κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, οδήγησε τον ΕΦΚΑ στην επίτευξη πλεονάσματος 777 εκατ. ευρώ το 2017 και άνω του 1 δισ. ευρώ το 2018.

4. Χάρη στην ανάταξη αυτή του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε το μέτρο της περικοπής των συντάξεων και, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, δόθηκαν αυξήσεις από την 1.1.2019 σε 620.000 συνταξιούχους.

Καμία παρέμβαση στο e-πρωτόκολλο

Ειδικότερα, αναφορικά με ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης και μερίδας Μέσων Ενημέρωσης σε σχέση με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επισημαίνει ότι:

"Καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο συντάξεων και καμία αίτηση συνταξιοδότησης δεν έχει διαγραφεί. Στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης προφανώς δεν προσμετρώνται οι διεθνείς συντάξεις, καθώς η έκδοσή τους δεν εξαρτάται από τις αρχές του ελληνικού κράτους.

Επίσης, δεν συμπεριλαμβάνονται αιτήσεις για τις οποίες, για λόγους που οφείλονται σε ευθύνη του ασφαλισμένου, δεν δύναται να εκδοθούν συντάξεις (π.χ. οφειλές άνω των προβλεπόμενων ορίων, ελλιπή δικαιολογητικά κ.λπ.).

Η προσπάθεια παραπληροφόρησης και κατατρομοκράτησης των ασφαλισμένων, από πολιτικούς πλασιέ της ιδιωτικής ασφάλισης και τα Μέσα Ενημέρωσης που τους στηρίζουν, θα πέσει, για άλλη μία φορά, στο κενό" καταλήγει η ανακοίνωση.

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων, λόγω των εορτών του Πάσχα, οι συντάξεις του μηνός Μαΐου θα καταβληθούν νωρίτερα.

Συγκεκριμένα, η καταβολή θα γίνει τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου 2019, στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ που προέρχονται από τον πρώην ΟΑΕΕ και π. ΟΓΑ και στους λοιπούς συνταξιούχους τη Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου 2019.

Αναλυτικά, το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Μεγάλη Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019, και το ΙΚΑ τη Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου 2019. Για τα υπόλοιπα ταμεία οι συντάξεις του Μαΐου θα πληρωθούν ως εξής:

Το ΝΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις Μαΐου 2019 τη Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου 2019, ο ΟΑΕΕ τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου 2019, ο ΟΓΑ τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου 2019.

Επίσης οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Μαΐου θα καταβληθούν τη Μεγάλη Τετάρτη. Τέλος, το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις στις 3 Μαΐου 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL